Avi/ujkelet.live

A háború 134. napja: 19 óra csend után reggel 10 körül megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Askelonban és környékén. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy a különleges erők katonái folytatják a kutatásokat a Khan Junesz-i Nasszer Kórházban, és eddig több mint 100 terrorgyanús személyt tartóztattak le.

A Maglan és az Egoz kommandós egységek több terroristát megöltek a kórház külterületén.

Az izraeli csapatok csütörtökön bementek a kórházba arra hivatkozva, hogy információik vannak arról, hogy túszokat tartottak ott, és túszok holttestei lehetnek az intézményben.

A 7. páncélos dandár vezette csapatok több épületet is megrohantak, és fegyvereket találtak, köztük robbanószerkezeteket, gránátokat és Kalasnyikov puskákat.

A térségben bevetett csapatok több légicsapást irányítottak a Hamász-operatívjaira, köztük három terroristára, akik rakétákat próbáltak kilőni.

Ezen kívül egy Ejtőernyős-dandár harcosai közelharcban likvidáltak egy terrorsejtet.

Gáza középső részén is voltak összecsapások, ahol a Nahal-dandár harcosai megöltek számos Hamász-operatívot.

Leleplezés: Joáv Gallant védelmi miniszter felfedte az UNRWA 12 alkalmazottjának kilétét, akik ,,aktívan részt vettek” a Hamász által vezetett október 7-i mészárlásban.

A szóban forgó alkalmazottak között vannak az UNRWA iskoláiban dolgozó tanárok is.

Forrás: Védelmi Minisztérium

,,Ezen a 12 alkalmazotton kívül hírszerzési adatok alapján arra utaló komoly jeleink vannak, hogy több mint 30 UNRWA-alkalmazott vett részt a mészárlásban, segítette a túszejtéseket, fosztogatott és lopott az izraeli közösségekből és még sok más” – mondta Gallant a külföldi sajtónak adott tájékoztatón.

Forrás: Védelmi Minisztérium

A védelmi miniszter szerint az UNRWA ,,elvesztette legitimitását, és nem tud többé ENSZ-szervként működni”, ezért utasította az Izraeli Védelmi Erőket és a védelmi szervezetet, hogy az övezetben belüli segélyszállítási feladatokat más humanitárius szervezetekre ruházzák át.

Gallant szerint az UNRWA 13 000 gázai alkalmazottjának legalább 12%-a kapcsolatban áll a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoportokkal.

Forrás: Védelmi Minisztérium

„1468 alkalmazottról ismert, hogy aktív a Hamászban és a Palesztin Iszlám Dzsihádban. 185 UNRWA-alkalmazott aktív a Hamász katonai szárnyában, 51 pedig a Palesztin Iszlám Dzsihád katonai szárnyában”.

Mi lesz Rafahban: Szintén a tájékoztatón Gallant kijelentette, hogy Izrael nem evakuál palesztin civileket a dél-gázai Rafahból Egyiptomba, bár továbbra sem világos, hová küldik őket, amikor az izraeli hadsereg offenzívát tervez a térségben.

,,Izrael államnak nem áll szándékában palesztin civileket Egyiptomba evakuálni. Tiszteletben tartjuk és nagyra értékeljük az Egyiptommal kötött békemegállapodásunkat, amely a térség stabilitásának sarokköve és fontos partner” – mondta.

Gallant szerint a hadsereg és a védelmi szervezetek ,,alaposan megtervezik a jövőbeli hadműveleteket Rafahban, amely a Hamász jelentős fellegvára”.

,,24 [Hamász] zászlóalj volt Gázában, ebből 18-at lebontottunk. Most Rafah a Hamász következő súlypontja” – mondta Gallant.

,,Az Izraeli Védelmi Erők rendkívüli intézkedéseket tesz a polgári áldozatok elkerülése érdekében, és a nemzetközi jognak megfelelően végzi bevetését”.

Északi front: Izraeli vadászgépek este a Hezbollah terror-infrastruktúráját támadták a libanoni Dszabal Balat térségében, a csapások során likvidáltak egy terroristát, aki a helyszínen tartózkodott. Ezen kívül egy katonai épületet támadtak Bint Dzsbeil térségében. A hadsereg továbbá közölte, hogy az elmúlt nap során számos területet ágyúzott Dél-Libanonban.

Az éjszaka Szíriából rakétákat lőttek ki a Golán-fennsík déli része felé, melyek nem jutottak át a határon. A hadsereg ágyúzással célozta a kilövő poszt környékét, vadászrepülők pedig a szíriai hadsereg egyik hadianyag-raktárát támadták Mahadzsa térségében.

Diplomácia: A hágai Nemzetközi Bíróság pénteken elutasította Dél-Afrika azon kérelmét, hogy nagyobb jogi nyomást gyakoroljon Izraelre a Hamász elleni tervezett offenzíva leállítása érdekében a dél-gázai Rafah városában, mondván, „köteles betartani a hatályos intézkedéseket”.

Dél-Afrika sürgős intézkedéseket kért Rafah védelmére, mivel izraeli hadjáratot tervez a városban.

Riport: Izrael állt a két jelentős gázvezeték elleni támadás mögött Iránban a héten, amelyek megzavarták a gázáramlást emberek milliói számára, jelentette a The New York Times pénteken két nyugati tisztviselőre és az Iráni Iszlám Forradalmi Gárdához kapcsolódó katonai stratégára hivatkozva.

,,Az ellenség terve az volt, hogy télen teljesen megzavarja a gáz áramlását országunk több fő városába és tartományába” – mondta Dzsavad Owdzsi iráni olajminiszter ,,a szabotázs- és terrortámadásokról” nyilatkozva az iráni médiának.

Kerülte, hogy nyilvánosan Izraelt hibáztassa a robbantásokért, amelyeknek célja az volt, hogy megrongálja Irán energiainfrastruktúráját, és közfelháborodást szítson.

Egy nyugati tisztviselő azt nyilatkozta a NYT-nek, hogy a csapás nagyrészt szimbolikus volt, minimális kárt okozott és könnyen javítható, de azt üzente, hogy Izrael jelentős károkat okozhat.

The post Izrael nyilvánosságra hozta a mészárlásokban részt vett 12 UNRWA alkalmazott kilétét first appeared on Új Kelet online.