Avi/ujkelet.live

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy éjszaka egy sajtónyilatkozatában megerősítette, hogy több tucat Iránból indított drón tart Izrael felé. Az izraeli légierő nyomon követi a drónokat, ugyanakkor Hagari megjegyezte, hogy több órába is telhet, amíg elérik az országot. A média szerint Izrael úgy véli, 2:30 és 5 óra között érik el a területet. A Walla hírportál riportere egy izraeli forrást idézett, mondván, az iráni támadás részeként több száz támadó drónt indítottak Izrael felé, nem csak Iránból. Az iráni állami tévé bejelentette: A Forradalmi Gárda nagyszabású dróntámadást indított Izrael ellen.

Hagari szerint GPS-zavarok lesznek, miközben a hadsereg a támadás elhárításán dolgozik.

A szirénák csak akkor szólalnak meg, ha a drónok belépnek Izrael légterébe, a releváns helyeken. A légvédelem több rétegű és kiváló, de nem hermetikus. A hadsereg az Egyesült Államok Központi Parancsnokságával (CENTCOM) és a régió más partnereivel együtt védelmi tervet hajt végre a drónok elfogására, mielőtt azok elérnék Izraelt.

Ha további támadások történnek, amelyek külön figyelmeztetést igényelnek, a hadsereg tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint a hadsereg nyomon követi az összes Iránból Izraelre küldött drónt.

,,Nem sokkal ezelőtt Irán pilóta nélküli légi járműveket indított a területéről Izrael Állam területe felé” – áll a közleményben.

,,A légvédelem ezzel egyidejűleg magas készültségben van a légierő repülőgépeivel és a haditengerészet hajóival, amelyek az ország egének védelmét szolgálják”.

,,Az Izraeli Védelmi Erők minden célpontot figyel”.

,,Arra kérjük a lakosságot, hogy tartsák be és kövessék a Polgárvédelmi Parancsnokság utasításait, valamint az Izraeli Védelmi Erők hivatalos közleményeit az üggyel kapcsolatban”.

A Forradalmi Gárda kijelentette: ,,Több tucat drónnal és robotrepülőgéppel támadást indítottunk pontos izraeli célpontok ellen válaszul a damaszkuszi konzulátus elleni izraeli támadásra”.

Izrael hivatalos állami repülőgépe, a Cion Szárnya az este felszállt a dél-izraeli Nevatim légibázisról, ahol több éve porosodik. Feltehetően, hogy ne szolgáljon célpontként.

A Polgárvédelmi Parancsnokság este bejelentette, hogy új korlátozásokat vezetnek be a polgári összejövetelek tekintetében, az iráni fenyegetés hátterében.

Az új irányelvek országszerte oktatási szünetet rendelnek el, és 1000 főre korlátozzák az összejöveteleket. Egyes területeken, például a gázai és a libanoni határ közelében már régóta szigorúbb gyülekezési korlátozások vannak érvényben. Míg a legtöbb oktatási intézmény jelenleg szüneten van pészach miatt, a korlátozások az iskolai kirándulásokra és táborokra is vonatkoznak.

Az Izraeli Repülőterek Hatósága szerint Izrael légterét 00:30-tól reggel 7-ig lezárják az Izrael elleni iráni támadás miatt.

Este Joáv Gallant védelmi miniszter helyzetértékelést tartott Herci Halevi vezérkari főnökkel és más védelmi tisztviselőkkel.

A Fehér Ház korábban közölte, hogy Joe Biden elnök úgy döntött, hogy lerövidíti hétvégi szabadságát, és szombaton visszatér a Fehér Házba konzultációra az Izrael elleni esetleges iráni támadás előtt.

Az izraeli hadsereg fokozott készültségben van napok óta Irán fenyegetései miatt, hogy megtorolja a múlt héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

The post Drónok tartanak Iránból Izrael felé, több óra amíg elérik az országot first appeared on Új Kelet online.