Vénaszkenner, hogy ne kelljen többször szúrni

A Dél-pesti Centrumkórház (Szent László Kórház) onkológiai centrumában prof. dr. Bodoky György centrumvezető főorvos vette át Nagy Ágnestől, a Mellrákinfó Egyesület képviselőjétől azt a vénaszkenner készüléket, amelyet a betegszervezet adományként vásárolt a kórház számára. Az onkológiai ambulancián naponta 180-200 vérvétel történik, a kezelőkben is sok beteg érkezik minden nap infúziós kezelésre, ez a becslések szerint évente több tízezer szúrást jelent.

Fotó: Minap.hu / Osztie Tibor

A személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásokból és gyűjtésből előteremtett forrásból az egyesület a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház számára is vásárolt egy készüléket, amelyet dr. Oross Endrének, az onkológiai osztály vezető főorvosának adott át Bodnár Erika, az egyesület borsodi csoportjának vezetője. Az átadáson elhangzott: ugyan jól képzett szakasszisztensei vannak a kórháznak, mégis gyakori, hogy a betegeket többször is meg kell szúrni, mire megfelelő helyre kerül a tű, ez az eszköz használatával jelentősen csökkenhet.

A vénaszkenner infravörös képalkotó technológiát használ, hogy valós idejű, pontos digitális vénaképet adjon a páciens bőréről. Segít az egészségügyi személyzetnek megfigyelni a véna szerkezetét, majd kiválasztani a legjobb szúrási pozíciót.