Avi/ujkelet.live

A háború 189. napja: Egy izraeli tisztviselő szerint a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar Izrael elleni iráni támadásban reménykedik, mielőtt választ adna a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásra, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Izraelben úgy becsülik, hogy a Hamász további változtatásokat fog követelni a közvetítők által benyújtott legutóbbi vázlatban, és olyan választ fog benyújtani, amely azt sugallja, hogy ,,igen, de”. A Hamász válasza várhatóan hamarosan megérkezik, miközben Izraelben egyre nagyobb a pesszimizmus Szinwar motivációját illetően a tárgyalásokkal való előrelépésre.

Egy biztonsági forrás szerint a biztonsági erők Gázai övezet központi táboraiban végzett hadműveletének célja többek között az volt, hogy nyomást gyakoroljon a Hamászra, hogy menjen bele a megállapodásba.

Mindeközben a kabinet miniszterei bírálták a hadsereget és a Sabak belbiztonsági szolgálatot, amiért likvidálták a Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije három fiát: ,,Biztosak vagyunk abban, hogy a likvidálás a célok szempontjából indokolt volt, de ez a Hamász vezetőjének családja, tárgyalások közepette, a Hamász válaszára várva. Erről legalább a miniszterelnököt tájékoztatni kellett volna.”

Szólhattatok volna: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter panaszkodott izraeli kollégájának, Joáv Gallantnak, amiért Izrael nem értesítette az Egyesült Államokat a Szíriában végrehajtott csapás előtt, melyben többek között az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka meghalt. A támadás, melyért Izrael hivatalosan nem vállalta a felelősséget, a Pentagon szerint növekvő kockázatot jelent az amerikai haderőre nézve a Közel-Keleten, idézett a The Washington Post reggel amerikai tisztviselőket.

Likvidálás: Az izraeli hadsereg és a Sabak reggel közölte, hogy tegnap légicsapással megölték a Hamász belbiztonsági vezetőjét az észak-gázai Dzsabaliában.

Radwan Muhammad Abdullah Radwan amellett, hogy a Hamász rendőrfőnökeként szolgált Dzsabalijában, a terrorcsoport katonai szárnyának operatívja volt.

,,Radwan parancsokat adott a Hamász operatívjainak, és ő volt felelős azért, hogy fegyveres terroristákat irányítsanak a humanitárius segélyszállító teherautók átvételéhez a Gázai övezet északi részén” – áll a hadsereg közleményében. Likvidálása ,,rontja a Hamász azon képességét, hogy megtámadja és átvegye az irányítást a humanitárius segélyek felett” Dzsabalija térségében.

Egy másik tegnapi csapásban megölték Hamed Muhammad Ali Ahmedet, a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnokát, aki szintén a belbiztonságáért volt felelős Dzsabalijában, valamint a terrorcsoport Dzsabalija-zászlóaljának egy másik operatívját.

Harcok: A hadsereg mindeközben folytatja a Hamász és más terrorcsoportok elleni célzott műveleteit a Gázai övezet középső részén, a Nuszeirat menekülttábor szélén.

A 162. hadosztály 401. páncélosdandárja, a Nahal gyalogdandár és más egységek az elmúlt nap folyamán több terroristát megöltek a térségben, közelharcban és légicsapások irányításával.

A katonák lokalizáltak és megsemmisítettek egy földalatti rakétavetőt, más, támadásra kész rakétaindítókkal együtt.

A katonák a térségben több terrorcsoporthoz tartozó helyszínen is razziáztak, az egyik helyen a Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó felszereléseket találtak.

A Gázai övezetben az izraeli légierő több mint 60 célpontot támadott az elmúlt 24 órában, köztük rakétavetőket, épületeket, ahol fegyveresek gyülekeztek, és egyéb infrastruktúrát.

A 215. tüzérezred az elmúlt nap folyamán számos posztot ágyúzott, a Gáza középső részén bevetett szárazföldi csapatok támogatásaként.

Kényszerleszállás: Egy F-15-ös („Sólyom”) vadászrepülőgép műszaki hiba miatt kényszerleszállásra kényszerült röviddel azután, hogy támadást hajtott végre a Gázai övezetben, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap.

A landolás során a futómű nem engedett ki, a fegyverzet a földre esett, a gép pedig részben a törzsén landolt a Tel Nof légibázison. Sérülés nem történt. Az incidens vizsgálat alatt van.

The post Szinwar iráni támadásban reménykedik, mindeközben likvidálások Gázában first appeared on Új Kelet online.