Avi/ujkelet.live

A háború 222. napja, déli front: Röviddel reggel 9 óra után megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Szderotban, Ibimben és Nir Amban. Sérülésről vagy kárról egyelőre nem érkezett jelentés.

273: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 19 éves Ira Jáir Giszpan őrmester Petach Tikváról, a 7. páncélosdandár 75. zászlóaljának katonája tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 273-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Helyzetjelentés: Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este a Kerem Salom-átkelőhelyről jelentkezve közölte, hogy Jom Hazikaron és a 76. Függetlenség napja alatt a csapatok megöltek több mint 100 terroristát Gáza-szerte, a Rafahban, Zeitunban és Dzsabalijában folyamatban lévő harcok közepette.

  • A dél-gázai Rafah egyes negyedeiben elindított offenzíva óta több mint 100 fegyveres terroristát öltek meg a csapatok, és 10 alagútrendszert lokalizáltak.
  • Zeitunban eddig több mint 150 fegyveres terroristát öltek meg a csapatok, és mintegy 80 terrorcsoportok által használt helyszínt semmisítettek meg a térségben. A razzia Zeitunban csütörtökön kezdődött.
  • Dzsabalijában pedig a csapatok olyan területeken vannak bevetve, ahol korábban nem jártak a Gázai övezet északi részén indított szárazföldi offenzíva során. A hadműveletben eddig több mint 80 fegyveres terroristát öltek. A hadművelet Dzsabalijában vasárnap kezdődött.

Hagari szerint kedden Rafahban a Herci Halevi vezérkari főnökkel beszélő parancsnokok azt mondták: ,,Túszok is vannak Rafah térségében, eltökélt szándékunk, hogy mindent megtegyünk, hogy megteremtsük a feltételeket ahhoz, hogy hamarosan visszatérjenek hozzánk.”

Az egyik újságíró felvetette, hogy annak a ténynek köszönhető, hogy a Hamásznak nincs kormányzati alternatívája, hogy erőink kénytelenek újra és újra visszatérni ugyanazokra a helyekre, Hagari a következőt válaszolta: ,,Ami a Hamász kormányzati alternatíváját illeti – ezt a kérdést a politikai körnek kell címezni”.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök nem akar foglalkozni a háború után kérdésével, mely szélsőjobboldali kormányát veszélyezteti.

UNRWA és Rafah: Az izraeli hadsereg szerint a Givati-dandár csapatai szombaton fegyveres terroristákat azonosítottak az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete, az UNRWA kelet-rafahi logisztikai központjánál. Az egyik terrorista még tüzet is nyitott a komplexumban.

A hadsereg megosztott egy videót, amin a terroristák az ENSZ járművei mellett és magában a logisztikai komplexumban láthatók, amelyet az UNRWA humanitárius segélyek mozgatására használ.

A „szokatlan eseményt” követően a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) képviselői „továbbították a megállapításokat a nemzetközi közösség magas rangú tisztviselőinek, és felszólították az ENSZ-t, hogy sürgősen vizsgálja ki az ügyet”.

Izrael korábban is azzal vádolta az UNRWA-t, hogy lehetővé tette a Hamász terrorszervezetnek, hogy terror célokra használja gázai létesítményeit. Bizonyítékot szolgáltatott arra is, hogy a szervezet több alkalmazottja terrorcsoportok tagja, és részt vett az október 7-i terrortámadásban.

Északi front: Egy izraeli civil meghalt és öt katona megsebesült kedd délután a Hezbollah terrorszervezet páncéltörő irányított rakétatámadásában egy katonai állás ellen Adamit északi közösség mellett.

Egy katona közepesen súlyos, négy pedig könnyű sérüléseket szenvedett. Egy izraeli civilt, aki a csapatokat megsebesítő első rakétát követően érkezett a katonai posztra, egy második rakéta talált el és röviddel később a helyszínen belehalt sérüléseibe. A harmadik rakéta egy katonai megfigyelőballont talált el, mely libanoni területen landolt.

Likvidálás: Az izraeli hadsereg tegnap este légicsapással likvidálta a Hezbollah terrorszervezet egyik vezető terepparancsnokát, Husszein Ibrahim Makkit a dél-libanoni Türosz közelében.

Makki magas rangú parancsnok volt a terrorcsoport úgynevezett Déli Front egységében. Korábban a Hezbollah part menti részlegét irányította.

A hadsereg szerint Makki ,,sok terrortámadást tervezett és hajtott végre az izraeli hátország ellen a háború közepette”.

Légi fenyegetések: Izraeli vadászgépek az éjszaka elfogtak két drónt, melyek keleti irányból Izrael felé tartottak. A drónok nem léptek be az izraeli légtérbe.

Az Irán által támogatott iraki Iszlám Ellenállás azt állította, hogy egy drónt indított Eilatra.

The post 273, likvidálás és terroristák az UNRWA-létesítményében first appeared on Új Kelet online.