ujkeletlive

Gáza – túszalku – diplomácia

Az Al-Akhbar libanoni hírügynökség által  bemutatott legújabb fogolycserével egybekötött izraeli tűzszüneti javaslatot illetően a Hamász terrorszervezet, azaz kvázi vezetője Jahíje Szinwár még nem adott választ. A várakozás idejében ellentmondásos hírek jelentek meg mind az izraeli, mind a nemzetközi arab médiában, miközben a térségben korábban Szaúd Arábiába és Jordániába látogató Antony Blinken amerikai külügyminiszter is megérkezett Izraelbe.

A három szakaszból álló megállapodás tervezetére vonatkozóan – amely állítólag magában foglalja az összes túsz szabadon bocsátását és ,,a tartós nyugalom helyreállítását” a Gázai övezetben, a Hamász forrásai az Asharq szaúdi lapnak kedden azt nyilatkozták, – „ezúttal más a légkör, és a körülmények az alkuval kapcsolatban.”

Ehhez képest, a terrorszervezet vezető tisztviselője, Oszama Hamdan a Hezbollah által támogatott libanoni székhelyű Al-Manar csatornának szerdán hangsúlyozta, hogy „ha az ellenség agresszív szárazföldi hadműveletet indít Rafahban – a tárgyalások le fognak állni, mert az ellenállás nem tárgyal tűz alatt.”

Hamdan, emellett utalva a gázai harcokra kijelentette, miszerint a terrorszervezet „az ellenállási képességei még mindig magasak, miközben a cionista elitbrigádok összeomlottak [szerk: köszönik jól vannak] a Gázai övezetben,” – hozzátéve a Hamász két vezetőjével, Muhammad Deif és Jahíje Szinwárral állandó a kapcsolat, illetve a terepen folyamatos szoros megfigyelés folyik. Továbbá, hangsúlyozta, „minden fegyveres katona Gáza földjén a palesztin nép ellensége, emellett az ellenállás meghiúsította a Gázai övezetben egy új politikai hatóság tervét,” a kínai közvetítést viszont Hamdan üdvözölte.

Az Izraelben tartózkodó Blinken az elmúlt napokban többször is kizárólag a Hamászt hibáztatta a túszalku tárgyalások húzásával, illetve esetleges elutasításával kapcsolatban.

Az asdódi kikötőben, Tzahi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó kíséretében tegnap tett látogatása alkalmával Blinken újságíróknak újfent hangsúlyozta, hogy a terrorszervezeten múlik, hogy elfogadja a legutóbbi javaslatot.

Izrael nagyon fontos kompromisszumokat tett az asztalon lévő javaslatban, demonstrálva ezzel a megállapodásra való törekvését, hajlandóságát. Most, ahogyan korábban is mondtuk, mindez a Hamászon múlik. A Hamásznak kell eldöntenie, hogy elfogadja-e ezt a megállapodást, és valóban előremozdítja-e azoknak az embereknek a helyzetét, akikről állítólag gondoskodik Gázában. Nincs idő a késlekedésre, nincs idő további alkudozásra. Az alku megköttetett, el kell fogadniuk,” – közölte Blinken.

A külügyminiszter azt is megjegyezte, hogy a Binjamin Netanjahu miniszterelnökkel tegnap folytatott megbeszélése során „némi időt töltöttünk azzal is, hogy beszéljünk valamiről, ami Biden elnök számára az első naptól kezdve, október 7. óta, az Izrael és a Hamász közötti konfliktus idején prioritás volt, – hogy megpróbáljuk biztosítani azok számára, akik kereszttűzbe kerültek, hogy megkapják a szükséges segítséget, a humanitárius segítséget, amelyre szükségük van,” – miközben Blinken méltatta azon izraeli erőfeszítéseket, melyek kapcsán az elmúlt hetekben a humanitárius segélyek övezetbe történő bejutása terén érdemi előrelépést érték el, hangsúlyozva, hogy az elért eredményeket továbbra is fenn kell tartani, illetve fel kell gyorsítani a szükségletek bejutását, és biztosítani kell, hogy az érintettek valóban meg is kapják azokat.

A miniszterelnök által többször is megígért rafahi hadművelettel kapcsolatban Blinken azt mondta, hogy jelenleg a tűzszünetre, és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásra összpontosít, majd hozzátette: „Rafahhal kapcsolatban az álláspontunk világos. Nem változott, nem fog változni. Nem tudunk és nem is fogunk támogatni egy nagyobb katonai műveletet Rafahban egy olyan hatékony terv nélkül, amely biztosítja, hogy a civileknek nem esik bántódásuk. És nem, nem láttunk ilyen tervet. Ugyanakkor vannak más – és megítélésünk szerint jobb – módjai is a Hamász által jelentett valódi, folyamatos kihívás kezelésének, amelyek nem igényelnek nagyobb katonai műveletet Rafahban. Erről már beszéltünk az izraeliekkel, és folytatjuk ezeket a beszélgetéseket.”

Binjámin Netanjahu miniszterelnök eközben kijelentette, hogy alkuval, vagy anélkül is nagyszabású támadást fog elrendelni Rafahban.

Nem fogok a nevében beszélni. Hagyom, hogy ő beszéljen a saját nevében. Csak annyit mondhatok, hogy ma többek között arról tárgyaltunk, hogy megszerezzük ezt a megállapodást, amely azonnali tűzszünetet és a túszok hazatérését foglalja magában, majd pedig azon dolgozunk, hogy erre építsünk. Erről beszéltünk ma. Szóval lássuk, hogy sikerül-e ezt véghezvinnünk,” – hárította Blinken az újságírói kérdést, mondván – „szerintem ezt az egész világ figyeli, és ha a Hamász valóban azt állítja, hogy törődik a palesztin néppel, és azt akarja, hogy szenvedéseik azonnal enyhüljenek, akkor elfogadja a megállapodást. Ha nem teszi, az szerintem újabb bizonyíték arra, hogy egy cseppet sem törődik saját népével.”

Blinken tegnap az asdódi kikötő mellett, korábban be nem jelentett látogatást tett a Nir Oz kibucban is, amelyet a Hamász október 7-i mészárlása során tönkretett, és amelynek mintegy 400 lakosából 38-at megöltek, 72-t pedig Gázába hurcoltak el.

Emellett a Kerem Salom átkelőnél is megjelent, amelyen keresztül az elmúlt hónapokban az övezetbe irányított humanitárius segélyek érkeztek, és üdvözölte az erezi átkelő szintén tegnap történt újranyitását. A hadsereg közölte, hogy szerdán mintegy 30, Jordániából élelmiszereket és orvosi ellátmányt szállító teherautó lépett be az övezetbe Erezen keresztül „gondos biztonsági ellenőrzést” követően.

Gazdaságújabb áremelések

Alkuval vagy anélkül lesznek gazdasági következmények, nyilatkozta a Globes gazdasági hírportálnak három piaci elemző a tűzszünet illetve az eszkaláció következményeivel kapcsolatban.

Az Izrael és a Hamász között a Gázai övezetben folytatódó konfliktus, valamint az izraeli északi határon kialakult helyzet nyomán az izraeli gazdaság jelentős bizonytalansággal néz szembe, ami több mérőszámban is megnyilvánul. A gazdaság változásaira leggyorsabban reagáló barométer a sékel-dollár árfolyam. Annak ellenére, hogy a sékel az elmúlt napokban erősen felértékelődött a Hamásszal kötött megállapodásról szóló szóbeszédek kapcsán, a sékel-dollár árfolyam még mindig magas kockázati prémiumot jelent. A helyi valuta idén eddig 4%-ot gyengült a dollárral szemben, holott 2023 előtt a világ egyik legerősebb pénzneme volt, de tavaly, még a háború kitörése előtt leértékelődött a kormány igazságügyi átalakítási terve és az arra adott heves reakció következtében, – értenek egyet az elemzők.

A túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás újra napirendre tűzné az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálását, miközben Blinken amerikai külügyminiszter a Közel-Keleten ingázik, ami Izrael kockázati prémiumának megfelelő csökkenéséhez és a sékel erősödéséhez vezetne,” – nyilatkozta Modi Safrir, a Hapoalim Bank vezető pénzügyi piaci elemzője.

A Mizrahi Tefahot Bank vezető stratégája, Joni Faning kifejtette, hogy a globális devizapiac áprilisban nagyon nagy nyomást fejtett ki, ami nem csak helyi jelenségnek számított – „valami olyasmi volt, ami az egész világ piacain tapasztalható volt. Láttuk az olajpiaci kockázati prémiumban is, és a dollár erősödésében a valutakosárral szemben a globális feszültségek miatt. Az Izrael és Irán közötti teljes konfliktustól való félelem nagyon nagy volt,” – tette hozzá, ugyanakkor véleménye szerint, ha Izrael és a Hamász között megállapodás születik, az a sékel jelentős erősödését fogja eredményezni, akár a 3,65 sékel/$ árfolyam is lehetséges, amennyiben létrejön a megállapodás.

Másfelől, a szakértők szerint, ha a túszszabadítási megállapodásról szóló tárgyalások meghiúsulnak, akkor a sékel ismét az eddig látott leértékelődési trendre térhet vissza, miközben a kockázati prémium emelkedni fog, emellett, az elmúlt hónapokban jelentős veszteségeket elkönyvelt izraeli tőzsde, alkuval vagy anélkül nehezen fog megnyugodni.

Eközben, a kormány újabb üzemanyag áremelést jelentett, ami év eleje óta, folyamatosan ötödik egymást követő hónapban összességében közel egy sékellel emelkedett, megközelítve a 2022 júliusában az orosz-ukrán háború miatt bekövetkezett 8,08 sékeles kritikus értéket.

Az áremelkedési hullámhoz csatlakozva a Tnuva tejipari óriás tegnap bejelentette, hogy a Függetlenség napja után átlagosan 10% -kal emeli a szabályozatlan tejtermékek, valamint a Sunfrost, a Tirat Cvi és a Mama Csirke márkák termékeit, miközben tegnap reggelre már megemelte a tejtermékek [4,48%] árát az árszabályozási rendelet alapján.

Ilymódon, a nem szabályozott tejtermékek átlagosan 3,5%-kal, a Sunfrost termékek 4,5%-kal, a tejcsemegék 4,2%-kal, a Mamma Csirke 9,8%-kal, és a Tirat Cvi termékei 9,6%-kal emelkednek.

A Tnuva azt követően jelentette be az árváltozásokat, hogy a rivális Tara is árat emelt, azzal indokolva a lépést, hogy már egy ideje, és főleg a háború kezdete óta elnyeli a nyersanyagok, és az előállítás egyéb költségeinek növekedését.

A Coca Cola izraeli cége a Central Bottling Company Israel szintén tegnap közölte, hogy felemeli a Tara tejtermékek, valamint a szénsavas italok, és az alkoholos termékek árát, azaz a nem árszabályozott tejtermékek árai május 19-én átlagosan 3,2%-kal emelkednek.

The post Reggeli hírek – Gáza, túszalku, és újabb áremelések first appeared on Új Kelet online.