Avi/ujkelet.live

A háború 252. napja, északi front: A Hezbollah terrorszervezet délelőtt azt állította, hogy több tucat Katyusa és Falaq rakétával lőtték Kirjat Smonát és a közelében lévő Kfar Szoldot. Az izraeli rendőrség szerint sérülés nem történt, de Kirjat Smonában kár keletkezett.

A Hezbollah a rakétázással válaszolt az éjszakai Dzsannatában végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapásra, melyben ketten meghaltak és többen megsebesültek.

Az elmúlt 72 órában a Hezbollah 16 robbanó drónt küldött Izraelbe, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délután. 11-et elfogták a légvédelmi rendszerek.

Nem: Emmanuel Macron francia elnök tegnap bejelentette, hogy Franciaország, az Egyesült Államok és Izrael megállapodott abban, hogy együttműködnek annak érdekében, hogy fokozzák a Párizs által korábban bemutatott ütemtervet a Libanonnal súlyosbodó konfliktus enyhítésére.

Joáv Gallant védelmi miniszter pénteken kizárta a Macron által támogatott kezdeményezéshez való csatlakozást.

,,Miközben igaz háborút vívunk, védjük népünket, Franciaország ellenséges politikát folytat Izrael ellen” – fogalmazott Gallant közleményében. ,,Ezzel Franciaország figyelmen kívül hagyja a Hamász által izraeli gyerekek, nők és férfiak ellen elkövetett atrocitásokat. Izrael nem lesz részese a Franciaország által javasolt háromoldalú keretnek”.

A francia hatóságok a múlt hónapban megtiltották az izraeli védelmi cégeknek, hogy a világ egyik legnagyobb védelmi vásárán szerepeljenek a gázai háború fényében.

A színfalak mögött: A Walla hírportál riportere két, a részleteket ismerő forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael volt az, aki már két hete egy párizsi látogatás során javasolta egy francia-amerikai-izraeli bizottság felállítását a további libanoni eszkaláció megelőzése érdekében.

A franciák lelkesedtek az ötletért, és felvetették az amerikaiaknak. Az első amerikai válasz nemleges volt – Amos Hochstein nem volt lelkes, és ezt tudatta is a franciákkal -, de Joe Biden elnök múlt heti franciaországi látogatása után megváltoztatták álláspontjukat.

Azóta azonban, hogy Izrael felvetette a franciáknak az ötletet, Franciaország úgy döntött, hogy az Izraeli Védelmi Erők Rafahban zajló hadművelete miatti tiltakozás jeleként megakadályozza az izraeli cégek részvételét az Eutosatory fegyverkiállításon. Izraelben felháborodtak a döntésen, és választ kerestek rá.

Macron elnök tegnap felfedte a háromoldalú bizottság iránti vágyát Libanon ügyében. Izraelben ezt hallván úgy döntöttek, hogy az izraeli cégek kiállításról való eltávolítására a válasz az lesz, hogy megtagadják Franciaország bevonását a Libanonról szóló tárgyalásokba.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő a következőt nyilatkozta a Walla riporterének: ,,Folytatjuk a Libanonnal kapcsolatos tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, és nem adjuk meg ezt a jogot Franciaországnak, miközben megaláznak minket a világban azzal, hogy kizárnak minket egy fegyverkiállításról.”

Túszok: Liri Albag, az október 7-én elrabolt 19 éves katonanő édesanyja megosztotta a lányával kapcsolatos információkat, amelyeket Noa Argamanitól kapott, akit szombaton mentettek ki a gázai fogságból.

,,Noa azt mondta, hogy rabszolgák voltak, és a katonák is, köztük Liri is” – mondta Sira Albag közleményében. „Takarították az udvart, mosogattak és olyan ételeket készítettek, amelyeket nem volt szabad megenniük.”

Lányát egy luxusvillában tartották fogva, és csak egy hónap fogság után engedték zuhanyozni. 40 nap elteltével Lirit a Hamász földalatti alagúthálózatába költöztették.

,,Ott sokkal rosszabb a helyzet, nincs friss víz és nincs sok élelem” – mondta, hozzátéve, hogy a túszoknak nincs tiszta ruhájuk, és nincs módjuk kimosni és megszárítani a ruhájukat, ,,még a fehérneműt se”.

A novemberi egy hetes fegyverszünet keretében szabadon engedett túszok azt mondták, hogy a női túszok „az 50. napon sírtak, hogy hiányzik nekik az anyjuk”.

„Nem akarom elképzelni, min mennek keresztül most” – tette hozzá.

  • A gázai határon lezajlott mészárlás első óráiban a biztonsági kamerákat figyelő női katonák közül 15-öt meggyilkoltak a Nahal Oz katonai bázison, hetet pedig túszul ejtettek és Gázába hurcoltak.
  • Liri Albag, Karina Ariev, Agam Berger, Daniella Gilboa és Naama Levy még mindig a Hamász fogságában vannak. Ori Megidist kiszabadította a hadsereg. Noa Marcianót meggyilkolták Gázában, holttestét a hadsereg megtalálta és Izraelbe szállította.
  • A Túszok és az Eltűntek Családjainak Fóruma múlt hónapban nyilvánosságra hozta a felvételt öt női katonáról, akiket a Hamász október 7-én túszul ejtett.

A másik megmentett túsz, Almog Meir Dzsan édesanyja, Orit Meir azt mondta, hogy fiát gazdag gázaiak otthonában tartották fogva nyolc hónapos fogsága alatt.

„Naponta egyszer-kétszer kapott enni, nem mindig finomat, nem is egészségeset – de nem éhezett” – idézte a Ynet híroldal.

The post 72 óra alatt 16 drón Libanonból, nemet mondunk Macronnak és a túszok körülményei first appeared on Új Kelet online.