Avi/ujkelet.live

A háború 252. napja, déli front: Tegnap este rakétákat lőttek ki a Gázai övezet északi részéről az izraeli határközösségekre. A légvédelmi rendszerek elfogták a lövedékek egy részét, a maradék nyílt területeken landolt, sérülés nem történt.

A Gázai Hadosztály irányításával a légierő és a tüzérség megsemmsítette a támadáshoz használt rakétakilövő posztokat valamint egy fegyverraktárat a térségben.

Mindeközben a 162. hadosztály folytatja műveleteit a dél-gázai Rafahban, és az elmúlt nap során a csapatok megöltek számos terroristát és sok fegyvert valamint alagút nyílásokat lokalizáltak.

A Nahal-dandár harcosai számos robbanóeszközt semmisítettek meg a Hamász terrorszervezet más terror-infrastruktúrái mellett. A Maglan kommandósai drónnal azonosítottak egy terroristát feléjük közelíteni és légicsapást irányítottak rá.

Ezzel egyidejűleg a 98. hadosztály alatt az Alexandroni-dandár csapatai a Gázai övezet középső részén számos terroristát azonosítottak egy katonai épületben tevékenykedni Zeitun térségében. A csapatok irányításával egy vadászgép csapást mért az épületre, melyben a terroristák voltak. Drónnal pedig csapást mértek egy terrorsejtre, melyet a 8. dandár csapatai azonosítottak.

Északi front: Hat páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból reggel Metulára. Két házban kár keletkezett, valamint kigyulladt egy régi, lakhatásra használt busz, a lángok pedig tovább terjedtek a területen.

Stratégia: Tegnap este új rekord született az északi harcokban, jelentette a 12-es csatorna. A riasztások száma elérte a háború kezdete óta a legmagasabbat, és ezzel június hónap lett a vezető az elmúlt nyolc hónapot tekintve. Mégis, úgy tűnik, hogy a Hezbollah által tervezett reakció nem eredményezte azt a nagy kárt, amelyet okozni akart a szervezete magas rangú tisztviselőjének meggyilkolása után, és tekintve, hogy Izrael elrettentése volt a célja.

Eközben az Északi Parancsnokság olyan célpontokra összpontosít, amelyek csökkentik a Hezbollah támadási képességeit. A hadsereg azonban ebben a szakaszban azt javasolja, hogy tereljék a figyelmet északra – a lehető leghamarabb fejezzék be a hadműveletet Rafahban, hogy Libanonra koncentrálhassanak. A témában tegnap este tartott hadikabineti megbeszélésen a hadsereg ezt ajánlotta a politikai körnek is.

Egy biztonsági forrás becslése szerint határozottabb fellépésre van szükség az északi arénában a településekre való visszatérés érdekében. „Aktív intézkedések nélkül nem tudunk biztonságérzetet adni a lakosoknak” – mondta. ,,Komoly változást kell végrehajtani az északi határon, ha azt akarjuk, hogy a lakók hazatérjenek.”

  • A Hezbollah azt állította, hogy tegnap hajtotta végre ,,a legnagyobb támadást október 8-a óta”. A délutáni órákban kilenc robbanó drónt indítottak az izraeli hadsereg bázisaira, ebből hetet elfogtak, és ezzel egyidejűleg rakétaesőt zúdítottak több körben Felső-Galileára és a Golán-fennsíkra. Később két katona közepesen súlyos és könnyű sérüléseket szenvedett egy páncéltörő rakéta becsapódása következtében a Ramim-gerincnél.
  • A rakétatámadásokat követően több helyen tüzek keletkeztek – legalább 15.

Idézet: ,,Nincs jogunk mérlegelni, hogy bevonuljunk-e vagy sem. A Néphadsereg aktuálisabb, mint valaha” – mondta Herci Halevi vezérkari főnök tegnap a hadsereg parancsnoki kurzusának végzőseinek tartott beszédében.

A 12-es csatorna hétfő esti riportja szerint a hadkötelezettségi krízis és a Kneszet elé kerülő ultraortodox jesiva tanulók felmentésére irányuló menetességi törvényjavaslat hátterében Halevi vezérkari főnök hangsúlyozta a politikai körnek, hogy az Izraeli Védelmi Erők híján van 15 zászlóaljnak a küldetései ellátásához. Ez egy hadosztálynyit jelent, több mint 4500 katonát. A hiány nem csak a háború következménye, kapcsolódik ahhoz is, hogy növelni kell a hadsereg további feladataihoz szükséges haderőt.

Életjel: Az Arnon-hadművelet keretében szombaton Gázából kimentett négy túsz egyike azt mondta, hogy néhány hónappal ezelőtt a 22 éves Guy Gilboa-Dallallal tartották fogva, jelentette a 12-es csatorna csütörtökön. Ez volt az első életjel, amit a családja kapott róla október 7 óta.

Gilboa-Dalalt a Hamász terroristái ejtették a Supernova fesztiválon.

A meg nem nevezett kimentett túsz szerint Gilboa-Dalallal és számos más tússzal együtt tartották fogva ugyanabban a szobában. A kimentett túsz szerint bár Gilboa-Dalal és a többiek akkoriban jó fizikai állapotban voltak, fogva tartóik súlyosan bántalmazták őket testileg és lelkileg is, és nagyon kevés ételt és italt kaptak.

The post Átállás az északi frontra, Gáza és életjel first appeared on Új Kelet online.