ujkeletlive

Függetlenség Napi ünnepség – felvételről

A közel 7 hónapja tartó háború miatt idén a Függetlenség Napi ünnepség a megszokottól eltérő formában kerül megrendezésre. Többek között időtartama kétszer hosszabb, miközben számos szakasza, beleértve a beszédeket is rövidebb lesz, illetve jelentősen megnő a fáklyagyújtók száma, – közölte Miri Regev közlekedési miniszter.

Idén a jelzőfényeket csoportosan gyújtják meg, nem pedig egyénileg,” – jelentette be tegnap az ünnepség megrendezéséért felelős közlekedési miniszter, hangsúlyozva, hogy ezúttal az izraeli hősiesség kollektív képviseletére helyezik a hangsúlyt, emellett a rendezvény tűzijáték és tánc nélkül, a kor szelleméhez igazodó művészi szegmenssel zajlik majd, – tette hozzá Regev.

A ceremónia tartalmában is alapvető változások lesznek. Az eseményt teljes egészében közönség nélkül előre rögzített formában rendezik meg, annak ellenére, hogy a biztonsági ügynökségek ajánlása szerint nincs akadálya annak, hogy élőben, közönség előtt történjen az előadás. A többi előre felvett üzenet mellett, a miniszterelnök szintén kétperces videóadásban fog a nemzethez szólni, reflektálva a háború kihívásaira és realitásaira.

A miniszter úgy döntött, hogy közönség nélkül tartja meg az ünnepséget, és előre filmre rögzíti azt, figyelembe véve az idei rendkívüli körülményeket az október 7-i szörnyű mészárlás és a háborút követően, és amely még mindig folyamatban van,” – áll Regev hivatalának közleményében.

Emellett, Regev elkezdte részben nyilvánosságra hozni néhány fáklyagyújtó nevét, akik egy – egy csoport részeként fogják képviselni az izraeli hősiesség sokféle és változatos arcát. A kormánydöntésnek megfelelően a válsághelyzetekben játszott kritikus szerepekre reflektálva a Magen David Adom, az Egyesült Hatzalah, a tűzoltóság és a ZAKA képviselőit választotta ki a mentőegységek csoportjának élére. A kiválasztottak között van Osrit Hadad mentős, Dr. Tamar Selzinger [Hatzalah], Norit Eran Cohen[ Zaka], illetve Joel Demri tűzoltóállomás-parancsnok.

Kivételes szolgálatukért és bátorságukért választották ki Savit Ben Mose ezredest [Izraeli Védelmi Erők], Amir Cohen rendőrfőnököt, illetve a biztonsági okokból meg nem nevezett Sábák harcost [A] és egy Moszad hírszerző tisztet [M]. A biztonsági erők csoportjának  tagjaként mindannyian rendkívüli elkötelezettséget tanúsítottak a veszélyekkel szemben, példázva az izraeli biztonsági erők szellemiségét.

A Mentők fáklyáját olyan civilek fogják vinni, akik a támadások során rendkívüli bátorságot tanúsítottak. Köztük van Naszrin Joszef, Sahar Bucsak rabbi, Joszef Alziedana és Rami Davidian, akiknek bátor tettei közé tartozik a túszok megmentése, a kritikus segítségnyújtás és a további áldozatok megelőzése a konfliktusok során.

A közösségi védelmi csoportok bátorságát kiemelve, a készenléti biztonsági csoportban Inbal Liberman, Barak Salom, Avichai Elia és Tal Levit, a Negevben és azon túl a támadások elleni kitartó védekezésük alapján lettek kiválasztva, jelképezve a készenléti osztályok elkötelezettségét közösségeik védelme iránt.

Az információs hadviselés és az érdekérvényesítés területén Joszef Hadad és Ela Kenan kulcsszerepet játszottak a félretájékoztatás elleni küzdelem során, és Izrael megítélésének javításában világszerte. A digitális színtéren tett erőfeszítéseik megerősítették Izrael nemzetközi narratíváját. „Konfliktus idején az igazságért folytatott harc ugyanolyan fontos, mint a szárazföldi küzdelem,” – jegyezte meg Regev, aki továbbá hangsúlyozta, hogy az idei ünnepség alkalmazkodik a jelenlegi körülményekhez, és inkább az ünnepélyes megemlékezésre, mint az ünneplésre összpontosít.

A Hamász időhúzása tovább erősíti a rafahi offenzívát

Miközben a Hamász még mindig nem adott választ az izraeli túszalku javaslatra, Tel Avivban a fogvatartottak hozzátartozói ismét tüntettek a Kirja katonai parancsnokság közelében, ahol a hadikabinet csütörtök este a régóta megígért rafahi offenzíva megkezdését vitatta meg, annak fényében, hogy egyre inkább azt feltételezik, miszerint a terrorszervezet hivatalosan ismét  elutasítja a tűzszüneti és fogolycsere megállapodásra vonatkozó legújabb ajánlatot.

Annak ellenére, hogy a terrorszervezet egyik tisztviselője a legutóbb arra figyelmeztetett, hogy a rafahi offenzíva meghiúsítaná a megállapodásról szóló tárgyalásokat, illetve amennyiben a Hamász valami csoda folytán elfogadná a javaslatot, a Netanjahu koalíció radikális szövetségesei – Becalel Szmotrich [Vallásos Cionizmus] pénzügyminiszter, és Itamar Ben-gvir [Ocma Jehudit] – a kormány megbuktatását helyezték kilátásba, mondván az izraeli vázlat elfogadása a terrorcsoport követelései előtti behódolás, valamint a Hamász gázai kormányzati képességeinek felszámolására irányuló eredeti háborús cél feladása.

Eközben, a The Wall Street Journal arab tárgyalókra hivatkozva, azt állítja – „Szinwár várhatóan elutasít minden olyan megállapodást, amely nem tartalmaz konkrét biztosítékot a háború befejezéséhez,” – emellett a 2011-ben a Gilad Salit féle fogolycsere során szabadult Szinwár úgy véli, hogy „már megnyerte a háborút – akár túléli, akár nem, – azáltal, hogy felnyitotta a világ szemét a palesztinok szenvedéseire, és a konfliktust a globális ügyek előterébe helyezte azt.”

Az időközben a régióban tett körútja során Izraelbe is ellátogató Antony Blinken amerikai külügyminiszterhez hasonlóan, hivatalának szóvivője, Matthew Miller, ismét hangsúlyozta Washington álláspontját, miszerint a megállapodás egyetlen akadálya jelenleg a Hamász.

Van egy javaslat az asztalon, amely a Hamász korábbi tárgyalási fordulók során megfogalmazott követelései nagy részére választ ad. Izrael jelentős ajánlatot tett a legutóbb továbbított javaslatban, miszerint kompromisszumot kötöttek számos régóta fenntartott álláspontjukkal kapcsolatban. Számos olyan követelésnek eleget tett, amelyekről a Hamász azt mondta, hogy bele kell egyeznie a megállapodásba, ezért úgy gondoljuk, hogy most már kötelességük elfogadni a javaslatot,” – közölte Miller.

A háború befejezésére irányuló, Izraelbe nehezedő nemzetközi nyomás közepette Binjámin Netanjahu miniszterelnök holokauszt túlélőkkel folytatott jeruzsálemi találkozón kijelentette, hogy a zsidók „egyedül állnak ki,” ha kell.

Ha lehetséges a nem-zsidók segítségét kérni, én mindig támogatom,” – mondta a miniszterelnök utalva az egyik túlélő megjegyzésére, miszerint a biztonságot illetően a zsidók ne fűzzenek nagy reményeket „az ígérgető nem-zsidókhoz.”

Ha egyedül kell kiállnunk – egyedül állunk ki. Ha lehetséges a pogányok toborzása, – nagyszerű. De ha mi nem védjük meg magunkat, senki sem fog megvédeni minket,” – tette hozzá.

Háború és gazdaság

Hivatalos nyilatkozatot ugyan eddig nem adtak ki, de Törökország csütörtöktől kezdve leállította az Izraelbe irányuló és onnan érkező összes exportot, illetve importot, – jelentette az ügyet ismerő török tisztviselőre hivatkozva a Bloomberg.

Ilymódon a török kikötők állítólag már elkezdték foganatosítani azon felsőbbszintű utasítást, amely megtiltja az áruk exportját a haifai és asdódi kikötőkbe, ugyanakkor blokkolják a török kikötőkbe érkező izraeli áruk kirakodását.

Törökország hivatalosan egy hónappal ezelőtt már bejelentette az Izraelbe irányuló kereskedelmi korlátozást, megjelölve az akkori exporttilalom alá eső 54 termék listáját. Amennyiben azonban Recep Tayyip Erdogan török elnök valóban komolyan gondolja a teljeskörű Izrael-ellenes embargót, az olyan válságot idézne elő a két ország közötti, egyébként mindig is viharos kapcsolatok történetében, amelyre még a 2010-es Mavi Marmara válság idején sem akadt példa.

A két ország összesített kereskedelmi forgalma 2023-ban 6,8 milliárd dollár volt, emellett a török statisztikai hivatal szerint márciusban az Izraelbe irányuló török export 437 millió dollárt jelentett, – megjegyzendő rekord teljesítmény a háború kezdete óta, – miközben Törökország 167 millió dollár értékben importált árut Izraelből.

A nemzetközi gazdasági körökben futótűzként terjedő híreket követően Iszráel Katz külügyminiszter azzal vádolta a török elnököt, hogy „megszegi a két ország közötti [1990 óta érvényben lévő] kereskedelmi megállapodásokat.”

Így viselkedik egy diktátor, aki semmibe veszi a török nép és üzletemberek érdekeit, és figyelmen kívül hagyja a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat,” – közölte Katz, hangsúlyozva, miszerint utasította hivatalának főigazgatóját, hogy „haladéktalanul lépjen kapcsolatba a kormány minden érintett pártjával alternatívákat teremtve a Törökországgal folytatott kereskedelem számára, a helyi termelésre és a más országokból származó importra összpontosítva.”

Izrael erős és bátor gazdasággal fog felemelkedni. Mi nyerünk, ők veszítenek,” – ígérte Katz.

Törökország, és leginkább Erdogan Izrael egyik legkeményebb kritikusa a gázai háborút illetően. A török elnök előszeretettel „terrorista államnak” bélyegezte Izraelt, majd többek között a palesztinok elleni „népirtással” is vádolta Jeruzsálemet, miközben a Hamász terroristáit „felszabadító harcosoknak” nevezte.

The post Törökország teljeskörű embargót hirdetett az izraeli termékek ellen first appeared on Új Kelet online.