Avi/ujkelet.live

A háború 181. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy délután X-en jelezte, hogy az izraeli civileknek nem kell „generátort vásárolniuk, élelmiszert tárolniuk és pénzt felvenniük az ATM-ekből”, hangsúlyozva, hogy a Polgárvédelmi Parancsnokság civileknek szóló utasításaiban nincs változás, és ha lesz, arról a lakosságot tájékoztatni fogják.

A hadsereg fokozott készenlétben van Irán fenyegetései miatt, hogy megtorolja a héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

A fokozott készenültség közepette a hadsereg tegnap tartalékosokat hívott be légvédelmi rendszereinek megerősítésére.

A lehetséges forgatókönyvek, amelyekre a hadsereg készül:

  • Irán által támogatott milíciák rakéta- és dróntámadásai Libanonban, Szíriában, Irakban és Jemenben, ezekre már volt példa a folyamatban lévő gázai háború hátterében.
  • Ballisztikus rakétatámadások közvetlenül Iránból, több mint 1000 kilométerről, amivel Izrael még nem szembesült.
  • Terrorcsoportok kísérletei arra, hogy beszivárogjanak Izrael közvetlen határairól. Emiatt a hadsereg ma törölte a harci katonák eltávját.

A navigációs alkalmazások, például a Google Maps, a Waze és más, globális helymeghatározási rendszert (GPS) használók széles körű zavarásairól szóló jelentések közepette, a hadsereg azt javasolja, hogy az izraeliek manuálisan állítsák be tartózkodási helyüket a Polgárvédelmi Parancsnokság alkalmazásában, hogy megkapják a rakétariasztásokat.

A GPS-jel zavarások a hadsereg azon erőfeszítéseinek részét képezik, hogy megakadályozza az Izrael elleni támadásokat. A háború kezdete óta zavarokról számoltak be északon, a héten pedig pedig Eilaton és Aravában, ma reggel pedig Tel Aviv nagyvárosi területén, Gus Danban is.

Hagari este sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy Izrael minden fenyegetést komolyan vesz, és a vadászgépek készen állnak ,,különféle forgatókönyvekre”.

,,Az elmúlt hat hónapban többfrontos háborúban élünk. Fokozott készültségben vagyunk minden színtéren. Folyamatosan figyeljük a fenyegetéseket és meghiúsítjuk azokat, több fronton is, és magas szintű készültségben vagyunk védelemre és támadásra. Folyamatosan értékeléseket végzünk, és komolyan veszünk minden kijelentést és minden ellenséget” – mondta.

,,Megerősítettük a harci egységek készenlétét, megerősítettük a [légvédelmi] rendszereket, és vannak védelemre felkészített és támadásra kész repülőgépeink”.

A hadsereg „minden határon” bevetésre került, és készen áll „különféle forgatókönyvekre… Nem szabad önelégültnek lennünk, és fontos hangsúlyoznom, hogy nincs változás a Polgárvédelmi Parancsnokság utasításaiban”.

,,Felelősségteljes viselkedésetek a hazai fronton életeket menthet. Az egyetlen javaslatom, hogy legyetek éberek, és figyeljétek a tájékoztatókat”.

Megtorlás: Két iráni tisztviselő csütörtökön azt sugallta, hogy Teherán nem tér el az október óta alkalmazott megközelítéstől, amely szerint elkerüli a közvetlen konfliktust Izraellel és az Egyesült Államokkal, ugyanakkor támogatja az Izraelt, az amerikai csapatokat és a Vörös-tengeri hajózást támadó szövetségeseket, azt állítva, hogy céljuk a palesztinok támogatása Gázában a folyamatban lévő háború közepette.

Helyzetértékelés: Joáv Gallant védelmi miniszter ma „többfrontos helyzetértékelést” tartott magas szintű védelmi és katonai tisztviselőkkel, közölte hivatala.

A megbeszélésen részt vett Herci Halevi vezérkari főnök, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar; A Moszad kémszolgálat igazgatója, David Barnea; a minisztérium főigazgatója, Ejál Zamir; és más magas rangú katonai parancsnokok és védelmi tisztviselők.

Déli front: Röviddel délután 5 óra előtt három rakétát lőttek ki a Gázai övezetből, melyek aktiválták a szirénákat Kfar Azza határmenti közösségben. A lövedékek nyílt területen landoltak, sérülés vagy kár nem történt.

Északi front: Az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre délután a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen a dél-libanoni Jarun, Ajnata és Marun al-Rasz közösségekben.

Számos rakétát lőttek ki a nap folyamán Libanonból Nyugat-Galileára. A Hezbollah vállalta a felelősséget a támadásért, mondván, hogy rakétákat lőtt ki az izraeli hadsereg egyik posztjára a térségben. A hadsereg válaszul ágyúzta az indítóhelyeket.

Túszok: A Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselője, Oszama Hamdan azt mondta, nem történt előrelépés a fegyverszüneti tárgyalásokon annak ellenére, hogy a terrorcsoport rugalmasságot tanúsított.

Hamdan azzal vádolta Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy akadályokat gördít a megegyezés elé, és azt állította, hogy az izraeli vezető „nem érdekelt” a Gázában fogságban lévők szabadulásában.

„A megszálló kormány [Izrael] továbbra is kibújik, és a tárgyalások egy ördögi körben rekedtek” – mondta Hamdan egy bejrúti sajtótájékoztatón.

ISIS: A rendőrség és a Sabak csütörtöki közleménye szerint a biztonsági erők meghiúsították három kelet-jeruzsálemi tervét, akik hűséget esküdtek az Iszlám Államnak, hogy terrortámadásokat hajtsanak végre a fővárosban.

A terroristák közül ketten azt tervezték, hogy robbanóeszközöket helyeznek el, és lövöldözős terrortámadást hajtanak végre egy rendőrőrsön és a Teddy Stadionban Jeruzsálemben.

Ezután álltak össze a harmadik terroristával, aki tanácsot adott nekik a tervezett támadáshoz, és arra sürgette őket, hogy menjenek külföldre katonai kiképzésre. A terroristákat letartóztatták, mielőtt elhagyhatták volna az országot.

A három 20 év körüli férfit a múlt hónapban tartóztatták le.

The post A hadsereg szerint nem kell pánikolni first appeared on Új Kelet online.