Avi/ujkelet.live

A háború 205. napja: A Hamász terrorszervezet és Izrael közötti fogolycsere-tárgyalások előrehaladásáról szóló riportok hátterében, a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus Párt elnöke, Becalel Smotrich pénzügyminiszter vasárnap videóüzenetben kijelentette: ,,Miniszterelnök úr, ha visszavonja a Rafah azonnali megrohamozására vonatkozó parancsot, az Ön által vezetett kormánynak nem lesz létjogosultsága”.

,,Az egyiptomi deal elfogadása megalázó megadás, és győzelmet ad a náciknak a csatában elesett hős izraeli katonák százainak hátán, és halálos ítéletet szab ki a túszokra, akik nem szerepelnek az alkuban, és mindenekelőtt – közvetlen egzisztenciális veszélyt jelent Izrael Államra nézve.”

A szélsőjobboldali Otzma Jehudit vezetője, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter X-en közölte: ,,Emlékeztető: vakmerő megállapodás = a kormány feloszlatásával.”

ELLENBEN

Mindezek után a hadikabinet minisztere, Beni Gantz X-en kijelentette, hogy a kormánynak nem lesz létjogosultsága, ha tagjai megakadályozzák a fogolycsere-megállapodást, hozzátéve, hogy a túszok hazatérése fontosabb, mint a hadművelet Rafahban.

„Az október 7-i kormány által cserben hagyott túszok visszatérése sürgős” – írta. „Ha a biztonsági szervezetek teljes támogatásával felelősségteljes körvonal születik a túszok hazahozatalára – ami nem jár a háború befejezésével –, és a kormányt október 7-én vezető miniszterek ezt megakadályozzák, a kormánynak nem lesz joga továbbra is létezni és vezetni a háborút”.

Jáir Lapid ellenzéki vezető szintén X-en a szélsőjobboldali miniszterek ultimátumait vette célba.

„A kormánynak választania kell: a túszok hazahozatala élve, vagy Ben-Gvir és Szmotrich. Kapcsolatok az amerikaiakkal vagy Ben-Gvirrel és Szmotrichcsal. Megállapodás a szaúdiakkal vagy Ben-Gvirrel és Szmotrichcsal. Izrael vagy Ben-Gvir és Szmotrich biztonsága”.

HÁTTÉR

A Walla hírportál tegnap két izraeli tisztviselőt idézve arról számolt be, hogy az új izraeli javaslat a Hamász terrorszervezettel kötendő fogolycserére magában foglalja a „tartós nyugalom helyreállítását” Gázában a túszok első szakaszban, humanitárius okokból történő szabadon bocsátását követően.

A Hamász október 7-i Izrael elleni terrortámadása óta ez az első alkalom, hogy az izraeli vezetők azt sugallták, hogy nyitottak a gázai háború befejezésének megvitatására egy fogolycsere részeként, írja a Walla. A háború befejezése központi helyet foglalt el a Hamász követeléseinek sorában az elmúlt hónapokban zajlott tárgyalásokon.

Az új javaslatot az egyiptomi hírszerzési küldöttség és az izraeli tárgyalócsoport közösen fogalmazta meg, figyelembe véve a Hamász eddigi álláspontjait, valamint azt, hogy Izrael és Egyiptom szerint mibe menne bele a terrorszervezet.

  • Az új javaslat válaszol a Hamász számos követelésére, például a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok teljes mértékben visszatérhessenek otthonaikba Gáza északi részén, valamint az izraeli hadsereg kivonuljon az enklávét kettéválasztó és a szabad mozgást akadályozó folyosóról.
  • A javaslat azt is tartalmazza, hogy az egyezség második szakaszának végrehajtása részeként megvitatnák egy tartós tűzszünet lehetőségét, amelyre a túszok humanitárius okokból történő szabadon bocsátása után kerülne sor.

A Hamász egyik vezető tisztviselője azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy a csoport hétfőn, Egyiptomban választ ad az ajánlatra.

The post Szmotrich, Ben-Gvir és Gantz fenyegetése Netanjahunak címezve first appeared on Új Kelet online.