Avi/ujkelet.live

A háború 222. napja rakétázás: Szerda délelőtt másodszor is megszólaltak a szirénák Szderotban és környékén. A Vaskupola elfogott két gázai rakétát, sérülés nem történt. Az egyik rakéta egy egy üres épületbe csapódott.

Kivonulás: Körülbelül egy hét harc után az Izraeli Védelmi Erők Nahal-dandárjának csapatai éjszaka befejezték műveleteiket és távoztak Gázaváros Zeitun negyedéből, hogy felkészüljenek ,,további támadó hadműveletekre”.

A negyedbe való visszatérés oka az volt, hogy a hadsereg a Hamász terrorszervezet újraszerveződését azonosította a térségben, és ha kell, ismét visszatérnek. A 2. Karmeli-dandár tartalékosai folytatják bevetésüket a negyedben.

Tegnap este Daniel Hagari katonai szóvivő közölte, hogy Zeitunban a katonák több mint 150 fegyveres terroristát öltek meg, és mintegy 80 olyan helyszínt semmisítettek meg, amelyeket terrorcsoportok használtak.

A hadsereg jelenleg három területre fókuszál: a Gázai övezetet kettévágó Netzer-folyosó, Rafah keleti negyedei és maga a Rafah átkelő gázai oldala, valamint a Gázai övezet északi részén található Dzsabalija negyed.

Harcok: A 98. hadosztály a műveletei elmélyítése részeként az éjszaka előrenyomult a Dzsabalija menekülttábor szívébe, megölve számos terroristát, jelentette a hadsereg reggel.

A hadosztály 7. és 460. páncélosdandárjai több tucat fegyveres terrorsejttel harcoltak, és nagyszámú terroristát öltek meg az elmúlt nap során.

Ugyanezen a területen egy dróntámadással megöltek egy terrorsejtet, amely a Szderotot célzó tegnapi rakétatűzért volt felelős.

Eközben Gáza déli részén a 162. hadosztály folytatja műveleteit Rafah keleti negyedeiben.

A műveletek során a Givati-dandár csapatai rajtaütést tartottak a Hamász egyik kiképzőtáborában. A katonák megöltek több fegyveres terroristát a Hamász bázisán, fegyvereket fogtak el, és megtalálták a terrorcsoport által kiképzésre használt izraeli járművek mádolatait.

Szintén az elmúlt nap során a légierő célba vett mintegy 80 terrorcsoportok által használt helyszínt, köztük épületeket, fegyverraktárakat, rakétavetőket, megfigyelőállomásokat és egyéb infrastruktúrát.

Rafah: Az Egyesült Államok és Izrael megegyezett abban, hogy utóbbi a hadműveletet Rafahban nem szélesíti ki jelentősen, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Az amerikai tisztviselők és izraeli kollégáik között tárgyalásokra kerül sor, mely várhatóan a gázai háború után kérdésével is foglalkozni fog. Tegnap a CNN arról számolt be, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy Izraelnek elegendő katonája van Rafahnál, hogy hamarosan teljeskörű szárazföldi hadműveletet indítson.

Amerikai tisztviselők a New York Times-nak hétfőn azt nyilatkozták, hogy a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar nagy valószínűséggel Khan Junesz alatti alagutakban tartózkodik, és ez olyan információ, amellyel az amerikai és az izraeli hírszerzés is egyetért.

Rafah és Egyiptom: Egy Egyiptommal koordináló forrás szerint Kairót felháborították azok a felvételek, amelyeket az izraeli katonák a Rafah-átkelő átvételének reggelén terjesztettek, és azt üzenték Izraelnek, nem engedik át a humanitárius segélyeket az átkelőn keresztül. A hadsereg vizsgálja a szóban forgó, engedély nélkül terjesztett felvételeket.

Herci Halevi vezérkari főnök és Ronen Bar, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője körülbelül három hete járt Egyiptomban, hogy koordinálják a tervezett műveletet a Rafah-átkelőnél. A találkozón Izrael megígérte, hogy egy korlátozott műveletről van szó a terrorista infrastruktúra felszámolására az átkelőn, az egyiptomiak pedig megígérték, hogy folytatják az üzemanyagszállító teherautók beengedését. Az átkelőt azonban lezárták, mióta az izraeli hadsereg másfél hete átvette az irányítást a gázai oldalon. Egyiptom bejelentette, hogy nem engedi a segélyszállító teherautók bejutását a Gázai övezetbe mindaddig, amíg Izrael be nem jelenti az átkelő megnyitásának időpontját.

Ennek eredményeként Izrael arra kérte Egyiptomot, hogy nyissa meg az átkelőt, hogy áruk és humanitárius felszerelések jussanak be az övezetbe. Az egyiptomi külügyminiszter így válaszolt: ,,A Rafah-átkelő palesztin oldala feletti izraeli ellenőrzés, valamint az átkelő közelében folyó izraeli katonai tevékenység, amely veszélybe sodorja a segélyszervezetek dolgozóinak és a teherautó-sofőröknek az életét, a fő oka annak, hogy az átkelőn keresztül nem lehet beengedni a segélyt.”

Tárgyalások: A foglycserével egybekötött tűzszünetre irányuló tárgyalások zsákutcába futásáról szóló riportok hátterében, szerdán egy izraeli magánrepülőgép szállt le Kairóban, jelentette a KAN. A szóban forgó repülőt korábban az állam nevében eljáró hivatalos izraeli tisztviselők használták.

The post Rakétázás, harcok, Rafah és Egyiptom first appeared on Új Kelet online.