Avi/ujkelet.live

A háború 189. napja: Izrael a következő 24-48 órában közvetlen támadásra készül Iránból Izrael déli vagy északi része ellen, idézett a The Wall Street Journal egy, a részleteket ismerő amerikai forrást. Másrészt egy, az iráni vezetéshez közel álló forrás azt mondta, hogy még nem született végleges döntés a támadást illetően.

Az izraeli hadsereg fokozott készültségben van Irán fenyegetései miatt, hogy megtorolja a múlt héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

Izrael nem vállalta a felelősséget a csapásért, de az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari izraeli hírszerzési információkra hivatkozott, bebizonyítva, hogy az épület nem nagykövetség, hanem „a Kudsz-erő katonai épülete, amelyet polgári épületnek álcáztak Damaszkuszban”.

Mindeközben a közösségi médiában megjelent képeken Irán szimulált támadásokkal fenyegetőzik izraeli célpontok ellen, beleértve a dimonai nukleáris létesítményt, a légierő Ramat David bázisát és a kis haifai repülőteret, amely csak Ciprusra indít járatokat.

A WSJ jelentése azt is megjegyzte, hogy az Egyesült Államok kormányának Izraelben dolgozó alkalmazottai és családjaik további értesítésig nem utazhatnak Közép-Izraelen, Jeruzsálemen és Beerseván kívüli területekre – elkerülve az ország északi és déli határát.

A londoni székhelyű katari tulajdonú Al-Araby Al-Dzsadid újság arról számolt be, hogy Irán az elmúlt napokban visszautasította a közvetítők önmérsékletre vonatkozó kérését, hogy ne válaszoljon a Forradalmi Gárda damaszkuszi embereinek meggyilkolására. A jelentés szerint az elmúlt néhány napban 12 ország vette fel a kapcsolatot Iránnal, köztük az Egyesült Államok, és Irán nem hajlandó meghátrálni a megtorlástól, sőt óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy Irán válaszát követően beavatkozzon.

Pánik helyett éberség: A Polgárvédelmi Parancsnokság csütörtökön arra utasította a helyi hatóságok vezetőit, hogy készüljenek fel arra a lehetőségre, hogy az elkövetkező napokban Irán reagálni fog a damaszkuszi likvidálásokra, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A Parancsnokság arra kérte a hatóságokat, hogy csendben készüljenek fel, anélkül, hogy a lakosságban pánikot okoznának. Az előkészületek főként az önkormányzat területeit és a köztéri óvóhelyeket érintő óvintézkedésekre vonatkoznak. A Polgárvédelmi Parancsnokság tisztázta, hogy a civileknek szóló utasítások tekintetében jelenleg nincs változás.

Hagari katonai szóvivő tegnap esti sajtótájékoztatóján szintén hangsúlyozta, hogy a civileknek szóló utasításokban nincs változás.

,,Készültségben vagyunk, nagyon felkészültek különféle forgatókönyvekre, és folyamatosan értékeljük a helyzetet. Készen állunk a támadásra és a védekezésre, felhasználva az Izraeli Védelmi Erők különféle képességeit, és készen állunk stratégiai partnereinkkel is”.

Hagari elmondása szerint az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) vezetője, Michael Kurilla négycsillagos tábornok csütörtök reggel érkezett Izraelbe, hogy az az izraeli hadsereg vezérkari főnökével, Herci Halevi altábornaggyal értékelje ,,a térség biztonsági kihívásait”.

,,Stratégiai kapcsolatunk az Egyesült Államok fegyveres erőivel erős és szoros” – hangsúlyozta.

,,Az iráni területről érkező támadás egyértelmű bizonyítéka lenne Irán azon szándékának, hogy eszkalálja a helyzetet a Közel-Keleten, és felhagyjon a meghatalmazottak mögé bújással” – folytatta Hagari.

Az elmúlt hónapokban a hadsereg ,,frissítette és javította” támadási képességeit, és ,,tudni fogja, hogyan intézkedjen, bárhol is legyen szükség rá”.

,,Többrétegű [légvédelmi] képességünk van, amely a háború közepette bizonyított, több ezer sikeres elfogással. A védelem azonban soha nem lesz hermetikus” – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a civileknek továbbra is követniük kell a Polgárvédelmi Parancsnokság aktuális és változatlan irányelveit, és ébernek kell maradniuk.

,,Ha változás történik, azonnal tájékoztatunk” – tette hozzá Hagari.

The post Riport: Izrael közvetlen iráni támadásra készül 24-48 órán belül first appeared on Új Kelet online.