Avi/ujkelet.live

A háború 182. napja, déli front: Tegnap este, január közepe óta először, gázai terroristák rakétákkal lőtték Netivotot. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a két gázai rakétát elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer.

Egy órával később ismét aktiválódtak a szirénák ezúttal Szderotban és Askelonban. A Szderotra kilőtt rakéták egyike a város egyik útján landolt, kisebb kárt okozva, a második rakétát elfogta a Vaskupola. Askelonra egy rakétát küldtek Gázából, melyet a Vaskupola szétlőtt. A támadásért a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Ultraortodox harcosok Gázában: Az elmúlt héten a Gázai Hadosztály északi dandárja és a Kfír-dandár Netzach Jehuda zászlóalja Beit Hanun térségben volt bevetve, az övezet északi részén.

A ,,célzott” művelet közepette a csapatok több tucat posztot, köztük épületeket semmisítettek meg, amelyeket a Hamász és más terrorcsoportok használtak.

A Netzach Jehuda harcosai a hadművelet során megöltek egy Hamász-terrorsejtet, amely egy alagútból jött ki Beit Hanun térségében. A megölt terroristák között volt a Hamász egyik parancsnoka is.

A Netzach Jehuda zászlóalj ultraortodox és vallásos katonákból áll, és általában Júdea és Szamáriában van bevetve.

WCK: Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a World Central Kitchen hét tagjának halálát okozó izraeli csapással kapcsolatos katonai vizsgálat befejeződött, és hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Hagari egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy az incidenst a vezérkar tényfeltáró mechanizmusa, a háború közepette történt szokatlan események kivizsgálásáért felelős független katonai testület ,,alaposan” kivizsgálta.

A mechanizmus vezetője, Joáv Har-Even vezérőrnagy csütörtökön ismertette a megállapításokat Herci Halevi vezérkari főnökkel, és be fogja mutatnia Joáv Gallant védelmi miniszternek és Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek is.

,,Úgy gondolom, hogy miután bemutattuk az érintett országok nagyköveteinek és a WCK embereinek, hamarosan közzétesszük a nyilvánosság számára” – tette hozzá Hagari.

Tárgyalások: A CIA igazgatója várhatóan a hétvégén Kairóba utazik, hogy tárgyaljon Katar miniszterelnökével, a Moszad kémszolgálat igazgatójával és az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, megpróbálva áttörést elérni a Hamász terrorszervezet fogságában lévő túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalásokon.

Északi front: Az izraeli hadsereg egyik katonája könnyebben megsérült egy páncéltörő rakétatámadásban a libanoni határon, Metula területén az éjjel.

Továbbá hét rakétát lőttek ki Libanonból a felső-galileai Malkia közösség felé.

A Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget a támadásokért, mondván, hogy katonai posztokat vett célba. A hadsereg válaszul a rakétakilövőket ágyúzta.

Gyász: A Gan Javne-i bevásárlóközpontban elkövetett vasárnapi terrortámadás egyik áldozata, a 34 éves Lidor Levi belehalt a sérüléseibe, közölte az Ichilov Kórház csütörtökön.

Levi várandós feleségét, hat hónapos kislányát, szüleit és két testvérét hagyta maga után.

Ramadán: Nyolc gyanúsítottat, négy kelet-jeruzsálemi és négy északi lakost tartóztattak le pénteken az óvárosban a Templom-hegyi reggeli ima után, amelyen több ezren vettek részt, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Az ima alatt tucatnyian gyűltek össze, és a ,,szívvel és vérrel felszabadítjuk az al-Akszát” valamint a Hamász katonai szárnyának szóvivője, Abu Obeidah nevét skandálták.

A nyolc személyt, akiket felbujtás, terrorizmus és terrorszervezetek támogatása gyanújával letartóztattak, átadták kihallgatásra. A palesztinok könnygáz dobálásról számoltak be a Templom-hegy térségében. A rendőrök nem mentek be a Templom-hegyre az ima alatt.

Ramadán hónapja idén viszonylag csendesen telt a Templom-hegyen. A miniszterelnök és a biztonsági tisztviselők döntése értelmében, valamint Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter álláspontjával ellentétben a ramadán hónapjában a hívők bejutását a Templom-hegyre nem korlátozták, mint az előző években, és a biztonsági szolgálatok helyzetértékelést tartottak minden héten. Binjámin Netanjahu miniszterelnök a ramadán előtt lezajlott megbeszéléseken világossá tette: ,,Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minden vallás számára megőrizzük a szabad vallásgyakorlást a Templom-hegyen.”

A biztonsági szervezetek és az Izraeli Védelmi Erők a hétvégén fokozott készültségben vannak az iráni közvetlen fenyegetés árnyékában, hogy megtorolja a héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

The post Rakétatámadások, WCK, túszok és a ramadán utolsó péntekje first appeared on Új Kelet online.