Avi/ujkelet.live

A háború 209. napja, déli front: Tegnap számos rakétát irányítottak az izraeli erőkre a Gázai középső részén, sérülés nem történt, jelentette az Izraeli Védelmi Erők. Vadászgépek és tankok célba vettek egy alagútbejáratot és egy aknavetőgránát indító posztot a területen, ahonnan a támadást végrehajtották.

A 679. Jiftach-dandár tartalékosai tegnap azonosítottak egy terrorsejtet a csapatok közelében az övezet középső részén, dróncsapással és tüzérségi tűzzel likvidálták őket. A 99. Hadosztály csapatai drónnal azonosítottak egy terroristát amint belépett egy katonai épületbe, egy vadászgép csapást mért az épületre és megölte a terroristát.

Az elmúlt 24 órában a vadászgépek számos katonai infrastruktúrát támadtak, köztük alagútbejáratokat és katonai épületeket a szárazföldi erőknek nyújtott támogatás részeként. Ezenkívül a légierő fegyveres terroristákra is csapást mért, akik veszélyt jelentettek az erőkre.

Segélyek:  Az izraeli hadsereg közölte, hogy „jelentősen megnövelte” a Gázai övezetbe bejutó humanitárius segélyek mennyiségét, és „folytatódik a növelésük”.

Ezen erőfeszítések részeként szerdán nyílt meg először a Gázai övezet északi szélén lévő egyetlen átkelő, amióta a Hamász terrorszervezet október 7-én lerombolta azt, lehetővé téve, hogy a segélyszállító teherautók az Erez-átkelőn át bejussanak az övezetbe.

Antony Blinken szerdán elismerte, hogy a segélyszállítmányok mennyiség nőtt, de „megismételte a növelésük felgyorsításának és fenntartásának fontosságát” – közölte a külügyminisztérium.

Üzenet: Az amerikai kormány tisztviselői szerdán üzenetet közvetítettek Izraelnek az Allenby-átkelőnél rendezett tüntetés miatt, mely a Gázai övezet felé tartó jordán segélyszállító teherautókat akadályozta: „Ez nem mehet így tovább”.

Az amerikaiak azért is közvetítették ezt az üzenetet, mert a jordánokat felháborította az aktivisták demonstrációja. Az amerikai tisztviselők egyértelművé tették, hogy a humanitárius segélyeknek zavartalanul kell bejutniuk az övezetbe.

Az aktivisták akadályozták a segélyszállítók haladását az Allenby átkelőnél annak ellenére, hogy zárt katonai zónának nyilvánították a területet.

Az aktivisták, akik a Jordániából Gázába induló teherautók százait várták, a következőt mondták: ,,Az éjszaka közepén jöttünk, hogy leállítsuk a Hamásznak nyújtott segélyt. Hogy megmutassuk, együtt érzünk testvéreinkkel, akik túszok Gázában. Mivel ők nem kapnak humanitárius segélyt, mi nem fogjuk hagyni a segély bejutását, melyek közvetlenül a Hamásznak mennek”.

Tüntetések: A túszok családjai és egy női szervezet reggel körülbelül fél órán át akadályozta a forgalmat az Ayalon autópályán. Két személyt letartóztattak, köztük egy nőt, aki tojással dobálta meg a tüntetőket.

Stratégia: Izrael közeledik a döntéshozatali ponthoz, és a hadsereg stratégiai megbeszélést kért annak meghatározására, hogy merre tovább, jelentette tegnap este a 12-es csatorna. Binjámin Netanjahu miniszterelnök elutasította az izraeli hadsereg magas rangú tisztségviselőinek megbeszélésre irányuló kérését, ami minden szektorban késlelteti az operatív lépéseket. A riport után a miniszterelnök környezetében lévők azt állították, hogy a stratégiai megbeszélést a jövő hétre tervezik.

  • Herci Halevi vezérkari főnök a közelmúltban a miniszterelnökhöz fordult, és kérte, hogy tartsanak szervezeti szintű stratégiai megbeszélést a soron következő fejleményekről minden fronton, és készítsenek ütemtervet.
  • A hadsereg szerint egy sor súlyos döntésre és az ország hosszú távú stratégiájának kidolgozására van szükség.
  • A miniszterelnök kerüli ezt a megbeszélést, amely a hadsereget érinti.
  • A döntések megszületéséig nem lehet folytatni a frontokon az operatív terveket.

A biztonsági szervezetek tisztviselői csalódottságukat fejezték ki, és azt mondják, hogy ,,a taktikai eredmények nem jelentenek stratégiai lépéseket”. Szerintük: „Ördögi körben vagyunk, amely soha nem ér véget. Ez érinti a hadsereget és annak erőforrásait. A katonai intézkedést össze kell hangolni a politikai intézkedéssel. El kell döntenünk, mit akarunk – és tovább kell lépnünk.”

A hadsereg arra is sürgeti Netanjahut, hogy használja fel azt a „kreditet”, amelyet Izrael az Irán elleni kimért akcióért kapott az Izrael elleni rakéta- és dróntámadás után, amely nem vezetett teljes háborúhoz. Mindezeket a lépéseket össze kell hangolni az Egyesült Államokkal, hogy ne Izrael ne veszítse el a támogatását és a regionális koalíció támogatását.

Diplomácia: Az izraeli kormány figyelmeztette az amerikai kormányt, hogy ha a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) letartóztatási parancsot ad ki izraeli vezetők ellen, megtorló lépéseket fog tenni a Palesztin Hatóság ellen, amelyek annak összeomlásához vezethetnek, hivatkozott a Walla hírportál két izraeli és amerikai tisztviselőre.

  • A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság 2021 óta vizsgálja az izraeli erők és a palesztin terroristák lehetséges háborús bűneit, amelyek a 2014-es Izrael-Hamász háborúig (erős szikla) nyúlnak vissza.
  • Az ügyészség szerint a vizsgálatot kiterjesztették az október 7-i támadásokra és a Gázában azóta dúló háborúra is.

Az izraeli tisztviselők az elmúlt két hétben egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az ICC elfogatóparancsot készül kiadni Binjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter és Herci Halevi vezérkari főnök ellen.

Izrael közölte az Egyesült Államokkal, hogy olyan információi vannak, amelyek arra utalnak, hogy a Palesztin Hatóság tisztviselői sürgetik az ICC ügyészét, hogy adjon ki elfogatóparancsot az izraeli vezetők ellen, mondta két izraeli tisztviselő a Wallának. Ha elfogatóparancsot adnak ki, akkor Izrael a Palesztin Hatóságot fogja felelősnek tekinteni, és határozott fellépéssel fogja megtorolni, ami az összeomlásához vezethet.

Az egyik lehetséges lépés az Izrael által a Palesztin Hatóság nevében beszedett adóbevételek átutalásának befagyasztása. E pénzeszközök nélkül a Palesztin Hatóság csődbe menne.

The post Stratégia nélkül a folytatáshoz és az elfogatóparancs first appeared on Új Kelet online.