ujkeletlive

Diplomácia

A Biden-Netanjahu beszélgetést követően gyors döntés született a humanitárius szállítmányok javításáról

A biztonsági kabinet úgy döntött, hogy azonnali lépéseket tesz a gázai humanitárius helyzet javítása érdekében, – jelentette be a késő éjszakába nyúló ülést követően a Miniszterelnöki Hivatal. Ilymódon, a humanitárius szállítmányok átengedése érdekében Izrael ideiglenesen megnyitja az asdódi kikötőt, illetve az Erez átkelőt, emellett növelni fogja a Kerem Salom átkelőn keresztül Jordániából érkező segélyek mennyiségét, áll a hivatal közleményében.

A kabinet döntése a World Central Kitchen egyik konvoját ért véletlen izraeli csapás után közvetlenül történt, alig három órával Binjámin Netanjahu miniszterelnök Joe Biden amerikai elnökkel folytatott beszélgetését követően, amely során az elnök a gázai humanitárius válsággal kapcsolatos irányvonal változtatására szólított fel, vagy az Egyesült Államok megváltoztatja háborúval kapcsolatos politikáját.

Az erezi átkelőt az október hetedikei mészárlások óta – amennyiben valóban megtörténik, most fogják először megnyitni. A Hamász által megtámadott és megrongált átkelőt, amelyet korábban palesztin munkások  beléptetésére használták, a korábbi amerikai kérések ellenére Izrael eddig nem nyitotta meg, ahogyan hasonló elvi okok miatt Asdód kikötőjét is zárva tartotta.

A politikai döntést követően Adrienne Watson, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője közleményben üdvözölte „az izraeli kormány által bejelentett lépéseket, amelyeket az elnök kérésére tett Netanjahu miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően,” – hangsúlyozva a bejelentett intézkedések teljes mértékben és gyorsan történő végrehajtásának szükségességét.

„A Gázával kapcsolatos amerikai politikát az fogja meghatározni, hogy miként értékeljük Izrael azonnali intézkedéseit ezekkel és más lépésekkel kapcsolatban, beleértve az ártatlan civilek védelmét, és a segélymunkások biztonságát szolgáló lépéseket,” – közölte Watson.

A Miniszterelnöki Hivatal szerint mindezeken túlmenően, a biztonsági kabinet arra is felhatalmazta a miniszterelnököt, hogy a hadikabinet két tagjával – Joáv Gallant védelmi, és Beni Gantz tárca nélküli miniszterrel, további „azonnali lépéseket” tegyen az övezetbe irányuló segélyek fokozása érdekében. Netanjahu különleges meghatalmazása révén ezentúl elkerülhető lesz a humanitárius segélyekkel kapcsolatos döntések blokkolása, amelyre a biztonsági kabinet radikális jobboldali miniszterei révén a háború kezdete óta számos alkalommal sor került.

„A Gázába irányuló segélyek növelése megakadályozza a humanitárius válságot, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a háború folytatódjon, és elérje a céljait,” – áll a Miniszterelnöki Hivatal közleményében.

Biden – Netanjahu beszélgetés

Biden elnök előrejelzett csütörtöki hívása során hangsúlyozta Netanjahu miniszterelnöknek, miszerint Washington politikája a gázai háborúval kapcsolatban alapvetően meg fog változni, amennyiben Izrael nem hajt végre egy sor konkrét lépést a humanitárius válság kezelése, és a segélymunkások védelme érdekében, hozzátéve, hogy e célok eléréséhez elengedhetetlen a túszok szabadon engedését biztosító azonnali tűzszünet, – áll a Fehér Ház közvéleményében.

Az elnök világossá tette, hogy a Gázával kapcsolatos amerikai politikát az fogja meghatározni, hogy miként értékeljük Izrael azonnali intézkedéseit ezekkel a lépésekkel kapcsolatban,” – figyelmeztetett a Fehér Ház, hozzátéve, hogy a segélymunkásokat ért közelmúltbeli izraeli csapás, valamint az általános humanitárius helyzet az övezetben”elfogadhatatlan.”

Míg Donald Trump volt amerikai az elmúlt hetekben többször is a gázai háború azonnali befejezésére szólított fel, Biden az elmúlt fél év alatt most először utalt nyíltabban a harcok befejezésére, amelyet Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is megerősített, miszerint: „ha nem látjuk a szükséges változásokat, akkor változtatni fogunk a politikánkon.”

Ariel Kahana, az Israel Hayom elkötelezett jobboldali elemzője tegnap esti bejegyzésében váratlan kritikát fogalmazott meg a háború ezidáig történő kezelését illetően: „az izraeli állampolgároknak nem Joe Biden miatt kell dühösek lenniük, hanem a saját kormányuk politikája és biztonsági vezetése miatt, amely fél év után sem hozta meg nekik a győzelmet, és drága politikai időt vesztegetett el. Korábban elküldtem egy vasárnap megjelenő cikket, amelyben azt állítottam, hogy a nemzetközi oxigén fogy, és az idő szorít. Biden kemény kijelentései sajnálatosan megerősítik, hogy ez a helyzet. Biden nem ellenünk van. Ahogyan Trump sem.
A ma esti politikai és biztonsági mélypont a háborús lépések rossz megtervezéséből fakad, melyek végrehajtása még helytelenebb és hamarosan személyes következtetéseket fognak követelni.”

A telefonbeszélgetésen résztvevő Kamala Harris alelnök szintén nyilatkozott az elhangzottakról, mondván – „az elnök világossá tette, hogy gondoskodni fogunk arról, hogy Izrael ne maradjon önvédelmi képesség nélkül. Ugyanakkor, ha nem változik a hozzáállásuk, valószínűleg mi is változtatni fogunk a megközelítésünkön.” 

A Fehér Ház közleményében továbbá megjegyezte, hogy „a két vezető megvitatta az Izrael és az izraeli nép elleni nyilvános iráni fenyegetéseket is. Biden világossá tette, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Izraelt ezekkel a fenyegetésekkel szemben.”

A Biden-Netanjahu megbeszélésről John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője is nyilatkozott az újságíróknak, megjegyezve a hívás nagyjából 30 percig tartott, nagyon közvetlen, professzionális és üzleti jellegű volt, a WCK-csapás közvetlen következményeként ütemezték, illetve Harris alelnök, Blinken és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó is bekapcsolódott.

Kirby az újságírók kérdésére kifejtette, hogy a Fehér Ház milyen konkrét lépéseket szeretne látni a jeruzsálemi vezetéstől, mondván a további átkelők megnyitása, és a Gázába érkező segélyszállító teherautók számának növelése, a tűzszünet felé való elmozdulás, valamint a civilek és a segélymunkások jobb védelme érdekében Izrael az elkövetkező órákban és napokban várhatóan újabb reformokat jelent be

Ha politikájukban nem történik változás, akkor a miénkben kell változásokat eszközölni,” – tette hozzá.

The post Diplomácia: a Biden – Netanjahu beszélgetés után gyors döntés született a kabinetben first appeared on Új Kelet online.