Avi/ujkelet.live

A háború 267. napja, déli front: A 98. hadosztály erői csütörtökön fényes nappal hadműveletet indítottak Gázaváros Szedzsaijja negyedében, terroristák és terror-infrastruktúrák ellen. Az erők közelharcokat vívnak terroristákkal, és légicsapásokat irányítanak. A hadsereg szombat délutáni tájékoztatója szerint az erők már több tucat terroristát likvidáltak.

A 7. dandár csapatai bekerítették a Hamász terroristái által terrorista komplexummá alakított polgári teret, és megfigyelőállomásokat, fegyvereket, ellenséges drónokat és nagy hatótávolságú rakétavetőket találtak iskolák közelében.

Az ejtőernyős dandár harci csapatai megkezdték hadműveletüket a térségben lévő terror-infrastruktúrák és katonai épületek megtisztítására, lebontására, mely során az erők fegyvereket és alagút nyilásokat lokalizáltak.


Északi front: Izraeli vadászgépek délután csapást mértek a Hezbollah egyik katonai épületére a dél-libanoni Hulában, miután terroristákat azonosítottak gyülekezni benne.

A hadsereg nyilatkozata szerint egy másik épületre is csapást mértek Hulában.

Tegnap este a Hezbollah rakétaesője során rakéta csapódott egy istállóba Betzetben, Nyugat-Galileában két ló halálát okozva. A hadseregnek nem sikerült elfogni a lövedékeket.

Idan Isach Erez elmondása szerint a két ló 14 éves lányáé volt. A rakétatámadás akkor történt, amikor a család a sábát vacsorát fogyasztotta a verandán, ahonnan berohantak otthonukba.

„Ki fog vigyázni és lelkileg gondoskodni gyermekeinkről, akik velünk együtt kénytelenek voltak hallani, ahogy a lovak fájdalmukban jajgattak, és azt kérték, hogy segítsünk nekik, de nem tehettünk mást, mint elaltattuk őket, hogy megakadályozzuk további szenvedésüket,” nyilatkozta a Ynet híroldalnak.


Túszok: Az egyiptomi hírszerzés vezetője, Abbász Kamel szombaton telefonon beszélt a Hamász politikai szárnyának vezetőjével, Iszmail Hanijével, és megvitatták a Gázában fogságban lévő túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodást.


Politika: A Sabak belbiztonsági szolgálat aggodalmát fejezte ki a a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus képviselője, Szimcha Rothman által előterjesztett törvényjavaslat miatt, amely többnyire megtiltja az adminisztratív őrizetbe vételt az izraeli állampolgárokkal szemben, mondván, hogy ez „súlyos károkat okozna” képességükben, hogy meghiúsítsák mind a zsidó, mind az arab állampolgárok által elkövetett terrortámadásokat, ,,ami a palesztin terrorizmus és áldozatainak jelentős növekedéséhez vezet”, jelentette a Walla híroldal.

A törvényjavaslat, melyet a miniszterek holnap fognak tárgyalni, megtiltja az adminisztratív őrizetbe vétel vagy távoltartási végzés alkalmazását az izraeli állampolgárok terrortámadásainak megakadályozása érdekében, kivéve, ha tagjai terrorcsoportok egy bizonyos korlátozott listájának, amelyet a Kneszet Alkotmány, Jogi és Igazságügyi Bizottság fog jóváhagyni, amelynek Rothman az elnöke.

  • Az adminisztratív letartóztatások a terrorizmus elleni harc részének eszközei, egyértelmű többségét Júdea és Szamária területén hajtják végre palesztinok ellen, de a védelmi miniszter ritkán zsidók ellen is alkalmazza. 
  • Adminisztratív őrizet esetén a fogvatartott nem áll bíróság elé, nem emelnek vádat ellene, és nem mutatnak be ellene bizonyítékot. A letartóztatás csak titkosszolgálati információkon alapul, amelyeket nem közölnek sem a fogvatartottal, sem az ügyvédeivel.
  • Adminisztratív korlátozó végzéseket is lehet alkalmazni, mely bizonyos területekről való kitiltást jelent, vagy tiltja bizonyos emberekkel való kommunikációt.

A riport szerint Ronen Bar Sabak igazgató irodája levelet küldött számos kormányzati tisztviselőnek, köztük Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek és Joáv Gallant védelmi miniszter katonai titkárainak, a főügyésznek és az államügyésznek, amelyben kijelentette, hogy az ilyen intézkedések betiltása „azonnali, súlyos és jelentős kárt eredményez az állam biztonságában” olyan esetekben, amikor egyértelmű információ áll rendelkezésre arról, hogy a gyanúsított terrortámadást hajthat végre.

A részleteket ismerő biztonsági forrás a héten egy zárt beszélgetésen azt mondta, hogy ,,azért, hogy a választói bázisnak és hét zsidó adminisztratív fogvatartottnak hízelegjenek, veszélyeztetik az összes izraeli állampolgárt, és meredeken csökkentik a Sabak képességét a palesztin terrorizmus meghiúsítására. Ez vérontást fog eredményezni, sok áldozatot fog okozni.”

A Sabak azt mondta, hogy a javasolt törvény kritériumait nem lehet kizárólag izraeli állampolgárokra alkalmazni, és a Sabaknak alkalmaznia kell majd a törvényt külföldiekre Izraelben, kelet-jeruzsálemi lakosokra (akik rendelkeznek izraeli személyi igazolvánnyal) és palesztinokra a területeken.

,,A mai terrorizmus jelentős részét olyan terroristák hajtják végre, akiknek nincs egyértelmű szervezeti hovatartozásuk. Ez érvényes az izraeli állampolgárokra, az arabokra és a zsidókra egyaránt, de a palesztin terroristák nagy részére is, akik nem köthetők konkrét szervezethez” – mondta egy biztonsági tiszt. ,,Az új törvényjavaslat egyszerűen megtagadja tőlünk az adminisztratív őrizetnek nevezett eszközt, fokozott kockázatnak teszi ki az izraeli állampolgárokat, és vérontáshoz vezet. Ez nem becslés. Tudjuk” – tette hozzá.

A bizalmas hírszerzési anyagokon alapuló adminisztratív letartóztatás lehetőségének eltörlése a biztonsági erők által használt információgyűjtő eszközök nyilvánosságra hozatalát teszi szükségessé, és az ilyen nyilvánosságra hozatal jelentős károkat fog okozni Izrael azon képességében, hogy megbirkózzon a növekvő terrorfenyegetésekkel, amelyekkel szembesül.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/Heti-Podcast-e2lchrs

The post 48 órája Szedzsaijjában és politika minden áron first appeared on Új Kelet Live.