Avi/ujkelet.live

Tegnap este Irán több mint 300 drónt és rakétát indított Izrael felé, megtorlásul a két héte Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapásért, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

Több mint 720 rakétatámadásra vonatkozó riasztást adtak ki az éjszaka délen, Júdea és Szamáriában, Jeruzsálemben, Haifán, Galileában és a Golánon. Egy 10 éves kislányt súlyosan megsebesítettek egy elfogórakéta repeszdarabjai az egyik negevi beduin közösségben.

Az irániak ballisztikus rakétákat lőttek ki a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetre, amelyeket az izraeli legvédelem elfogott:

Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy Irán tegnap több különböző hullámban indított támadást Izrael ellen, a jemeni és iraki támadások mellett. Libanonból is több tucat lövedék érkezett.

A Golán támadása Libanonból:

A több mint 300 ,,légi fenyegetés”, körülbelül 120 ballisztikus rakétát, körülbelül 30 robotrepülőt és körülbelül 170 öngyilkos drón indítását foglalta magába Iránból. A kilövéseket Iránból hajtották végre számos helyszínről.

Izraeli pilóták visszatérnek a bázisra az elfogó-küldetés után:

Az iráni fenyegetést az Izraeli Védelmi Erők katonai és technológiai fölényével, valamint nemzetközi koalícióval, és az Egyesült Államok Központi Parancsnokságával (CENTCOM) és a régió és Európa más országaival való erős partnerséggel verték vissza.

Az izraeli vadászgépek több mint 20 robotrepülőt lőttek le Izrael állam területén kívül, a hadsereg szerint a légvédelmi rendszerek és a Nyíl rakétavédelmi rendszer is bizonyított az Izrael területén landoló csupán néhány rakétával.

  • Az Irán által Izraelre kilőtt mintegy 300 lövedék 99%-át elfogta a légvédelem. A drónok egyike sem lépett be Izrael légterébe. Izrael és szövetségesei mindannyiukat lelőtték az ország határain kívül.
  • A robotrepülők közül sem lépett be egyetlen egy sem Izrael légterébe, 25-öt lelőtt az izraeli légierő.
  • Emellett 120 ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. A rakéták egy részének sikerült megkerülnie Izrael védelmét, és eltalálta a dél-izraeli Nevatim légibázist, kisebb károkat okozva.
  • A támadás során néhány drónt és rakétát indítottak Irakból és Jemenből, bár egyik sem lépett be Izrael légterébe.
  • Libanon területéről 40 kilövés történt az éjszaka folyamán, az izraeli légierő az ország déli részén lévő célpontokat támadta, köztük a Hezbollah Radwan haderejének posztjait is.

A Radwan posztjainak támadása Dél-Libanonban:

Az izraeli hadsereg szerint több száz repülőgép volt a levegőben, több tucat az izraeli légierőtől, és több tucat szövetséges és stratégiai partner, de nem határozta meg, mely országok segítettek a védekezésben.

Herci Halevi vezérkari főnök a légierő parancsnokával tartott helyzetértékelésen a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán:

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a reggeli sajtótájékoztatón kijelentette: „Irán úgy gondolta, hogy képes megbénítani a [Nevatim] bázist, és ezzel károsítani a légi képességeinket, de ez nem sikerült. A légierő gépei továbbra is fel- és leszállnak a bázisról, valamint támadó és védelmi küldetésekre indulnak, beleértve az Adir (F-35) gépeket, amelyek most térnek vissza a bázis védelmi küldetéséről, és hamarosan látni fogják őket, ahogy leszállnak.”

Hét órán át tartó légtérzár után, reggel fél 8-kor megnyílt Izrael légtere és a Ben Gurion repülőtér is újraindította működését.

,,Az éjszaka a világ látta Irán igazi arcát – egy terrorista államot, amely több száz rakétával és drónnal támadta Izraelt.

A világ látta az Izraeli Védelmi Erők erejét és egy koalíció erejét is – Izrael, az Egyesült Államok és partnerei páratlan módon hiúsították meg ezt a támadást.

Az Izraeli Védelmi Erők kivételes módon intézkedett az éjszaka, és továbbra is minden forgatókönyvre felkészült.

A hadjáratnak még nincs vége, mi pedig éberek és erősek vagyunk” – írta Joáv Gallant védelmi miniszter X-en.

A Polgárvédelmi Parancsnokság tegnap este bejelentette, hogy új korlátozásokat vezetnek be a polgári összejövetelek tekintetében, az iráni fenyegetés hátterében.

Az új irányelvek országszerte oktatási szünetet rendelnek el, és 1000 főre korlátozzák az összejöveteleket. Egyes területeken, például a gázai és a libanoni határ közelében már régóta szigorúbb gyülekezési korlátozások vannak érvényben. Míg a legtöbb oktatási intézmény jelenleg szüneten van pészach miatt, a korlátozások az iskolai kirándulásokra és táborokra is vonatkoznak.

The post Több mint 300 drónt és rakétát küldtek Iránból Izraelre first appeared on Új Kelet online.