ujkelet.live

A háború 222. napja: Binjámin Netanjahu miniszterelnök előterjeszti az előző Kneszetben első olvasatban átment besorozási törvényt, amelyet Beni Gantz miniszter nyújtott be, aki akkor védelmi miniszter volt, közölte a Miniszterelnöki Hivatal szerdán. Gantz válaszul kijelentette: ,,Ez egy politikai manőver, az általunk annak idején hozott besorozási törvény nem releváns a mai, október 7-e utáni valóságban”. Netanjahu találkozott a koalíció minisztereivel, és arra kérte őket, hogy nyilvánosan fejezzék ki támogatásukat a törvényjavaslat mellett, és elrendelte, hogy holnap terjesszék azt a Miniszteri Törvényhozó Bizottság elé.

A javaslat ilyen formátumú népszerűsítése azt a célt szolgálja, hogy jelezze a Legfelsőbb Bíróságnak, hogy a kormány valóban támogatja a témával kapcsolatos jogszabályokat.

Netanjahu irodája kijelentette: ,,A miniszterelnök felszólítja az összes olyan frakciót, amely az előző Kneszetben támogatta a javaslatot, hogy csatlakozzanak.” Netanjahu közleményében nem említette, hogy az első olvasatban jóváhagyott törvényt jóval a háború kezdete előtt fogadták el – és akkor, amikor az izraeli hadsereg igényei teljesen mások voltak.

Az ultraortodox pártok vezetői tájékoztatást kaptak Netanjahutól a manőverről és zöld utat adta hozzá. A szefárd ultraortodox Sasz elnöke, Arje Deri, aki anno ,,sértőnek” nevezte a törvényjavaslatot, volt az, aki javasolta a jelenlegi lépést a Ynet hírportál szerint. Egyelőre nem világos, hogyan reagálnak majd az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora tagjai, akik anno ,,gyalázatosnak, megalázónak, zsidó- és Tóra-ellenesnek” nevezték a törvényjavaslatot. A koalíció vezető tisztségviselői mindenesetre elismerték, hogy e törvény elfogadásának esélye kicsi vagy teljesen esélytelen, és a valódi célja az időhúzás.

  • A szóban forgó 2022-ben elfogadott törvényjavaslat szerint az ultraortodox jesiva tanulók kötelező katonai szolgálat alóli felmentésének korhatárát a jelenlegi 26-ról 21-re csökkentenék.
  • Számos jesiva hallgatóról úgy vélik, azért maradnak tovább a vallási tanulmányi programban, mint egyébként tennék, hogy ne sorozzák be őket, így a tanulmányaikra hivatkozva folyamatosan halasztást kérnek egészen amíg el nem érik a felmentési kort.
  • A felmentési korhatár csökkentésével a kormány azt remélte, hogy az ultraortodoxok férfiakat arra ösztönzi, hogy otthagyják a jesivát, és korábban lépnek be a munkaerőpiacra.
  • Egy februári sajtótájékoztatón Gantz és párttársa, Gadi Eizenkot ismertette az arabok és ultraortodox besorozásának vázlatát, amelyben a „fiatalok abszolút többségének” hazájuk szolgálatába állására szólítottak.

„Izrael Államnak katonákra van szüksége, és nem politikai trükkökre, amelyek háborús időkben széttépik a népet” – reagált Gantz szerdán, mondván, hogy javaslatát átmeneti intézkedésnek szánták, mint alap egy olyan keret kidolgozásához, mely lehetővé teszi a katonai szolgálat teljesítését a lakosság minden szektora számára.

Ez a törvény „nem volt kielégítő akkor, és nem releváns a mai, október 7-e utáni valóságban” – érvelt, kijelentve, hogy „a beszélgetés ideje lejárt, itt az ideje a cselekvésnek”.

Netanjahu bejelentése az ultraortodox képviselők és a miniszterelnöki hivatal közötti hetekig tartó tárgyalások után történt, és csak egy nappal a végső határidő előtt, amikor is az államnak tájékoztatnia kell a Legfelsőbb Bíróságot a katona korú ultraortodox férfiak behívására vonatkozó terveiről.

Az ultraortodoxok besorozása körüli jelenlegi felbolydulás a Legfelsőbb Bírósághoz tavaly benyújtott beadványokból ered, amelyekben megkérdőjelezték a kabinet 2023. június 25-i határozatának jogszerűségét, amelyben a kormány arra utasította a hadsereget, hogy ne sorozaton be jesiva tanulókat 2024. március 31-ig.

A Legfelsőbb Bíróság márciusban ideiglenes végzést adott ki, amely megtiltotta a kormánynak az ösztöndíjak kifizetését azoknak a jesiva-hallgatóknak, akiket a katonai szolgálat alól nem törvényesen mentettek fel.

The post Netanjahu manővere: Az előző kormány besorozási törvényjavaslatát mozdítják elő first appeared on Új Kelet online.