Avi/ujkelet.live

A háború 209. napja, északi front: Izraeli vadászgépek tegnap éjszaka a Hezbollah katonai infrastruktúráit támadták a libanoni Siba térségében.

Délután a 869. Harci Hírszerzési Egység katonái azonosították a Hezbollah egyik terroristáját a terrorcsoport egyik telephelyén, Markabában. Röviddel későb egy vadászgép csapást mért az épületre.

Még 1: Az izraeli hadsereg eltávolította egy másik elfogott iráni ballisztikus rakéta maradványait, amelyeket túrázók találtak a Je’elim-pataknál, Arad közelében, Izrael déli részén.

A rakéta egyike volt az április 14-i iráni támadás során Izraelre kilőtt 120 rakétának.

A maradványokat daruval emelték ki a területről és egy másik helyre szállították, ahol a tűzoltóság eltávolította a veszélyes anyagokat. Miután biztonságosnak ítélték, a maradványokat egy katonai bázisra vitték további vizsgálatra.

Szakadás: Az elmúlt hetekben egyre nagyobb szakadás alakult ki a védelmi szervezetek magas rangú tagjai között, köztük Joáv Gallant védelmi miniszter és Herci Halevi vezérkari főnök, valamint Binjámin Netanjahu miniszterelnök között, jelentette délután a Ynet hírportál.

Azt követelik, hogy döntsön öt stratégiai kérdésben, amelyek szerintük a déli és az északi arénában zajló Vaskardok háború befejezéséhez szükségesek, de szerintük nem tud dönteni. Mindezek a kérdések összefüggenek egymással, és a védelmi szervezetek vezető forrásai szerint Netanjahu elzárkózott a döntéstől, megakadályozva ezzel az izraeli hadsereget abban, hogy a háborús célok elérését elősegítő módon intézkedjen.

Diplomácia és Rafah: Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt nyilatkozta az NBC-nek, hogy egyértelmű, hogy Izrael hajlandó „nagy kompromisszumokat” kötni annak érdekében, hogy fegyverszünetet és fogolycsere-megállapodást kössön a Hamász terrorszervezettel, és hogy a Hamász felelőssége, hogy ez megvalósuljon.

Arra a kérdésre, hogy a fogolycsere lehetőségét elgáncsolhatja-e Binjámin Netanjahu miniszterelnök, aki azt mondta, hogy Izrael végre fogja hajtani a tervezett offenzívát Rafahban, akár lesz megállapodás akár nem, Blinken azt válaszolta, „az emberek mondanak dolgokat; koncentráljunk arra, amit ők csinálnak, amit mi csinálunk.”

Visszalépés: Az izraeli hatóságok hatályon kívül helyezték a 7 éves Amina Hasszuna illegálisan épített családi házának lerombolására vonatkozó parancsot, aki kórházban van és még mindig súlyos az állapota, miután az iráni támadás során elfogott egyik ballisztikus rakéta repeszdarabjai a beduin Al-Fura közösségben landoltak, a Negevben.

A fordulat alig egy órával azután történt, hogy a 12-es csatorna nyilvánosságra hozta a parancsot, ami felzúdulást váltott ki a közösségi médiában.

Eurovízió: Ritka lépésként a Polgárvédelmi Parancsnokság útmutatást ad ki a svédországi Malmőben élő izraelieknek arra az esetre, ha az Eurovíziós Dalfesztiválon vészhelyzet alakulna ki.

Az utasításokat a Polgárvédelmi Parancsnokság mobilalkalmazásán keresztül adják ki, amelyet általában csak Izraelben használnak rakétatámadásokhoz és egyéb eseményekhez, például földrengésekhez.

Korábban a Nemzetbiztonsági Tanács frissített utazási figyelmeztetést adott ki Malmőre, „jól megalapozott félelemre” hivatkozva, hogy terroristák vehetik célba az Eurovízión részt vevő izraelieket.

Az izraeli hadsereg szerint a Polgárvédelmi Parancsnokság frissíteni fogja az alkalmazását a városban tartózkodó izraeliek számára, „utasításokkal az ország határain kívüli viselkedésre vonatkozóan vészhelyzet esetén”.

Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács „valós időben” küldjön üzeneteket a malmői izraelieknek május 2. és 12. között, „helyzetértékeléstől függően”.

,,Ez egy egyedülálló lépés, amelyet csak az Eurovíziós eseményhez igazítottak, és a meghatározott menetrenden belül” – hangsúlyozta a hadsereg.

Tüntetés: Négy ultraortodox tüntetőt letartóztattak ma este az ultraortodoxok besorozása elleni tüntetésen, amely során több tucat tüntető blokkolta a 4-es főutat Bnei Brak bejáratának közelében. A rendőrség a demonstrációt törvénytelennek minősítette, a helyszínre érkező rendőrök alternatív útvonalakra irányították a forgalmat.

A rendőrség kijelentette, hogy ,,egy maroknyi tüntető elzárta az utat, szembeszállt a rendőrökkel, az úton ültek, az életüket kockáztatták, és a ‘nácik’ szöveg skandálása kíséretében megtámadták a rendőröket”.

Tegnap az állam arról tájékoztatta a Legfelsőbb Bíróságot, hogy folytatódik az ultraortodoxok azonnali toborzását célzó vázlat kidolgozása.

The post Frontok, Malmő és tüntetés a katonai szolgálat ellen first appeared on Új Kelet online.