Avi/ujkelet.live

A háború 205. napja, déli front: A Déli Parancsnokság vezetője, Járon Finkelman vezérőrnagy helyzetértékelést tartott a Gázai övezet középső részén a hétvégén, amikor a 99. hadosztályt kihelyezték a térségbe, közölte a hadsereg vasárnap.

A hadsereg két tartalékos dandárt mozgósított, hogy átvegyék az irányítást a központi gázai folyosó felett, és biztosítsák az Egyesült Államok által vezetett projektet, amelynek célja, hogy egy úszó mólón keresztül segélyt szállítsanak a palesztin enklávéba.

A hadosztály 679. Jiftach páncélosdandárja és a 2. Karmeli gyalogdandár, valamint harcmérnökök és a Többdimenziós (Szellem) Egység – az elmúlt héten pontos rajtaütéseket hajtott végre a Netzarim folyosó területén.

,,A rajtaütések akkor zajlanak, amikor [a csapatok] védik a folyosó területét… és olyan akciókat hajtanak végre, amelyek lehetővé teszik a humanitárius segélyek áthaladását” – mondta a hadsereg.

Pénteken Finkelman helyzetértékelést tartott a 99. hadosztály parancsnokával, Barak Hiram dandártábornokkal, és megvitatták ,,az erők tevékenységét a térségben, és műveleti terveket hagytak jóvá”.

Célok: Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnap a Palmachim Légibázison tett látogatása során ígéretet tett arra, hogy Izrael felszámolja a Hamász terrorszervezetet, és hazahozza a túszokat, akiket a terrorcsoport október 7-én elrabolt.

„Gázában kötelesek vagyunk felszámolni a Hamászt, és haza kell juttatnunk a túszokat, ezen a két feladaton dolgozunk, és eltökélt szándékom, hogy mindkettőt teljesítsem. Ez tart, amíg tart, de ezt a feladatot el kell végeznünk” – mondta a Tüzér Hadtest katonáinak, akik a Hermes 450 drónokat üzemeltetik.

Visszatérés: A World Central Kitchen holnaptól folytatja működését Gázában – jelentette be a segélyszervezet. A WCK felfüggesztette misszióját Gázában, miután az izraeli hadsereg április 1-jei légicsapása következtében 7 munkása életét vesztette.

A szervezet szerint a halálos incidensig a WCK adta a gázai nemzetközi civil szervezetek által nyújtott összes segély 62 százalékát.

„Ugyanazzal az energiával, méltósággal indítjuk újra működésünket, és arra összpontosítunk, hogy a lehető legtöbb embert etessük meg” – mondta Erin Gore, a WCK vezérigazgatója. „A mai napig több mint 43 millió étel adagot osztottunk ki, és további milliókat szeretnénk leszállítani. Az élelem egyetemes jog, és Palesztinában végzett munkánk a fő életmentő küldetés a 14 éves szervezeti történetünk során. Továbbra is a lehető legtöbb élelmiszert fogjuk bejuttatni Gázába, beleértve Gáza északi részét is – szárazföldi, légi vagy tengeri úton.”

Letartóztatás: A Sabak belbiztonsági szolgálat javaslatára Gallant védelmi miniszter vasárnap adminisztratív letartóztatási parancsot írt alá öt jobboldali aktivista ellen. Biztonsági források szerint a fogvatartottak erőszakos zavargásokban vettek részt több palesztin faluban, a 14 éves Binjámin Achimeir meggyilkolása után, körülbelül két héttel ezelőtt.

  • Az adminisztratív letartóztatások a terrorizmus elleni harc részének eszközei, egyértelmű többségét Júdea és Szamária területén hajtják végre palesztinok ellen, de a védelmi miniszter ritkán zsidó terrorista operatívok ellen is alkalmazza. 
  • Adminisztratív őrizet esetén a fogvatartott nem áll bíróság elé, nem emelnek vádat ellene, és nem mutatnak be ellene bizonyítékot. A letartóztatás csak titkosszolgálati információkon alapul, amelyeket nem közölnek sem a fogvatartottal, sem az ügyvédeivel.

Az öt fogvatartott ellen három hónaptól hat hónapig terjedő időtartamra adtak ki végzést. Az őrizetbe vettek között van egy 16 éves kiskorú, akit 4 hónap adminisztratív letartóztatásba helyeztek. A többiek esetében az egyik fogvatartott hat hónapot, a maradék három pedig három hónapot kapott.

Biztonsági források szerint a fogvatartottak többször is részt vettek palesztinok elleni erőszakos cselekményekben. A fogvatartottakat képviselő Honnu jogi szervezet kijelentette, hogy ,,a jelenlegi izraeli kormány rekordot döntött a zsidók adminisztratív letartóztatásainak számában, és még inkább egy kemény háború alatt”.

Júdea: Súlyos incidens történt tegnap Har Hebron déli részén. Zsidó telepesek egy kutyát eresztettek az izraeli hadsereg egyik katonájára, aki megsérült és kórházba szállították, jelentette a katonai rádió.

Számos izraeli telepes ment be tegnap egy palesztin magánterületre, Szuszja település közelében. Rendőrök és katonák mentek a helyszínre, hogy feloszlassák és eltávolítsák a zsidókat a helyszínről. Az incidens során az egyik izraeli szembeszállt a térségben lévő erőkkel – és eleresztette kutyáját, hogy megtámadja az egyik izraeli katonát. A kutya rátámadt a harcosra, megharapta és könnyebben megsebesítette. Két telepest letartóztattak és elvittek kihallgatásra.

Az izraeli hadsereg közölte: ,,Az eset körülményeit és a harcos sérülését vizsgálják. Az Izraeli Védelmi Erők katonái azon dolgoznak, hogy fenntartsák a lakosok biztonságát, a törvényt és a rendet. Az Izraeli Védelmi Erők elítéli a katonáival és a biztonsági erőkkel szembeni erőszak minden megnyilvánulását.”

The post Gáza, WCK és telepesek letartóztatatása first appeared on Új Kelet online.