Avi/ujkelet.live

A háború 208. napja, déli front: Az izraeli légierő a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetekhez tartozó célpontokat támadott a Gázai övezetben, köztük fegyverraktárakat, katonai épületeket, rakéta és aknavetőgránát indítókat, melyekkel az erőket lőtték.

Továbbá vadászgépek a tüzérséggel csapást mértek számos terroristára, akik támadásra készültek az erők ellen az övezetben.

A 679. Jiftach-dandár azonosított egy terrorsejtet az erők felé haladni, a harcosok légicsapást irányítottak rájuk. Röviddel később azonosítottak még egy terrorsejtet, mely robbanóeszközt helyezett el a környéken, légicsapással likvidálták őket.

Egy másik akció során a harcosok a terület átfésülésékor az egyik épületben dokumentumokat, fegyver- és hadifelszerelés-készleteket találtak.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők terrorelhárító művelete során keddtől szerdára virradóra letartóztattak kilenc gyanúsítottat Júdea és Szamáriában és a Jordán-völgyben, valamint fegyvereket foglaltak le.

Az izraeli hadsereg katonái szerdán felrobbantottak egy házilag gyártott robbanószerkezetet, amit terroristák egy izraeli járműre dobtak Azzun falu közelében. Sérülés vagy kár nem történt.

Október 7 óta az izraeli erők letartóztattak mintegy 3850 gyanúsítottat Júdea és Szamária Hadosztály területén, közülük mintegy 1650 a Hamász terrorszervezethez köthető.

Figyelmeztetés: Binjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán privátban figyelmeztette az Izraelben tartózkodó Antony Blinken külügyminisztert, hogy Izrael előmozdítja a dél-gázai Rafahban tervezett offenzívát, ha a Hamász terrorszervezet fogolycsere-megállapodást a háború befejezéséhez köti, idézett a Walla hírportál két izraeli és amerikai tisztviselőt.

A Hamász egyik fő követelése a túsztárgyalások során, hogy a megállapodás második szakasza tartalmazza Izrael elköteleződését a gázai háború befejezése mellett.

Blinken azt mondta Netanjahunak, hogy az Egyesült Államok továbbra is ellenzi az izraeli hadműveletet Rafahban hiteles terv nélkül a városban tartózkodó civilek védelmére, közölték amerikai és izraeli tisztviselők. Blinken szerint a Biden-kormány úgy gondolja, hogy a teljes körű katonai művelet mellett jobb lehetőségek is vannak a Rafahban lévő Hamász-zászlóaljak felszámolására.

Evakuálás: Harminc személyt tartóztattak le szerdán Binjámin régióban az Ofra és Givát Aszaf telepek között található Givat Or Meir farmon egy illegális építmény és a hozzá vezető út lerombolása során.

A helyszínen már a hajnali óráktól nagy létszámú katonai és határrendészeti erők dolgoztak, akik a rombolás során a polgári közigazgatás munkatársait biztosították. Több tucat telepes érkezett a helyszínre az illegális épület lebontásának megakadályozása és késleltetése érdekében.

The post Harcok és Netanjahu figyelmeztetése first appeared on Új Kelet online.