Avi/ujkelet.live

A háború 190. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy vadászrepülőgépek Dél-Libanon négy különböző területén támadták a Hezbollah terrorszervezet posztjait.

A célpontok között voltak a terrorcsoport által használt épületek Hulában és Bajt Lifben, valamint két parancsnoki központ Odaisszében és Tajbében.

A csapatok továbbá tüzet nyitottak egy Rmeis közelében lévő területre is, ,,fenyegetés elhárítása” céljából.

Később a nap folyamán a Hezbollah két robbanóanyaggal megrakott drónja csapódott be Hanita térségében. A Hezbollah azt állította, hogy egy olyan épületet vett célba, amelyet az izraeli erők használnak a határközösségben.

Ezenkívül három rakétát is kilőttek ugyanarra a területre, amelyek nyílt területeken csapódtak be, az izraeli hadsereg válaszul ágyúzással célozta a területet ahonnan a támadásokat végrehajtották.

A hadsereg este megerősítette a riportokat, hogy Hanita helyi biztonsági csapatának egyik tagja súlyosan megsebesült a Hezbollah robbanó drónos támadásában.

A biztonsági tiszt tartalékosként szolgál a katonaságnál. Kórházba szállították, a családját értesítették.

Déli front: Az elmúlt nap során több mint 30 célpontot támadtak vadászrepülőgépek és drónok a Gázai övezetben, köztük terrorcsoportok által használt épületek, páncéltörő rakétakilövők és egyéb terror-infrastruktúra is voltak.

Mindeközben a hadsereg folytatja a célzott hadműveleteket a Gázai övezet középső részén, a Nuszeirat menekülttábor szélén.

Az elmúlt 24 órában a 401. páncélosdandár és a Nahal gyalogdandár csapatai megöltek több terroristát, és terrorcsoportokhoz tartozó helyszíneket romboltak le, köztük a Hamász terrorszervezet egyik fegyverraktárát.

Az egyik célzott művelet az észak-gázai Beit Hanunban folyik.

A művelet során a Gázai Hadosztály északi dandárja alá tartozó csapatok egy terrorsejtet azonosítottak a térségben, és légicsapást irányítottak rájuk.

Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg és a határrendészet megerősíti csapatait Júdea és Szamáriában, miután telepesek erőszakos összecsapásokat kezdeményeztek palesztinok ellen a 14 éves Binjámin Achimeir izraeli tinédzser meggyilkolása után.

A hadsereg esti nyilatkozata szerint Júdea és Szamáriában több helyen ,,összecsapások alakultak ki” izraeliek és palesztinok között, amelyek során mindkét fél köveket dobált és tüzet nyitott. Izraeliek és palesztinok tucatjai megsérültek az incidensekben.

A hadsereg azt állítja, hogy ,,sok erőt” vezényeltek az összecsapások helyszínére, és zavargások feloszlatására szolgáló eszközöket alkalmaztak. ,,Mostanra minden incidens véget ért” – hangsúlyozták.

,,A területre kihelyezett erők mellett, úgy döntöttek, hogy a [területet] több katonai és határrendész századdal megerősítik” – mondta a hadsereg.

A hadsereg mindeközben folytatja a hajtóvadászatot az Achimeirt meggyilkoló terroristák után.

Szokatlan léptékű erőszakos zavargások történtek ma Binjámin régió számos palesztin falujában. A szélsőbaloldali Jes Din jogvédő csoport jelentése szerint legalább 10 palesztin falut támadtak meg izraeli telepesek, néhányan álarcban, és épületeket, járműveket és mezőgazdasági területeket gyújtottak fel.

A palesztinok legalább hat lőtt sérültről számoltak be, vizsgálják, hogy a biztonsági erők vagy izraeli civilek lőtték-e le őket.

Tegnap az Achimeir utáni keresések során több palesztin faluban is zavargások voltak – különösen Abu Falah és Al Mughajjir falvakban. Utóbbiban a biztonsági erők tüze következtében egy palesztin meghalt, egy izraeli közepesen súlyosan megsebesült lövés következtében, és számos más sérülést is regisztráltak mindkét oldalon.

The post Robbanó drón és sérülés északon, összecsapások Júdea és Szamáriában first appeared on Új Kelet online.