Avi/ujkelet.live

A háború 178. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők kora délután közölte, hogy vadászgépek csapást mértek mintegy tíz célpontra, köztük egy fegyverraktárra és rakétaindítókra, a dél-libanoni Rachaja al-Fukarban, melyek a Hezbollah terrorszervezethez tartoztak.

Frissítés: Az Eilat-öböl térségében tegnap este lezuhant gyanús légi célpont az Izraeli Védelmi Erők eilati bázisán landolt, sérülés nem történt, az épületben kisebb károk keletkeztek, jelentette délután a hadsereg. Az incidens vizsgálat alatt.

Az Iszlám Ellenállás Irakban azt állította, hogy ,,megfelelő fegyverekkel” célba vett ,,egy létfontosságú célpontot” Izraelben. Az Irán által támogatott milícia további részletekkel nem szolgált.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők az éjszakai Júdea és Szamária-szerte végrehajtott terrorelhárító műveletek során letartóztattak tíz keresett palesztint.

A csapatok többek között razziát tartottak a júdeai Dura faluban a terrorista házában, aki vasárnap este késes terrortámadást hajtott végre, megsebesítve három civilt. A csapatok gyanúsítottakat hallgattak ki és átfésülték a térséget.

Prioritások: A pénzügyminiszter a háború kellős közepén ellenzi két század vadászrepülőgép megvásárlásának jóváhagyását, jelentette a Ynet hírportál.

Becalel Szmotrich pénzügyminiszter (Vallásos Cionizmus) Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek küldött levelében azt írta, hogy megvétózza a bizottság összehívását. Biztonsági tisztviselők ezt követően kritizálták, mondván, hogy ,,Szmotrich beviszi a politikát a pilótafülkébe, és elfelejti, hogy többfrontos háborúban vagyunk.”

Szmotrich azt írta Netanjahunak, hogy ,,a Védelmi Minisztérium beleegyezés nélkül kéri a védelmi szerv felszerelésével foglalkozó miniszteri bizottság összehívását, hogy hagyjanak jóvá két hosszú távú, körülbelül 35 milliárd sékel összköltségű megállapodást egy F-35-ös repülőgépszázad és egy F-15-ös repülőgépszázad vásárlásáról. A bizottság összehívása és egy ekkora ügylet elfogadása a Pénzügyminisztérium hozzájárulása nélkül és élén a pénzügyminiszterrel példa nélküli, és nem áll szándékomban jóváhagyni.”

A pénzügyminiszter szerint „a háború sok alapvető feltételezést aláás a védelmi költségvetésben, és újragondolást igényel. A háború nyomán óriási költségvetési kiegészítéseket követel a védelmi szerv, a Pénzügyminisztérium álláspontja és az én álláspontom az, hogy az alapfeltevéseket érvényesíteni vagy korrigálni kell, és ennek megfelelően elveket, korszerű prioritásokat kell megállapítani.”

Netanjahunak írt levelében Szmotrich azt írta, hogy „a Pénzügyminisztériummal és a Védelmi Minisztériummal a 2024-es felülvizsgált költségvetésről készített összefoglalóban az szerepelt, hogy közbizottságot hoznak létre, amely körülbelül két hónapon belül benyújtja ajánlásait. A megállapodás óta a védelmi szerv megakadályozta a bizottság létrejöttét, és a helyszíni tényállás megállapítására, valamint hatalmas költségvetési tételek lekötésére törekszik, többek között a fent említett repülőgép-beszerzési ügyletekben. Minden tiszteletem mellett, az ilyen viselkedés elfogadhatatlan”.

,,A biztonsági szervek elvárása, hogy hatalmas összegekre, és a gazdaságra, valamint az izraeli polgárok életminőségére nézve óriási következményekkel járó üres csekket kapjon – minden kritikai gondolkodás, ötletelés, szakmai, közéleti és kormányzati vita nélkül, se nem legitim, se nem reális” – szögezte le. „Mindig, és különösen az október 7-i kudarc és az azt megelőző események után.”

Elmondása szerint „az ügyleteket elvileg valóban jóváhagyták évekkel ezelőtt, de éppen emiatt bebizonyosodott, hogy nem különösebben sürgős az azonnali aláírásuk. Ha a Védelmi Minisztérium úgy véli, hogy sürgős a megállapodások aláírása, felkérik, hogy ne akadályozza a bizottság létrehozását.”

Szmotrich a végezetül kijelentette, ,,megvétózom a Miniszteri Bizottság összehívását, követelve, hogy ne hívják össze, és a repülőgép-beszerzési ügyletekkel kapcsolatos döntést a vita után, az igények és a teljes körű válaszadás alapján hozzák meg.”

The post Frissítések és prioritások first appeared on Új Kelet online.