Avi/ujkelet.live

A háború 243. napja: Az izraeli hadsereg szerda reggel bejelentette, hogy két katona súlyosan megsebesült, amikor egy dél-izraeli bázison tárolt lőszer felrobbant. Két másik katona közepesen súlyos, öten pedig könny sérüléseket szenvedtek.

A sérült katonákat kórházba szállították, családjaikat értesítették. A hadsereg vizsgálja az incidenst.

Északi front: Az éjszaka az izraeli hadsereg öt különböző területen támadta a Hezbollah terrorszervezet posztjait.

A vadászgépek csapást mértek a Hezbollah két rakétaindítójára Zibqine-ben és Ajta as-Sabban. Ezzel egyidejűleg három katonai épületet támadtak Al–Adajsza, Blida és Markaba térségében.

Üzenet Kairóból: Kairóban azt javasolták, hogy Izrael finanszírozza a Gázának nyújtott humanitárius segélyt, vagyis maga vásárolja meg az árut, és teherautókkal vigye be az övezetbe, jelentette a KAN közrádió szerdán.

A részleteket ismerő egyiptomi forrás szerint Kairó valóban nincs megelégedve a Gázai övezetnek szánt humanitárius segélyeik Izrael oldaláról történő beengedésének ütemével, ezért ezt a javaslatot mind az amerikaiaknak, mind az izraelieknek előterjesztették.

A forrás hozzátette, és kifejtette, hogy Egyiptom szempontjából Izrael a felelős a kialakult helyzetért, és ő „a Gázai övezetet megszálló erő”, ezért ez az ő felelőssége. Egyiptomban azt is mondják, hogy ezidáig a Gázába érkezett humanitárius segélyek 70%-a Egyiptomból származik.

Ennek az egyiptomi javaslatnak az volt a célja, hogy növelje Izrael terheit, és nem légüres térben született. Kairóban dühösek amiatt, hogy izraeli tüntetők blokkolják az Egyiptomból és Jordániából érkező, Gázába tartó humanitárius segélyszállító teherautók útját.

Az egyiptomiak Izraelnek és az amerikaiaknak is panaszkodtak, hogy szerintük vannak kormánytisztviselők Izraelben, sőt a kormányon belül is, akik kiszivárogtatják a kamionok útvonalát a demonstrálóknak, hogy akadályozzák útjukat állják, ami komoly ügy.

Zászlók tánca: Szerdán kerül sor a Jeruzsálem-napra, mely a város egyesülésének 57. évfordulóját ünnepli az 1967-es hatnapos háború óta.

Több tízezer embert várnak a zászlómeneten, a város fő eseményén, amely, mint minden évben, most is átmegy a Damaszkusz-kapun és az óváros muszlim negyedének utcáin. A rendőrség nagy számú erőt vetett be az óváros környékén, és a környék számos utcáját lezárják. Több mint 3000 rendőr, katona és önkéntes biztosítja a felvonulást és más tömeges rendezvényeket.

A Jeruzsálem-nap előtt közzétett statisztikai adatok szerint a város lakossága hivatalosan először lépte át az egymilliós küszöböt, akiknek mindössze kilenc százaléka világi zsidó.

Délelőtt a Templom-hegy nyitva lesz a zsidók számára.

The post Sérülések, északi front, Kairó üzenete és zászlók tánca az 1 millió lakosú Jeruzsálemben first appeared on Új Kelet online.