Avi/ujkelet.live

A háború 176. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy dicsérte a hadsereg folyamatban lévő hadműveletét a gázavárosi Sifa Kórházban, az egészségügyi központban tett pénteki látogatása során.

,,Majdnem két hete zajlik, nagyon-nagyon sikeres, és ez egy olyan művelet, amit háborúban tervezel, háborúban végzed, háborúban hajtod végre megfelelően, ez nagyon-nagyon komplex… Van itt egy nagyon-nagyon fontos üzenet, a kórház nem biztonságos hely [a terroristák számára]” – mondta Halevi a csapatoknak a hadsereg este közzétett beszámolója szerint.

Halevi szerint a művelet ,,elérte a célját”, de hozzátette, hogy folytatódik, amíg befejezettnek nem tekintik.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután csapást mért a Hezbollah terrorszervezet posztjaira a dél-libanoni Tajbe, Naqura és Hanine területén.

Reggel óta a Hezbollah számos rakétát lőtt ki Észak-Izraelre. A tüzérség válaszul az indítóhelyeket támadta.

Túszok: A Sabak belbiztonsági szolgálat, az Izraeli Védelmi Erők és a Moszad kémszolgálat munkacsoportjából álló izraeli delegáció holnap Kairóba utazik, hogy megbeszéléseket folytasson az egyiptomi hírszerzéssel, megpróbálva kimozdítani a holtpontról a fogolycserére irányuló tárgyalásokat. A hadikabinet holnap este ülésezik, hogy tájékoztatót kapjon és megvitassa a túszok kérdését és a tárgyalások folytatását.

Goldin és Saul: Izrael beleegyezett a Salit-alku részeként szabadult majd ismét letartóztatott foglyok elengedésébe, cserébe Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester holttestének kiadásáért, akik a 2014-es erős szikla idején estek el, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A tárgyalásokon részt vevő három forrás szerint a javaslatot továbbították a Hamásznak, de még nem válaszoltak. A javaslat várhatóan ismét az asztalra kerül a következő napokban a Kairóban folytatódó tárgyalások részeként.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt kerültek napvilágra a Gázai övezet szívében lefoglalt exkluzív Hamász-dokumentumok, amelyek bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a terrorszervezet milyen módszerrel gyakorol nyomást Izraelre a foglyokkal és az eltűntekkel kapcsolatban. A dokumentumok között részletes utasítások találhatók arra vonatkozóan, hogyan lehet pszichológiai és politikai nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy sikeres megállapodás szülessen az október 7-e előtt elhurcoltak, köztük Goldin és Saul, elengedéséről.

Mártírok bére: Az Egyesült Államok közel áll egy megállapodáshoz a Palesztin Hatósággal a mártírok bérének beszüntetéséről, amit Rámalláh fizet a megölt vagy börtönben ülő palesztin terroristák csalástagjainak, idézte a Politico a Biden-kormány két tisztviselőjét.

Ez kulcsfontosságú győzelem lenne az Egyesült Államok sokrétű, a Palesztin Hatóság megreformálására irányuló törekvésében – a korrupcióellenes intézkedések bevezetésétől az alapvető szolgáltatások javításáig –, hogy átvehesse a Gázai övezet irányítását, amikor az Izrael-Hamász háború véget ér. Megjegyzendő, Binjámin Netanjahu miniszterelnök ellenzi, hogy a Palesztin Hatóság szerepet kapjon a Gázai övezetben a háború után.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) havi bért és egyéb juttatásokat fizet minden Izraelben fogva tartott palesztin fogolynak, függetlenül attól, hogy miért kerültek börtönbe, valamint az izraeli állampolgárok elleni támadások során meggyilkolt terroristák családtagjainak.

Az amerikai tisztviselők által megtekintett Palesztin Hatóság fizetési reformterveinek tervezetei arra utalnak, hogy a palesztin vezetők a jelenlegi rendszert általános jóléti programra cserélik. További részletek azonban egyelőre nem derültek ki.

,,Nagyon sok munka folyik ezen a színfalak mögött, és a haladás biztató” – mondta a Biden-kormány egyik magas rangú tisztviselője. Egy másik megerősítette, hogy hamarosan változások várhatók a rendszerben.

The post Az alku Goldin és Saul maradványaiért és a mártírok bére first appeared on Új Kelet online.