Avi/ujkelet.live

A háború 122. napja: Másfél nap csend után reggel megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Jad Mordechai kibucban. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Trükk? A Likud négy minisztere kikelt tegnap a kormányülésen a tárgyalás alatt álló fogolycsere megállapodás ellen, amelynek ára várhatóan magasabb lesz, mint a korábbiaké, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A találkozón jelenlévő többi miniszter azt mondta, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala áll a nyilvános támadás mögött.

A riport megjegyzi, lehetséges, hogy ez Netanjahu kifinomult tárgyalási taktikája. Akárhogy is, a hadikabinet bírálta Netanjahu és miniszterei ,,felesleges vitáját” a levegőben lévő megállapodásról.

Mindeközben: Izrael úgy véli, hogy a Hamász terrorszervezet válasza a párizsi keretre a Hamász gázai vezetése és a külföldi vezetése közötti nézeteltérések miatt késik. Továbbá a Hamász már a megállapodás első szakaszában az izraeli erők kivonását követeli a Gázai övezet városközpontjaiból.

Valószínűleg a Hamász a megállapodás feltételeinek részeként ragaszkodni fog a háború befejezéséhez, ami problémát jelent majd. Izraelben arra számítanak, hogy a Hamász olyan feltételekkel fog előállni, mint például konkrét véres kezű terroristák megnevezése, akiket szabadon akar látni és a tűzszünet jelentős meghosszabbítása.

Reggeli riportok arról számoltak be, hogy Hamász külföldi vezetése lezárta a terrorszervezet, a Palesztin Iszlám Dzsihád magas rangú tisztségviselőivel és a gázai palesztin terrorfrakciókkal folytatott konzultáció első fordulóját, ahol megállapodtak abban, hogy a válasz a következőt tartalmazza: ,,a kulcsfontosságú pontok és az ellenségeskedés beszüntetésére vonatkozó záradék kifejezetten rögzítésre kell kerüljenek”.

Gantz a képben: Egy arab diplomáciai forrás azt állította, hogy arab országok magas rangú tisztviselői a háború alatt tárgyalást folytatnak a Nemzeti Egység vezetőjével, Beni Gantz miniszterrel, aki a háború idejére csatlakozott a kabinethez.

A forrás szerint Gantz a régió jó néhány országának szemében a kormány megbízható felnőttje, a radikális jobboldallal szemben, valamint olyan emberként jelenik meg, aki megfékezi a Netanjahu-kormány meggondolatlan cselekedeteit.

Az arab diplomata szerint egyre nagyobb a bizalomhiány a jelenlegi kormányban, és ebben a légüres térben nyílt egy folyosó Gantz miniszterrel. Elmondta azt is, hogy sok arab országban érdeklődve követik az izraeli közvélemény-kutatásokat, és Gantzra potenciális miniszterelnök-jelöltként tekintenek, ezért jelenleg is nagy az érdeklődés iránta.

Északi front: Az izraeli hadsereg az éjszaka légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Dél-Libanonban.

A vadászgépek Jarun faluban egy parancsnoki központot és egy másik épületet támadtak, melyet a terrorszervezet használt. Marun al-Raszban pedig egy megfigyelőállomást vettek célba.

Reggel nyolc rakétát lőttek ki Libanonból Galilea közösségeire, a hadsereg ágyúzással reagált.

Gyakorlat: Az izraeli hadsereg reggel bejelentette, hogy gyakorlatot tart a Júdeai és Szamáriai Hadosztály területén, hogy fenntartsák az erők éberségét és fittségét.

A gyakorlat reggel indult és holnap ér véget, a gyakorlat részeként a biztonsági erők intenzív mozgására lehet számítani a térségben.

The post Rakétatámadásokkal induló reggel, Netanjahu-trükk és Gantz a színfalak mögött first appeared on Új Kelet online.