Avi/ujkelet.live

A háború 222. napja, déli front: Kora este, a nap folyamán harmadszor, megszólaltak a szirénák a gázai határ melletti Szderotban. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Később az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy terroristák rakétát lőttek ki a dél-gázai Rafahból a Kerem Salom átkelő felé, a lövedék nyílt területen landolt. Sérülés vagy kár nem történt.

Sérülés: Az ejtőernyős dandár 202. zászlóaljának egyik tisztje súlyosan megsebesült ma a Gázai övezet északi részén a terroristák ellen vívott csatában. Ugyanebben az incidensben két katona közepesen súlyosan megsérült.

Evakuálás: Az izraeli hadsereg szerdán felszólította a palesztinokat további negyedek evakuálására Gáza északi részén.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes megosztott egy térképet az új zónákról, melyeket a lakosoknak el kell hagyniuk. A figyelmeztetés a Za’id Sejk és az al-Manseja negyedekre vonatkozik, Beit Lahija és Beit Hanun közelében. A civileket felszólítják, hogy menjenek a Gázavárostól nyugatra lévő menedékhelyekre.

A hadsereg hétvégén kiürítési figyelmeztetést adott ki Dzsabalijára, mielőtt benyomult a területre. Tegnap kiterjesztette a figyelmeztetést al-Atatra és Szalatin területére.

A hadsereg azt követően indított hadműveletet Dzsabalijában, hogy a Hamász terrorszervezet újraszerveződését azonosította a korábban megtisztított területen.

Tárgyalások: Egy izrael biztonsági delegáció magas rangú Sabak tisztviselőkkel landolt ma reggel Kairóban, hogy megbeszélést folytasson magas rangú egyiptomi tisztviselőkkel az országok közötti viták és válságok közepette.

Számos téma van fókuszban: Az izraeli hadsereg művelete Rafahban és a Rafah-átkelő lezárása a gázai oldalon. Egyiptom úgy döntött, leállítja a humanitárius segélyek átengedését Gázába, amíg az átkelő zárva van. Az Izrael és Kairó közötti mély válság és az egyiptomi tisztviselők fenyegetései az országok közötti diplomáciai kapcsolatok csökkentésére, valamint a túszok szabadon bocsátására irányuló megállapodás elősegítésére tett kísérletek.

Északi front: A hadsereg szerint szerint délután legalább 10 rakétát lőttek Libanonból Észak-Izraelre. A támadásért a Hamász libanoni részlege vállalta a felelősséget.

A rakéták mind nyílt területeket csapódtak be Nyugat-Galileában, sérülés nem történt.

Gyász: A 38 éves Elad Fingerhut az az izraeli civil, aki tegnap meghalt a Hezbollah terrorszervezet páncéltörő irányított rakétatámadásában egy katonai poszt ellen Adamit északi közösség közelében.

Videó: Az izraeli hadsereg felvételt tett közzé, amin vadászgépek tegnap este elfognak két drónt, amelyek keleti irányból repültek Izrael felé.

A drónokat valószínűleg egy Irán által támogatott iraki milícia indította.

A hadsereg kiadott egy klipet arról is, ahogy a héten a Vaskupola lelő egy másik drónt.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők szerdára virradóra Júdea és Szamária-szerte végrehajtott terrorelhárító műveletei során letartóztattak tíz keresett palesztint, több személyt kihallgattak és katonai felszereléseket foglaltak le.

Október 7 óta az erők letaróztattak mintegy 4000 gyanúsítottat Júdea és Szamária-szerte, köztük mintegy 1700 a Hamász terrorszervezethez köthető.

: Egy nappal azután, hogy Joe Biden elnök figyelmeztette Izraelt, hogy egy Rafahban indított jelentős hadművelet átlépné az Egyesült Államok „vörös vonalát” ami a fegyverszállítmányokat illeti, Binjámin Netanjahu miniszterelnök hosszasan dühöngött a biztonsági kabinet ülésén, jelentette a Walla hírportál szerdán.

,,Nem vagyunk az Egyesült Államok vazallus állama!” – jelentette ki Netanjahu három forrás szerint, egyikük a miniszterelnök tanácsadója.

  • Netanjahu „vazallus állam” megjegyzése Menachem Begin akkori miniszterelnököt visszhangozta, amikor 1982-ben találkozott az Egyesült Államok izraeli nagykövetével, Sam Lewisszal.
  • Akkoriban Begin Reagan elnök azon döntése miatt dühöngött, hogy befagyasztja az Izraelnek szánt 300 millió dolláros amerikai katonai segélyt a Golán-fennsík izraeli kormány általi annektálása miatt.

Netanjahut és közeli bizalmasát, Ron Dermert, Izrael stratégiai ügyekért felelős miniszterét meglepte Biden fegyverszállítással kapcsolatos döntése és nyilvános ultimátuma.

Biden és más magas rangú amerikai tisztviselők a közelmúltban többször is elmondták Netanjahunak és Dermernek, hogy egy ilyen lépésre sor kerülhet, ha előmozdítják a Rafah elleni inváziót, mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő. De Dermer, aki nyolc évig volt Izrael washingtoni nagykövete az Obama- és Trump-kormány idején, azt mondta Netanjahunak, hogy Biden ezt nem merné meglépni.

  • Netanjahu a kormányülésen folytatott dühöngése során a Bidennel Rafah ügyében folytatott összecsapását Izrael első miniszterelnökéhez, David Ben Gurionhoz hasonlította, aki 1948-ban kikiáltotta az államot az akkori amerikai külügyminiszter, George Marshall tiltakozása ellenére, mondta két forrás.
  • Netanjahu a Kongresszus előtt 2015 márciusában mondott beszédét is felhozta, melyben ellenezte Obama elnök nukleáris megállapodásra irányuló erőfeszítéseit Iránnal.

Magas rangú amerikai és izraeli tisztviselők szerint mély bizalmatlanság van Biden és közeli tanácsadói, valamint Netanjahu és Dermer között, különösen Rafah tekintetében. Biden csapata és az izraeli kormány között az elmúlt két hétben Rafah ügyében folytatott kommunikáció nagy része más izraeli csatornákon, például Jiáv Gallant védelmi miniszteren keresztül történt.

The post Rakétatámadások, drónfogások, evakuálás és vazallus állam first appeared on Új Kelet online.