Avi/ujkelet.live

A háború 237. napja: A Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet csütörtökön közzétette második propagandavideóját a 30 éves Alexander (Szása) Trupanov izraeli túszról.

A csaknem háromperces videóban Trupanov többek között Izrael azon döntésére hivatkozik, hogy május 5-én leállította a katari tulajdonú Al Dzsazíra hírcsatornát sugárzását, jelezve, hogy a videót a közelmúltban rögzítették. Trupanov a felvételen azt mondta, hogy jól van és kemény kritikákkal illette Binjámin Netanjahu miniszterelnök kormányát. Szinte biztos, hogy minden szót a terroristák adták a szájába.

Kedden egy 30 másodperces videóban Trupanov közölte, hogy az elkövetkező napokban el fogja mondani, mi történt vele és a többi tússzal Gázában.

Trupanovot három családtagjával – nagymamája, Irena Tati, édesanyja, Jelena és barátnője, Szapir Cohen – együtt október 7-én túszul ejtették Nir Oz kibucban a Hamász terroristái. Édesapját a terroristák megölték.

Jelenát (50) és Irenát (73) a Hamász november 29-én engedte szabadon Vlagyimir Putyin orosz elnök kérésére, Szaphir pedig ugyanazon a napon a tűzszünettel egybekötött fogolycsere-megállapodás részeként.

Rafah: Az Izraeli Védelmi Erők jelentése szerint a Nahal-dandár három katonáját, akik szerdán estek el Gázában, egy polgári klinikán felrobbant bomba ölte meg a dél-gázai Rafahban.

Az erők a térségben razziáztak, miután páncéltörő rakétákat lőttek ki rájuk az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) egyik iskolájából.

Az iskola, a mellette lévő mecset és klinika átkutatása során a csapatok egy becsapdázott alagút bejáratra bukkantak, amely felrobbant, megölve Amir Galilove törzsőrmestert, Uri Bar Or törzsőrmestert és Ido Appel törzsőrmestert.

Rafah2: A Palesztin Vörös Félhold csütörtökön közölte, hogy két alkalmazottja meghalt szerda este egy izraeli csapásban Rafah nyugati részén.

Az izraeli hadsereg szerint az egyik tankja tüzet nyitott „egy gyanús járműre”, amely a csapatokhoz közelített. Az incidenst vizsgálják.

Még mindig Rafah: Joáv Gallant védelmi miniszter „hangsúlyozta a művelet fontosságát Rafahban”, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel folytatott telefonbeszélgetésén.

Gallant elmondta, hogy „konkrét információk” vannak, hogy túszok vannak Rafahban, és 20 „terror alagutat azonosítottak” a térségben.

Gallant tájékoztatta Austint „a Hamász terrorszervezet elleni háború fejleményeiről és a Gázában fogva tartott 125 túsz hazahozatalára tett erőfeszítésekről” – áll a közleményben.

Hamász: A Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselője a szaúdi Asharq tv-nek nyilatkozva: ,,Nem vagyunk hajlandóak visszatérni a tárgyalásokhoz a harcok leállítása előtt. A közvetítők kaptak egy új izraeli javaslatot, de a Hamász közölte velük, hogy nem hajlandó elfogadni azt”.

Északi front: Az izraeli légvédelem tévedésből lelőtte saját drónját. Az elfogó rakéta törmelékei Slomi közelében zuhantak le és tüzet okoztak. Az incidenst vizsgálják.

Szamária: A Sechem (Palesztin Hatóság területe) közelében történt tegnap éjszakai terrortámadás kezdeti vizsgálata megállapította, hogy a támadásban megölt két katonát elgázolták, miközben az ellenőrzőponton autókat vizsgáltak át. A terrorista azonnal megfordult járművével, miután elütötte őket, és visszamenekült a város felé anélkül, hogy a katonák tüzet nyitottak volna rá, közölte egy biztonsági forrás.

 A terrorista feladta magát a palesztin biztonsági erőknek.

A két megölt katona: a 20 éves Elija Hillel törzsőrmester Tel Zionból és a 20 éves Diego Svivsa Harsadzs törzsőrmester Tel Avivból. Mindketten a Kfír-dandár Nachson zászlóaljában szolgáltak.

Még egy: A szlovén kormány jóváhagyta a döntést egy független palesztin állam elismeréséről, közölte Robert Golob miniszterelnök, Spanyolország, Írország és Norvégia példáját követve.

„A kormány ma úgy döntött, hogy Palesztinát független és szuverén államként ismeri el” – mondta egy ljubljanai sajtótájékoztatón.

Iszáel Katz izraeli külügyminiszter szerint a döntés a Hamászt jutalmazza „gyilkosságért, nemi erőszakért [és] a testek megcsonkításáért”, utalva a terrorcsoport dél-izraeli október 7-i mészárlására, amely kirobbantotta a gázai háborút.

Katz közleményében kijelentette, hogy a lépés Izrael ősellenségét, Iránt is megerősíti, és károsítja „a szlovén és izraeli nép közötti szoros barátságot. Remélem, a szlovén parlament elutasítja ezt az ajánlást.”

Hazai front: Gali Baharav-Miara főügyész azt mondta a Legfelsőbb Bíróságnak, hogy a kormány megpróbálja megakadályozni, hogy felügyelje az ultraortodoxok hadseregbe való besorozását.

A kormánnyal szembeni kritika a kabinet áprilisban elfogadott 1724-es határozatából fakad, amely figyelmen kívül hagyja az ő véleményét és kimondja, hogy a kormány által jóváhagyott magánjogász az, aki az összes állami szervet képviseli. Ez, a főügyész szerint, „aláássa a jogállamiságot” és ,,megsérti a bíróság rendeleteit”.

„A nyilvánvalóan a külön [jogi] képviselet hatókörével kapcsolatos vita leple alatt a kormány olyan példátlan helyzetet kívánt teremteni, amelyben a főügyész kötelező érvényű véleményével ellentétben maga határozza meg a törvény értelmezését.”

„A kormány – egy általa megbízott magánügyvéden keresztül – [volna, mely] meghatározza a törvény értelmezését saját maga és az állami intézmények számára, hogy ők [az intézmények] jogi utasításokat kapjanak a magánügyvédtől”.

Az ultraortodoxok azonnali besorozását követelő petíciók tárgyalását egy kilencfős bírói testület vasárnap reggel fogja meghallgatni.

The post Rafah és folytatódik a pszichológia terror first appeared on Új Kelet online.