A közigazgatási hatósági eljárások illetékmentessé váltak

 

 

 

Az Illetéktörvény ( Itv.) módosítása a közigazgatási hatósági eljárások tekintetében

 

Az ügyfelek anyagi terheinek csökkentése érdekében az illetéktörvény 2021. január 1. napjával hatályba lépett módosításával az úti okmányok, a gépjárművezetői engedély, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiállításával, valamint az adó- és értékbizonyítvány kiállításával kapcsolatos – eljárások kivételével

 

a közigazgatási hatósági eljárások illetékmentessé váltak

 

és nem kell illetéket fizetni egyes – az  Itv. 2. melléklete szerinti-  eljárásokban az esetleges közigazgatási hatósági jogorvoslati eljárásért sem.

 

Január 1-től nem kell például illetéket fizetni a kereskedelmi, vendéglátó üzletek, szálláshelyek üzemeltetéséhez szükséges bejelentés,  a településképi bejelentés,  a közterület- használati  vagy a behajtási engedély iránti kérelem vagy a hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelem benyújtása során.

 

A törvénymódosítás a Melléklet hatályon kívül helyezésével megszüntette az abban meghatározott, az általános tételű eljárási illetéktől (3000 Ft) eltérő összegű illetékfizetési kötelezettséget is.

 

Nem változott ellenben az egyes közigazgatási eljárások után járó igazgatási szolgáltatási díjak rendszere. (pl. telepengedélyezési eljárás), azonban a születési név megváltoztatásának engedélyezésére irányuló eljárásban illeték helyett 10 000 Ft összegű igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.