Avi/ujkelet.live

A háború 222. napja, északi front: Mintegy 60 rakétát lőtt ki Libanonból a Hezbollah terrorszervezet szerdán Észak-Izraelre, főleg a Meron-hegyet célozva, ahol egy fontos légiirányító bázis van. Legalább egy rakétát a határnál lévő Biranit bázisra irányították.

A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, míg néhány kisebb károkat okozott. Sérülés nem történt.

Hosszabbítás: A turisztikai minisztérium arra utasította az otthonaikból evakuált polgárokat fogadó szállodákat, hogy készüljenek fel fogadásuk időszakának 2024 végéig történő meghosszabbítására, jelentette a tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A kitelepítetteket egyelőre nem tájékoztatták erről.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök megrovásban részesítette Beni Gantz és Gadi Eizenkot minisztereket (Nemzeti Egység) az északi helyzetről szóló döntéshozó fórumon, jelentette a 12-es csatorna vasárnap. A volt vezérkari főnökök arra hivatkoztak, hogy foglalkozni kell a Hezbollah jelentette fenyegetéssel, és gondoskodni kell az evakuált északi lakosok hazaengedéséről, mire a kormányfő így válaszolt: ,,Ne csináljatok belőle problémát.”

Netanjahu hozzátette, hogy ,,négy-hat hónapon belül eljutunk oda”, és követelte, hogy Gantz és Eizenkot ,,ne csináljon belőle ügyet”. Netanjahu irodája közölte, hogy a kormányfő a megbeszélésen kijelentette: ,,Ne beszéljünk arról, mit fogunk csinálni északon és mikor. Nem tájékoztatjuk ellenségeinket a terveinkről.”

A miniszterelnök nem sokkal korábban feldühítette az északról kitelepítetteket, amikor azt mondta, hogy nem szeptember 1-je az otthonaikba való visszatérésük céldátuma. A lakók követelik, hogy a következő tanévet az otthonukban kezdhessék, ahogy az önkormányzatok vezetői is.

The post 60 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre first appeared on Új Kelet online.