Avi/ujkelet.live

A háború 165. napja: Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója volt hétfőn az első kormányzati tisztviselő, aki megerősítette a riportokat, amelyek szerint Izrael múlt héten légicsapással megölte a Hamász rangsorában harmadik Marwan Isszát, a katonai szárny helyettes vezetőjét.

„A többi legfelsőbb vezető rejtőzködik, valószínűleg a Hamász alagúthálózatának mélyén, és igazságtétel lesz az ő esetükben is. Mi segítünk ennek biztosításában” – mondta Sullivan egy sajtótájékoztatón. „Izrael jelentős előrelépést tett a Hamász ellen. Jelentős számú Hamász-zászlóaljat törtek meg, és több ezer Hamász harcost, köztük magas rangú parancsnokokat öltek meg.”

Vasárnap az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy azt mondta, hogy a Hamász megpróbálja eltitkolni Issza sorsát a múlt heti csapás után.

  • Múlt vasárnap izraeli vadászgépek a nuszirati menekülttábort támadták Gáza középső részén, miután pontos hírszerzési információ érkezett Issza hollétéről, sőt a helyszín közelében állomásozó Hamász mentőalakulatokra is csapást mértek, amelyeknek ki kellett volna csempészniük a terrorszervezet magas rangú tagját, ha túléli a támadást. Azóta teljes hallgatás van az ügyben a Hamászban, és hivatalos közleményt sem adtak ki Issza állapotáról.
  • A The Guardian vasárnap arról számolt be, hogy az izraeli légicsapás után több mint 72 órán át teljes kommunikációs csend volt a terrorszervezet magas rangú vezetői között.
  • A Hamász állítólag attól tart, hogy Izrael megpróbál eljutni az alagút romjaihoz, hogy megszerezze Issza holttestét, és alku tárgyaként használja. A Hamász továbbá fél mentőcsapatokat küldeni a helyszínre, attól tartva, hogy megtámadják őket.

Sifa: Az izraeli hadsereg tegnap felvételeket tett közzé, amelyeken a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egységének csapatai a Hamász terroristái ellen harcolnak a gázavarosi Sifa Kórházban.

A hadsereg szerint mintegy 20 fegyverest öltek meg a katonák a kórházkomplexumban, további 20-at pedig a Sifa körüli területen.

A razzia során eddig több mint 200 terrorgyanús személyt vettek őrizetbe, jelentette a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a tegnapi esti sajtótájékoztatóján.

Az izraeli csapatok tegnap behatoltak a Sifa komplexumába, miután hírszerzési információk arra utaltak, hogy a Hamász magas rangú tisztviselői tartózkodnak a területen, és az egészségügyi központot terrortevékenység tervezésére és végrehajtására használják.

Túszok: Az egyiptomi tisztviselőknek meg kellett győzniük a Hamászt, hogy ne függessze fel részvételét a fogolycserével egybekötött ideiglenes fegyverszünetről szóló tárgyalásokon, miután Izrael újabb razziát indított a Sifában, jelentette a londoni székhelyű katari Al-Araby Al-Dzsadid. A tisztviselők tegnap reggel beavatkoztak, hogy biztosítsák a terrorcsoport további részvételét.

A forrás szerint azonban valószínűtlennek tűnik, hogy a megbeszélések tartós tűzszünethez vezetnek, Izrael ezt határozottan kizárja, és ragaszkodik ahhoz, hogy a Hamász megsemmisítéséig folytatja a harcot.

Az Izrael és a Hamász közötti közvetett tárgyalások legutóbbi fordulója hétfőn este vette kezdetét Katarban, miután David Barnea, a Moszad igazgatója vezette izraeli delegáció megérkezett Dohába.

Egy izraeli tisztviselő úgy becsülte, hogy a dohai tárgyalások legalább két hétig eltarthatnak, arra hivatkozva, hogy a Hamász külhoni vezetése nehézségekbe ütközik a gázai vezetéssel való kommunikációt illetően.

Hazai front: A közvélemény-kutatásokon a kiesés szélén teljesítő szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter vasárnap ismét keményen támadta Halevi vezérkari főnököt a hadsereg soraiban való kinevezések ügyében. A különösen hangos szóváltásokkal jellemzett megbeszélésen Szmotrich a vezérkari főnöknek címezve: ,,A katonák, akik most akarnak bevonulni, nem bíznak benned, és az anyjuk sem bízik benned.”

Halevi döntésével kapcsolatban, hogy több tucat katonatisztet nevez ki, Szmotrich kijelentette: ,,A mostani kinevezések szintén ártanak a nyomozásnak. Hogyan vesznek részt ténylegesen a nyomozásban az előléptetésre vágyó emberek?” A megbeszélésen jelen lévő miniszterek és tisztek egy újabb éles összetűzés miatt hagyták el a vitát, amely Szmotrich és Joáv Galant védelmi miniszter között robbant ki, aki a vezérkari főnök védelmére kelt. Ennek ellenére Halevi nem hátrált meg a lépéstől, és hétfőn bejelentette több tucat katonatiszt kinevezését.

Ez az incidens csak egy a sok közül a kormány tagjainak azon kísérletében, hogy a Hamász október 7-i mészárlását teljes egészében a védelmi és biztonsági szervezetekre hárítsa.

Találkozó: Barbara Leaf, az amerikai külügyminisztérium közel-keleti ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese hétfőn Ramallahban találkozott Muhammad Musztafa palesztin miniszterelnökkel, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Ez volt első találkozója egy magas rangú amerikai tisztviselőnek Musztafával, akit a múlt héten nevezett ki Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke.

A kinevezés a Palesztin Hatóság átfogó reformjának részeként, amerikai nyomásra történt. A Leaffel való találkozás a Palesztin Hatóság lépései iránti bizalom amerikai megnyilvánulásának jelzése.

Körülbelül két és fél hete lemondott az előző miniszterelnök, Muhammad Stajje, ami a kormány feloszlatásához vezetett, annak hátterében, hogy az amerikaiak azt követelték, hogy a gázai háború utánra készülve reformokat hajtsanak végre a Hatóságban.

The post Az amerikaik szerint (is) Issza halott first appeared on Új Kelet online.