Avi/ujkelet.live

A háború 225. napja, déli front: A Givati-dandár, a 401. páncélosdandár és a Kommandó-dandár csapatai a 162. hadosztály irányítása alatt folytatják műveleteiket a dél-gázai Rafah keleti részén, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

Az egyik incidens során a Givati harcosok azonosítottak és likvidáltak egy RPG-vel felfegyverzett terroristát a csapatok közelében lévő épületben. Továbbá a dandár katonái számos célzott rajtaütést hajtottak végre a térségben robbanószerkezeteket, fegyvereket, rakétákat és RPG-indítókat lokalizálva.

Az Egoz kommandósai találtak és megsemmisítettek egy rakétaindítót, mely egy katonai épületben volt.

A légierő drónja a 215. tüzérezreddel együttműködve likvidálta a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik vezető operatívját, aki a Rafah-dandár logisztikai műveleteinek irányítója volt.

Dzsabalijában a 98. hadosztály alá tartozó Ejtőernyős-dandár az elmúlt nap során megölt számos terroristát, akik a csapatok közelében voltak, és rengeteg Kalasnyikovot talált. A 7. páncélosdandár csapatai leromboltak egy támadásra kész rakétaindítót és számos csatát vívtak terroristákkal, akik tüzet nyitottak rájuk, megölve őket. A 460. dandár számos alagút bejáratot talált, megölt egy RPG-vel felfegyverzett terroristát, és sok bombát lokalizált a térségben. A csapatok továbbá megsemmisítettek egy fegyver- és nagy hatótávolságú rakétagyártó telephelyet a Hamász egyéb katonai felszereléseivel együtt.

A 99. hadosztály Gáza középső részén folytatja bevetését, az elmúlt nap során a csapatok megöltek számos terroristát a légierővel együttműködve. A 414. harci hírszerzési egység azonosított egy terrorsejtet, melynek tagjai RGP-vel lőtték a csapatokat. Az egység légicsapással küldött a sejtre, megölve őket.

A légierő mindeközben több mint 70 célpontra mért csapást az elmúlt 24 órában a Gázai övezetben, köztük fegyverraktárakra, katonai infrastruktúrákra, a csapatokra veszélyt jelentő terroristákra és katonai épületekre.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyi rakétavetőjére és épületeire a dél-libanoni Kunine és Khiam közösségekben.

A hadsereg továbbá területeket ágyúzott Hanine mellett ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Reggel két rakétát lőttek ki Libanonból a Biranit katonai bázisra. Sérülés vagy kár nem történt.

Politika: A hadikabinetbeli források szerint az elmúlt időszakban ,,jelentősen romlott” a szűk körű fórumban a viszony, különösen a stratégiai döntések meghozatalának és a túszok ügyében való előrelépés hiánya miatt, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A források szerint a fórum feloszlatása ,,közelebbinek tűnik, mint valaha”. A kabineten belüli feszült kapcsolatok nemcsak a politikai kör és közte, hanem a kabinet és a katonai kör között is fennállnak.

Csütörtök este a szélesebb biztonsági kabinet miniszterei támadták Joáv Gallant védelmi minisztert a gázai háború után ügyében. Gallant így válaszolt a minisztereknek: ,,Senki sem akar ott lenni, higyjétek el. Én vagyok az első, aki ellenez egy palesztin államot, támogatom az izraeli ellenőrzést a folyótól a tengerig. Gáza nem a Hermon és nem Jeruzsálem. Kétmillió palesztin él ott, és nincs ott semmilyen izraeli érdek.”

A találkozó során Gallant az őt támadó nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir kijelentéseire elhagyta a termet: ,,A miniszterelnöknek ki kell rúgnia Gallantot, minden alkalommal, amikor megszólalok, elmegy. Azt csinál, amit akar. Fütyül a többségre.” Járiv Levin igazságügyi miniszter egyetértett: ,,Ben-Gvir miniszternek igaza van, illetlen dolog, hogy távozik.”

A csütörtök esti hadikabinet megbeszélésen alig tíz percet foglalkoztak a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások kérdésével – majd a miniszterelnök félbeszakította a felszólalókat, mondván, nincs elég idő a kérdés megvitatására, és további megbeszélést tűznek ki az ügyben. Ma 21:30-ra újabb hadikabinet megbeszélésre kerül sor.

Diplomácia: Gal Hirsch dandártábornok (tartalékos), a Miniszterelnöki Hivatal nevében a hadifoglyok és eltűnt személyek ügyének koordinátora, különböző nemzetiségek képviselőiből álló munkacsoportot alakított. A KAN szerint a nemzetközi csapat különféle diplomáciai missziókban segíti a túszok hazahozatalát.

A csapat Ausztria, Németország, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság képviselőiből áll. A képviselők világszerte azon dolgoznak, hogy a túszok ügye napirenden maradjon, és segítsék az elhurcoltak családjait Izraelben és külföldön.

A zárt ajtós megbeszéléseken Hirsch azt mondta, hogy ,,a túszok ügye mindig a középpontban kell legyen. A fogy az idő, és minden követ meg kell mozdítanunk”.

Tárgyalások: A túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalások leálltak, és jelenleg nem zajlanak, jelentette tegnap este a KAN. A megbeszéléseken részt vevő források szerint a közvetítők – Egyiptom és Katar – átvették a Hamász terrorszervezet álláspontját, ami lehetetlenné teszi a megállapodást Izraellel.

A közvetítők fő feltétele, amely körülbelül két héttel ezelőttig nem volt jelen a tárgyalásokon, a háború leállítása a túszok szabadon bocsátásáért cserébe. A források szerint nagyon nagyok a szakadékok a felek között. A hangsúly ,,a háború beszüntetése” fogalmának meghatározásán, valamint Izrael arra irányuló követelésén van, hogy vétójoga legyen azon terroristák nevére vonatkozóan, akiknek a Hamász szabadon engedését fogja követelni.

A háború után és a Palesztin Hatóság övezetbe való visszatéréséről szóló vita a Hamász szemszögéből nézve nem fúrja meg a fogolycsere-megállapodást, hanem hosszú távú fenyegetés.

The post Harcok, politika és diplomácia first appeared on Új Kelet online.