ujkeletlive

Diplomácia

Washington

Az éjszaka folyamán a zsidó állam történetében Irán először indított közvetlen dróntámadást. A több órás átfutási időt követően izraeli idő szerint hajnali 1:43-kor megszólaltak a szirénák először a Negev régióban, majd a jeruzsálemi, a Holt-tengeri területek, a Golán-fennsík, Gus Ecion, Hebron és Szamária is sorra kerültek.

Joe Biden amerikai elnök Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel az éjszaka folyamán folytatott telefonbeszélgetése során hangsúlyozta, hogy nem fog résztvenni és ellenzi az izraeli megtorló támadást, – jelentette az Axios amerikai forrásokat idézve.

Az amerikai elnök ugyanakkor összehívja a G7 országok vezetőit, hogy összehangolják „Irán arcátlan támadására adott egységes diplomáciai választ,” – áll a Fehér Ház szombat esti közleményében. 

A mai nap folyamán Irán – és a Jemenből, Szíriából és Irakból tevékenykedő megbízottjai – példátlan légitámadást indítottak Izrael katonai létesítményei ellen. A lehető leghatározottabban elítélem ezeket a támadásokat,” – áll a közleményben, hozzátéve, miszerint az elnök a múlt héten utasította az amerikai hadsereget, hogy repülőgépeket és ballisztikus rakétavédelmi rombolókat vezényeljenek a térségbe. 

Az izraeli miniszterelnökkel történt megbeszélése során Biden megerősítette az Egyesült Államok „Izrael biztonsága iránti szilárd elkötelezettségét,” mondván – „Izrael figyelemre méltó képességet mutatott az iránt, hogy még a példátlan támadások ellen is képes védekezni és legyőzni azokat – egyértelmű üzenetet küldve ellenségeinek, hogy nem fenyegethetik hatékonyan Izrael biztonságát.”

ENSZ

Antonio Guterres, ENSZ főtitkár ma reggel elítélte az Izrael ellen indított iráni drón- és rakétatámadását, miközben az Egyesült Államok, Jordánia és a brit hadsereg együttes erői kiálltak a zsidó állam védelmében.

„Határozottan elítélem azt a súlyos eszkalációt, amelyet a tegnap esti Izrael ellen indított nagyszabású iráni támadás jelent. Az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére szólítok fel,” – jelentette ki Guterres X-en közzétett bejegyzésében, hangsúlyozva aggodalmát az egész régióra kiterjedő pusztító eszkaláció nagyon is valós veszélye miatt, majd maximális önmérsékletre szólított fel minden olyan intézkedést illetően, amely jelentős katonai összecsapásokhoz vezethet a Közel-Keleten, akár több fronton is.

Többször hangsúlyoztam, hogy sem a régió, sem a világ nem engedhet meg magának egy újabb háborút,” – jelentette ki.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete levélben fordult a Biztonsági Tanács elnöke, Vanessa Frazierhez arra kérve, hogy a 15 tagú testület ítélje el az iráni támadást.

A támadások súlyossága és mennyisége példa nélküli, és Izrael szuverenitásának, a nemzetközi jognak, illetve a Biztonsági Tanács határozatainak durva megsértését jelenti. Eljött az ideje, hogy a Biztonsági Tanács fellépjen az iráni fenyegetés ellen,” – áll a levélben.

Teherán ENSZ-képviselete azonban úgy véli, hogy a támadás az ENSZ Alapokmányának 51. cikkelye értelmében megengedett önvédelem volt.

Irán katonai akciója válasz volt a cionista rezsim damaszkuszi diplomáciai helyiségeink elleni agressziójára,” – áll az X-en közzétett bejegyzésben, utalva az április elsejei Izraelnek tulajdonított csapásra, amely során hét katonai, köztük magasrangú tisztviselőt is életét vesztette.

Az ügy lezártnak tekinthető. Amennyiben azonban az izraeli rezsim még egy hibát követne el, Irán válasza sokkal súlyosabb lesz,” – áll a közleményben.

Dennis Francis, az ENSZ Közgyűlés elnöke önmérsékletre szólított fel, mondván „ez egy olyan pillanat, amely bölcs és körültekintő ítélőképességet igényel, amelyben a kockázatokat és a kiterjesztett kockázatokat nagyon alaposan mérlegelni kell. A párbeszéd és a diplomácia az egyetlen módja annak, hogy minden nézeteltérést békés eszközökkel rendezzünk,” – tette hozzá, míg Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője elítélve a támadást kijelentette, – „példátlan eszkaláció és súlyos fenyegetés a regionális biztonságra.”

Franciaország és Németország szintén elítélte az iráni támadást. Stephane Sejourne francia külügyminiszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy Irán „új lépést tett destabilizáló akcióiban,” miközben megerősítette országa Izrael iránti elkötelezettségét, hasonlóan Steffen Hebestreit német kormányszóvivő is elítélte „ezt a felelőtlen és indokolatlan támadást, Irán regionális tűzvészt kockáztat.”

Németország szorosan Izrael oldalán áll. Most a G7-es partnereinkkel és szövetségeseinkkel szorosan megbeszéljük a további reakciókat,” – közölte Hebestreit.

Emellett, Rishi Sunak brit miniszterelnök kijelentette – „az Egyesült Királyság továbbra is kiáll Izrael és minden regionális partnerünk biztonsága mellett, beleértve Jordániát és Irakot is.” Szaúd-Arábia a feleket önmérsékletre szólította fel.

Túszalku

A Miniszterelnöki Hivatal és a Moszad kémügynökség közleménye szerint a Hamász elutasította az izraeli túszalkura vonatkozó ajánlatot. Izrael szombat este 7 órakor kapta meg a Hamász elutasító válaszát, ugyanakkor egy alacsonyabb szintű izraeli tárgyalócsoport még mindig Kairóban tartózkodik.

„A három közvetítő javaslatának elutasítása, amely lényegesen nagyobb mozgásteret tartalmazott az izraeli oldalon, azt bizonyítja, hogy a Hamász vezetője, Jahja Szinwár nem érdekelt a humanitárius megállapodás, és a túszok elengedését illetően, és továbbra is kihasználja az Iránnal fennálló feszültséget, megpróbálva egyesíteni az erőket és általános eszkalációt elérni a térségben,” – áll a miniszterelnök hivatalának közleményében, hozzátéve – Izrael tovább dolgozik céljai elérésén, és „minden követ megmozgat, hogy a 133 túszt a lehető leghamarabb visszahozza a Gázai övezetből.”

The post Diplomácia – az ENSZ és az európai országok elítélték az iráni támadást, Biden ellenzi a katonai válaszcsapást first appeared on Új Kelet online.