Avi/ujkelet.live

A háború 225. napja: Az Izraeli Védelmi Erők, szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy szombat este bejelentette, hogy egy különleges akció keretében Gázából Izraelbe szállították a túszul ejtett 53 éves Ron Benjamin holttestét.

Hagari szerint Benjamint a Hamász terroristái ölték meg október 7-én Mefalszim kibuc közelében, holttestét pedig Gázába hurcolták. Maradványait Jichák Gelerenter (53), Amit Buszkila (28) és Sani Louk (22) mellett találták meg csütörtök este.

A holttestek lokalizálását segítő információ a kihallgatásra Izraelbe szállított terroristáktól származott, akiknek egy része részt vett a túszejtésben, mások pedig a holttestek őrzésében Gázában.

A frissített adatok szerint 128 túsz maradt Gázában, 38 közülük már nem él.

Tegnap Hagari bejelentette, hogy megtalálták és hazahozták három túsz holttestét Gázából. Gelerenter, Buszkila és Louk október 7-én a Re’im melletti Nova fesztiválról Mefalszim területére menekült, ahol a Hamász terroristái brutálisan meggyilkolták őket és holttestüket Gázába hurcolták.

Déli front: Tíz rakétát lőttek ki szombat délután a Gázai övezet északi részéről Askelon területére, jelentette az Izraeli Védelmi Erők. Öt rakétát elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi nyílt területeken landolt. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Rafah: A Givati-dandár harcosai a dél-gázai Rafah keleti részén vannak bevetve, és eddig több mint 80 terroristát likvidáltak a térségben.

A Tzabar zászlóalj célzott rajtaütéstei során a katonák sok fegyvert találtak, köztük több tucat puskát, gránátokat és lőszert. A Givati felderítők pedig jelentős földalatti infrastruktúrákat lokalizáltak.

A 9. zászlóalj támadása során a csapatok számos légelhárító gépfegyvert találtak.

A páncélosok a manőverező erőkkel és a légierővel együttműködve több tucat terrorista infrastruktúrát semmisítettek meg.

Mindeközben a 401. dandár elmélyítette műveleteit Kelet-Rafahban. Az erők rajtaütéseket hajtottak végre helyszíneken, ahonnan a Hamász terroristái tüzet nyitottak.

A tankerők megöltek több mint 50 terroristát a térségben, és leromboltak mintegy 100 helyszínt, köztük támadásra kész rakétavetőket és fegyvergyártó telepeket. A csapatok több mint 10 alagútbejáratot is találtak.

Északi front: Izraeli vadászgépek a nap folyamán a Hezbollah terrorszervezet épületeit és infrastruktúráját támadták a dél-libanoni Ajta as-Sabban, Odaisszében, Aitarunban és Ramjehben.

Az izraeli hadsereg szerint Libanonból indított robbanó drón csapódott be Jiftach határközösség mellett. Sérülés vagy kár nem történt.

Ezen felül számos rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, sérülés nem történt.

Irán: A pénteken a közösségi oldalakon keringő képen egy iráni föld-levegő rakéta darabja látható a Hezbollah egyik katonai posztján, amit az izraeli hadsereg célba vett.

Ez az első felvétel egy iráni Szajjad 2 föld-levegő rakéta jelenlétéről libanoni földön. Ez megerősíti, hogy Irán fejlett légvédelmi eszközökkel látja el a Hezbollah terrorszervezetet. Lehet, hogy a rakétát a támadás során találták el, vagy kilövés után csapódott be.

Túszok: A Gázai övezetben fogságban lévő túszok családtagjai ma este nagy felvonulást tartanak a Túszok terén Tel-Avivban, és arra buzdítják a nemzetközi közösséget, hogy támogassa és dolgozzon a túszok szabadon bocsátásán.

Mivel az esély, hogy Izrael és a Hamász terrorszervezet a közeljövőben megegyezésre jut a fogolycsere ügyében, a Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma nagygyűlést szervez, hogy megszólítsa a világ minden részét, hangsúlyozva, hogy az övezetben maradt túszok nem csak izraeli, hanem 24 különböző ország állampolgárai is.

A túszok hozzátartozóinak egy másik csoportja kora este nyilvános nyilatkozatot tett, amelyben azonnali alkut követelt az életben lévők szabadon bocsátása érdekében.

„Azt mondjuk a hadikabinetnek: azonnal meg kell mentenünk az összes még életben lévő túszt, haza kell hoznunk a halottakat, hogy eltemethessék őket Izraelben. Ennek módja egy megállapodás” – mondta Jehudit Cohen, akinek fia, Nimrod túsz Gázában.

Einav Mozesz, a túszul ejtett Gadi Mozesz menye szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök szándékosan szabotálta a tárgyalásokat a fogolycseréről, és kormánya „lemondott a túszokról”.

„A túszok vére Netanjahu és a vele együttműködők lelkén szárad” – mondta.

A családok továbbá kijelentették, hogy a Rafahban zajló hadművelet azt jelenti, hogy a kormány cserben hagyta az életben maradt túszokat.

The post Megtalálták Ron Benjamin holttestét Gázában first appeared on Új Kelet online.