ujkeletlive

túszalku – reménytelen optimizmus

A miniszterelnök közelmúltban elhangzott kétértelmű nyilatkozatai és a Hamász terrorszervezet által a hétvégén visszaigazolt, kisebb izraeli módosítások ellenére nagy reményeket nem fűznek az aktuális túszalku-javaslat sikerét illetően.

A héber médiának nyilatkozó források hangsúlyozzák, hogy kár illúziókat kelteni a családokban, ugyanis a mindössze kisebb módosításokat eltekintve nincs új javaslat napirenden. Lényegét tekintve elmondható, hogy legfeljebb kisebb fokozaton, de Izrael tovább folytatja a gázai övezet megszállását, miközben Egyiptom, Katar és Washington nagy nyomást gyakorol a Hamászra, hogy egyezzen bele a túszok elengedésébe az izraeli javaslat feltételei szerint.

A terrorszervezet azonban változatlanul ragaszkodik azon álláspontjához, hogy garanciát kér a harcok befejezését, és az izraeli csapatok kivonulását illetően, ilymódon, a szakértő források arra utaltak, hogy legfeljebb meglepő fordulatban lehet reménykedni a Hamász válaszát illetően. Izrael feltételezése szerint Szinvár úgy gondolja, hogy nyerésre áll, ezért nem igazán van oka pont most elfogadni a vázlatot és szabadon engedni a túszokat.

Eközben tovább folytatódtak a kormányellenes és a túszok hazahozatalát követelő tiltakozások hétközben, és a szombat kimenetele után. Tegnap este országszerte ismét sokan vonultak az utcára, a központi tel-avivi helyszíneken több mint százezren tüntettek. A Túszok terén az érintett családok nevében  felszólalók a „Testvérek a fogságban” szlogen jegyében hívták fel a figyelmet a gázai fogságban 267 napja lévő túszok borzasztó helyzetére.

Noa Argamani vagyok, október hetedikén raboltak el Gázába. Nyolc hónapig voltam Hamasz fogságában, mielőtt június 8-án a biztonsági erők megmentettek,” – üzent videó felvételről Argamani, akit a hadsereg a hónap elején szabadított ki.

Egyke gyermekként és egy súlyosan beteg anyával, a legnagyobb aggodalmam a fogságban a szüleimért volt. Nagy megtiszteltetés itt lenni 246 nap fogság után,” – tette hozzá és megköszönte mindenkinek, aki támogatta szüleit, illetve  a mentőakcióban résztvevő biztonsági erőknek, akik „életüket kockáztatták azért, hogy hazatérhessek.”

Együtt gyászolok Arnon Zamora családjával, aki az én és három másik túszunk mentőakciója során esett el. A szívem a családjával van. Arnon Izrael hőse, és mi miatta vagyunk itt,” – tette hozzá, utalva a 36 éves Jamam terrorelhárító egység harcosára, aki halálosan megsebesült a négy túsz kimenekítése során.

Bár most otthon vagyok, nem lehet elfelejteni azokat a túszokat, akik a mai napig a Hamász fogságában vannak, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy visszahozzuk őket,” – mondta Noa, és beszéde végén ismét hangsúlyozta, hogy „kihasználom ezt az alkalmat, hogy emlékeztessek mindenkit arra, hogy még mindig 120 túsz van fogságban, köztük a párom, Avinatan Or, akitől elválasztottak, amikor elhurcoltak. Mindannyiunknak csendesebb napokat kívánok, hogy a családunk, a barátaink, jó emberek vegyenek körül minket, és főként, hogy szeretni tudjunk, és nem gyűlölni.”

Tegnap este a tel-avivi helyszíneken kívül, tömeges tüntetések voltak a fővárosban és országszerte a nagyobb városokban és közösségekben. A héber médiában is megjelent felvételek szerint a tüntetők rendvédelmi eligazítása közben a rendőrök többször is túlzott erőszakot alkalmaztak.

Jeruzsálemben, Binjámin Netanjahu miniszterelnök rezidenciájához közeli tüntetésen egy rendőr szidalmazott és megfenyegetett egy tüntetőt, akit őrizetbe is vett, mondván „megerőszakolom az anyádat.” Az esetet kommentálva, a rendvédelmi erők provokátornak nevezte a tüntetőt, hozzátéve azt is, hogy a rendőr viselkedése „nem felel meg a minden rendőrtől elvárható diskurzusnak és viselkedésnek, még az ilyen viharos helyzetekben sem,” – azt ígérve végezetül, hogy a történteket ellenőrizni fogják, és ennek megfelelően fognak eljárni.

Az erőszakosabb tüntetők feloszlatása közben összecsapások törtek ki Tel-Avivban is, ahol a Káplánon zajló rendezvény után a foglyok családjai által vezetett csoport a Hisztadrut szakszervezet székháza elé vonult, majd tüzet gyújtottak.

Naama Lazimit, a Munkapárt képviselőjét mentelmi joga ellenére hajánál fogva ragadták meg és lökdösték a rendőrök, miközben állítása szerint,”egy másik tüntetőnek próbált segíteni.” A rendőrség viszont azt állította, hogy Lazimi akadályozta őket, miközben mentelmi jogát arra használja, hogy zavarja a munkájukat végezni próbáló rendőröket.

Az Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter [Otzma Jehudit] felügyelete alatt álló rendőrség közleménye azért is furcsa, mert ellenzéki képviselőként, éppen Ben-Gvir volt az, aki erőszakkal vádolta a rendőrséget, amikor az előző kormány lemondását követelve rendre összeütközésbe került az erőkkel.

A tel-avivi Káplánon szervezett kormányellenes tüntetésen, többek között Itáj Geber tartalékos százados, Avi Isszacharoff neves újságíró és a Fauda társszerzője, illetve egy Kirját Smonai evakuált diák is felszólalt, aki elmondta, hogy 215 nap után két hete jött haza Gázából, ahol tartalékosként szolgált.

Bevallom, fáradt vagyok a hónapok óta tartó tevékenységtől, de minden nehézség ellenére, megértem, hogy nincs más választásom, mint hogy ma itt legyek,” – idézte a Walla hírportál.

Givataimban Dani Elgarat, a Hamász fogságában lévő 68 éves Itzik Elgarat testvére arra utalt, hogy akár lehetnek olyan túszok is Gázában, akiket megerőszakoltak, és már annyi idő eltelt, hogy akár életet is adhatnak.

Abból, amit tudunk és gondolunk, vannak ott túszok, akik várandósak. „Bibi [Binjámin Netanjahu miniszterelnök] hamarosan bejelenti, hogy hamarosan megszületik az első gyermek a gázai fogságban, egy nem zsidó gyermek,” – tette hozzá.

Továbbá, a Túszok terén felszólaló testvérek között, a Nir Ozból elrabolt francia-izraeli Ohad testvérének elmondása szerint – „119 másik tússzal együtt  – apák, testvérek, fiúk és lányaink, – még mindig fogságban sínylődsz, ami hihetetlenül fájdalmas.”

A Kfar Azából elhurcolt Gal és Ziv Berman testvére, Liran hangsúlyozta – „szívem két darabja most Gázában van, Ziv és Gal, az én kis testvéreim. Majdnem kilenc hónapja hiányoztok nekem – minden pillanatban, minden órában, minden nap, minden héten és minden hónapban.”

Tamir Adar testvére, akinek holttestét Gázában tartják fogva, arról beszélt, hogy néhány hónapja tudta meg, hogy meggyilkolták. Tamir 39. születésnapja szombaton lett volna, „múlt héten legidősebb fiad, Aszaf ünnepelte a 8. születésnapját, és az volt a kívánsága, hogy az egész család vele ünnepeljen,” – emlékezett Roni.

The post Csodára váró túszalku és szombat esti tüntetések first appeared on Új Kelet Live.