Avi/ujkelet.live

A háború 163. napja: A Hamász katonai szárnyának helyettes parancsnokát célzó múlt vasárnapi izraeli légicsapás után több mint 72 órán át teljes kommunikációs csend volt a terrorszervezet magas rangú vezetői között, jelentette a The Guardian.

A brit lap szerint a múltban több alkalommal rádiócsendet rendeltek el, miután Izrael hamászos vezetőket ölt meg. A jelentés megjegyzi, hogy a Hamász vezetői titkosított alkalmazásokra és futárokra hagyatkoznak az egymás közötti kommunikációban.

Ezen túlmenően a jelentés kiemeli, hogy ha Izrael ismerte Issza tartózkodási helyét, az arra utal, hogy a terrorcsoport magas rangú tagjától kap hírszerzési információkat.

A Kan közrádió reggel arról számolt be, hogy a Hamász a zártkörű beszélgetések során megerősítette, hogy a rangsorban harmadik Issza meghalt a légicsapásban, és azóta az alagút romjai alá van temetve a terrorszervezet egyik parancsnokával együtt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggeli tájékoztatója szerint a Nahal-dandár az elmúlt nap folyamán mintegy 18 Hamász-terroristát ölt meg a Gázai övezet középső részén mesterlövésztűzzel, valamint harckocsi-lövedékekkel és légicsapások irányításával.

A dél-gázai Khan Juneszben a Givati-dandár csapatai azonosították a Hamász két terroristáját, amint katonai felszerelést pakoltak egy motorkerékpárra, és légi csapást küldtek rájuk. Egy másik légicsapással pedig megöltek két terroristát, akik a csapatokhoz közeledtek.

Ugyancsak Khan Juneszben a 7. páncélosdandár szintén megölt több Hamász-terroristát, és fegyvereket foglalt le. Az egyik incidensben a csapatok egy épületet ágyúztak, ahonnan páncéltörő rakétákat lőttek ki. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Északi front: Izraeli vadászgépek csapásokat mértek a Hezbollah terrorszervezet posztjaira Dél-Libanon négy különböző területén.

A célpontok között szerepelt terror-infrastruktúra és egy megfigyelőállomás Aitarunban, egy épület Aalma as-Sabban, valamint megfigyelőállomások Ajta as-Sabban és Marwahinban.

Diplomáciai front: Binjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap, a heti kormányülés elején felszólalva keményen kritizálta azokat a „nemzetközi közösségben, akik most próbálják megállítani a háborút, mielőtt annak minden célja megvalósulna”.

Netanjahu megjegyzései valószínűleg válaszul szolgálnak a Biden-kormány növekvő kritikájára a háborús magatartásával kapcsolatban, valamint közeli barátja, Chuck Schumer amerikai szenátor múlt heti beszédére, melyben új választások kiírására sürgetett Izraelben.

A miniszterelnök szerint azok, akik meg akarják állítani a háborút, „hamis vádakat emelnek az Izraeli Védelmi Erők ellen, az izraeli kormány ellen és Izrael miniszterelnöke ellen. Ezt úgy teszik, hogy most, a háború kellős közepén próbálnak választásokat előidézni.”

Izrael „nemzetközi közösségbeli barátaihoz” fordulva: „Ilyen rövid az emlékezetetek? Ilyen gyorsan elfelejtettétek október 7-ét, a legszörnyűbb mészárlást, amelyet a zsidók ellen követtek el a holokauszt óta? Ilyen gyorsan készen álltok arra, hogy megtagadjátok Izraeltől a jogot, hogy megvédje magát a Hamász szörnyei ellen? Ilyen gyorsan elvesztettétek erkölcsi lelkiismereteteket?”

Netanjahu felszólította őket, hogy Izrael helyett a Hamászra és Iránra gyakoroljanak nemzetközi nyomást.

„Semmilyen nemzetközi nyomás nem akadályoz meg bennünket abban, hogy megvalósítsuk a háború összes célját: a Hamász felszámolását, az összes túsz szabadulását és annak biztosítását, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre”.

„Nem szabad engednünk ennek a nyomásnak, és nem is fogunk engedni neki” – hangsúlyozta Netanjahu.

A miniszterelnök azt is megígérte, hogy a hadsereg „óvatosan” fog bevetést végrehajtani a dél-gázai Rafahban: „Ez beletelik néhány hétbe, és sor kerül rá. Azok, akik azt mondják, hogy a rafahi hadművelet nem fog megtörténni, ugyanazok, akik azt mondták, hogy nem megyünk be Gázába, hogy nem fogunk műveletet végrehajtani a Sifában, hogy nem fogunk bevetést végrehajtani Khan Juneszben, és nem folytatjuk a harcot az [egyhetes novemberi] tűzszünet után”.

Túszok: Joáv Gallant védelmi miniszter az elesett izraeli katonák emlékceremóniáján, akiknek végső nyughelye ismeretlen, felszólalva azt mondta, Izrael elkötelezett amellett, hogy hazahozza a Hamász fogságában lévő túszokat.

„Ez az elkötelezettség, hogy senkit sem hagyunk hátra, igaz arra a háborúra, amelyet ma vívunk, és igaz lesz Izrael összes háborújára” – mondta Gallant.

„A 112 élő túsz mellett, akik megállapodások és katonai műveletek keretében jutottak haza, az Izraeli Védelmi Erők csapatai és a Sabak emberei hazahoztak 11 megölt [túszt] is, hogy eltemessék őket Izraelben”.

„Miközben a háború alatt végig bevetéseket végeztünk, a vezetésem alatt álló védelmi szervezet… köteles minden lehetőséget kimeríteni, és kész minden lehetőséget kihasználni, beleértve a mostanit is, hogy hazahozza a túszokat családjaikhoz” – tette hozzá Gallant.

  • Miután Netanjahu tegnap este megtagadta, hogy megbeszélést hívjanak össze a biztonsági kabinetben a túszok kapcsán, Gallant külön megbeszélést tartott az izraeli hadsereg, a Moszad, a Sabak magas rangú tisztségviselőinek és tágyalócsapat képviselőinek részvételével. A megbeszélésen kiderült, hogy Gallant támogatja a delegáció mandátumának bővítését, lehetővé téve a tárgyalásokat Dohában és a továbblépést az ügyben.
  • A tárgyalások részleteit ismerő tisztviselők azt nyilatkozták tegnap este a 13-as csatornának, hogy ,,amíg Netanjahu nem kezd megbeszélésekbe, addig a Moszad vezetője, David Barnea által vezetett delegáció nem indul Katarba”. Ugyanezek a források bírálták Netanjahu „időpocsékolását”: „Vannak más módok is kemény tárgyalások lefolytatására”. Egy politikai forrás közölte: ,,A Moszad vezetője hétfőn indul Katarba – nem vasárnap.”

Harag: A Gázában fogva tartott túszok családjai felháborodásuknak adtak hangot egy adminisztratív letartóztatásban lévő, erőszakos telepes szabadon bocsátását kérő plakátok miatt, amelyek a szeretteik szabadon bocsátását követelő kampány stílusát imitálják.

  • Az adminisztratív letartóztatások a terrorizmus elleni harc részének eszközei, egyértelmű többségét Júdea és Szamária területén hajtják végre palesztinok ellen, de a védelmi miniszter ritkán zsidó terrorista operatívok ellen is alkalmazza. 
  • Adminisztratív őrizet esetén a fogvatartott nem áll bíróság elé, nem emelnek vádat ellene, és nem mutatnak be ellene bizonyítékot. A letartóztatás csak titkosszolgálati információkon alapul, amelyeket nem közölnek sem a fogvatartottal, sem az ügyvédeivel.

A prominens aktivista, Ariel Danino szabadon bocsátását kérő plakátokat a főbb autópályák felett helyezték el.

,,Hozzák haza Daninót, most!” olvasható a plakátokon, ugyanolyan jellegzetes stílusban, mint a túszok szabadon bocsátására szólító kampányban.

A túszok és az eltűnt családok fóruma a 12-es csatornának adott nyilatkozatában közli: „Határozottan elutasítjuk a túszok családjainak manipulatív felhasználását. Szégyellje magát, aki ezt tette!”

A Sabak javaslatára Gallant októberben adminisztratív letartóztatási parancsnot írt alá a szamáriai Kumi Ori illegális előőrs lakosa, Danino ellen. A szélsőjobboldali telepest erőszakos bűncselekmények gyanúja miatt tartóztatták le és négy hónapra adminisztratív őrizetbe került. Múlt hónapban Gallant három hónappal meghosszabbította a fogságban tartását.

The post Harcok Gázában és Bidenékkel, Issza, ígéret és harag first appeared on Új Kelet online.