Avi/ujkelet.live

A háború 206. napja: Joe Biden elnök vasárnap beszélt Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, közölte a Fehér Ház szóvivője. Ez volt az első beszélgetés a két vezető között több mint két hét után.

A nyilatkozat szerint Biden ,,megerősítette sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, a sikeres védekezést követően Irán példátlan rakéta- és dróntámadása ellen ebben a hónapban”.

Mindketten ,,felülvizsgálták a túszok szabadon bocsátásának és az azonnali gázai tűzszünet biztosítására irányuló, folyamatban lévő tárgyalásokat”, valamint ,,a humanitárius segítségnyújtás fokozását Gázába, beleértve az új északi átkelőhelyek megnyitásának előkészületeit ettől a héttől kezdődően”.

A nyilatkozat szerint a dél-gázai Rafahban tervezett szárazföldi offenzíváról is beszéltek, Biden pedig ,,megismételte egyértelmű álláspontját”.

  • Az Egyesült Államok továbbra is ellenzi az izraeli műveletet a dél-gázai Rafahban, mivel az jelentősen rontaná a tűzszünet és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás esélyeit.
  • Mindeközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétvégére tervezett izraeli látogatását előbbre hozta keddre.

A Walla hírportálnak nyilatkozó forrás, aki ismeri a telefonbeszélgetés részleteit, azt mondta, hogy az ,,konstruktív” volt, és körülbelül 75%-a a túszügyletre összpontosított. Biden és Netanjahu az elmúlt napokban megjelent Hamász-videókról is beszélt, melyekben két amerikai szerepelt, a 64 éves Keith Siegel és a 23 éves Hers Goldberg-Polin, akiket túszként tartanak fogva Gázában.

  • Biden szombat délután X-en ismét megosztotta a közös fotót Avigail Idannal és családjával. A 4 éves Avigail elárvult, miután szüleit a Hamász terrorszervezet a szeme láttára meggyilkolta. A kislány 51 nap után szabadult a Hamász terrorszervezet fogságából.
  • ,,Nem nyugszom mindaddig, amíg minden túsz, mint Abigail, akit elszakítottak a családjától és a Hamász fogságában volt, vissza nem tér szerettei karjába. A szavamat adom. A szavamat adom a családjaiknak” – írta Biden.

Optimizmus: A Hamász egyik magas rangú tisztviselője azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy a terrorszervezet és Izrael közötti túsz- és tűzszüneti megállapodásra irányuló, jelenleg tárgyalt javaslatával nincsenek „jelentősebb” problémák.

,,A légkör pozitív, hacsak nincsenek új izraeli akadályok” – mondta a tisztviselő.

A javaslat magában foglalja 33 izraeli túsz szabadon bocsátását az első szakaszban, valamint egy homályos nyilatkozatot, amelyet Izrael fogalmazott meg a Hamász megnyugtatására az ellenségeskedések beszüntetésével kapcsolatban.

A Hamász képviselőiből álló küldöttség hétfőn érkezik Kairóba, hogy folytassák a tárgyalásokat az egyiptomi titkosszolgálat magas rangú tisztviselőivel.

  • A Walla hírportál tegnap két izraeli tisztviselőt idézve arról számolt be, hogy az új izraeli javaslat a Hamász terrorszervezettel kötendő fogolycserére magában foglalja a „tartós nyugalom helyreállítását” Gázában a túszok első szakaszban, humanitárius okokból történő szabadon bocsátását követően.
  • A Hamász október 7-i Izrael elleni terrortámadása óta ez az első alkalom, hogy az izraeli vezetők azt sugallták, hogy nyitottak a gázai háború befejezésének megvitatására egy fogolycsere részeként, írja a Walla. A háború befejezése központi helyet foglalt el a Hamász követeléseinek sorában az elmúlt hónapokban zajlott tárgyalásokon.
  • Az új javaslatot az egyiptomi hírszerzési küldöttség és az izraeli tárgyalócsoport közösen fogalmazta meg, figyelembe véve a Hamász eddigi álláspontjait, valamint azt, hogy Izrael és Egyiptom szerint mibe menne bele a terrorszervezet.
  • Az új javaslat válaszol a Hamász számos követelésére, például a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok teljes mértékben visszatérhessenek otthonaikba Gáza északi részén, valamint az izraeli hadsereg kivonuljon az enklávét kettéválasztó és a szabad mozgást akadályozó folyosóról.
  • A javaslat azt is tartalmazza, hogy az egyezség második szakaszának végrehajtása részeként megvitatnák egy tartós tűzszünet lehetőségét, amelyre a túszok humanitárius okokból történő szabadon bocsátása után kerülne sor.

Ultimátumok: A Hamász terrorszervezet és Izrael közötti fogolycsere-tárgyalások előrehaladásáról szóló riportok hátterében, a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus Párt elnöke, Becalel Smotrich pénzügyminiszter vasárnap videóüzenetben kijelentette: ,,Miniszterelnök úr, ha visszavonja a Rafah azonnali megrohamozására vonatkozó parancsot, az Ön által vezetett kormánynak nem lesz létjogosultsága”.

,,Az egyiptomi deal elfogadása megalázó megadás, és győzelmet ad a náciknak a csatában elesett hős izraeli katonák százainak hátán, és halálos ítéletet szab ki a túszokra, akik nem szerepelnek az alkuban, és mindenekelőtt – közvetlen egzisztenciális veszélyt jelent Izrael Államra nézve.” 

A szélsőjobboldali Otzma Jehudit vezetője, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter X-en közölte: ,,Emlékeztető: vakmerő megállapodás = a kormány feloszlatásával.”

Ha Szmotrich vagy Ben-Gvir kilép a koalícióból, Netanjahunak szüksége lesz a kormány többségének megőrzéséhez a háború miatt ideiglenesen csatlakozott Beni Gantz vezette Nemzeti Egységre.

Mindezek után a hadikabinet minisztere, Beni Gantz X-en kijelentette, hogy a kormánynak nem lesz létjogosultsága, ha tagjai megakadályozzák a fogolycsere-megállapodást, hozzátéve, hogy a túszok hazatérése fontosabb, mint a hadművelet Rafahban.

„Az október 7-i kormány által cserben hagyott túszok visszatérése sürgős” – írta. „Ha a biztonsági szervezetek teljes támogatásával felelősségteljes körvonal születik a túszok hazahozatalára – ami nem jár a háború befejezésével –, és a kormányt október 7-én vezető miniszterek ezt megakadályozzák, a kormánynak nem lesz joga továbbra is létezni és vezetni a háborút”.

The post Biden és Netanjahu beszélgetése a túszokra fókuszált first appeared on Új Kelet online.