Avi/ujkelet.live

A háború 255. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este megnevezte a nyolcadik katonát, aki elesett szombaton egy robbanás következtében a dél-gázai Rafahban.

Salom Menachem Beit Elből a Harcmérnöki Hadtest 601. zászlóaljában szolgált, 21 éves volt.

A hadsereg által végzett előzetes vizsgálat megállapította, hogy a páncélozott csapatszállító járművet, melyben a 601. zászlóalj nyolc katonája meghalt, egy páncéltörő rakéta találta el, amelyet akkor lőttek ki, amikor az erők elhagyták Rafah területét, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A leletek szerint a rakéta behatolt a külső rekeszekbe, ahol robbanószerkezeteket és aknákat tartottak, a fegyverek jelenléte okozta másodlagos robbanások – esélyt sem hagytak a járműben lévő harcosoknak.

Szombaton, az incidens környékén, a Rafahtól északnyugatra fekvő Tel al-Szultan negyed közelében, egy terrorista holttestére bukkantak, akinél egy RPG volt. A hadsereg gyanúja szerint a terrorista lőtt a csapatszállítóra, és halálosan megsebesült a csapatszállító felrobbanása következtében. A Namer páncélozott csapatszállítót „szélkabát” rendszer védi a páncéltörő rakétákkal szemben, ez a rendszer a háború alatt nagyon bevált. A rendszer a szombati incidens során azonban nem működött.

A hadsereg továbbá bejelentette még egy katona halálát, aki vasárnap esett el Rafahban. Tzur Abraham törzsőrmester Modi’inből a Nahal-dandár felderítő egységében szolgált, 22 éves volt.

Ugyanebben az incidensben a Hírszerzési Osztály 504. egységének helyszíni kihallgatója, egy tartalékos tiszt súlyosan megsérült, míg két másik katona közepesen súlyos sérüléseket szenvedett.

Abraham halálával 312-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Északi front: Hajnalban a légvédelmi rendszerek elfogtak ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Libanonból lépett be tengeri területre Akkó mellett, jelentette reggel a hadsereg. A szirénákat az irányelveknek megfelelően nem aktiválták. Sérülés nem történt.

Izraeli vadászrepülőgépek tegnap este csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet célpontjaira Dél-Libanon különböző pontjain.

A célpontok között szerepelt terror-infrastruktúra Saqra és Tajbe térségében, valamint katonai épületek Mhaibib és Kafr Kila térségében.

Üzenet: Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap egy angol nyelvű videónyilatkozatában kijelentette, hogy a Hezbollah ,,egy szélesebb körű eszkaláció szélére visz bennünket, amelynek pusztító következményei lehetnek Libanonra és az egész régióra nézve”.

,,A libanoni Hezbollah terrorszervezet fokozza az Izrael elleni támadásait. Mióta úgy döntött, hogy csatlakozik a Hamász október 7-én indított háborújához, a Hezbollah több mint 5000 rakétát lőtt ki: páncéltörő rakétákat és robbanó drónokat Libanonból izraeli családokra, otthonokra és közösségekre”.

,,A Hezbollah növekvő agressziója egy szélesebb körű eszkaláció szélére sodor bennünket, amelynek pusztító következményei lehetnek Libanonra és az egész régióra nézve”.

,,A Hezbollah veszélyezteti Libanon jövőjét, hogy a Hamász pajzsa lehessen. Pajzs a Hamász terroristáinak, akik időseket gyilkoltak meg, nőket erőszakoltak meg, gyerekeket égettek el, valamint zsidókat, muszlimokat és keresztényeket raboltak el október 7-i mészárlásuk során.”

,,Amikor azt mondjuk, hogy nem engedjük megismétlődni október 7-ét egyik határunkon sem, komolyan gondoljuk” – hangsúlyozta Hagari.

,,Mivel a Hezbollah megtagadta az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701. számú határozatának betartását a Hezbollah katonai infrastruktúrája, fegyverek és Izraelre irányított lövések miatt a dél-libanoni Litani folyótól délre, valamint mert Libanon elbukott a Hezbollah rákényszerítésében az 1701-es betartására, Izrael megteszi a szükséges intézkedéseket polgári lakosságának védelme érdekében, amíg vissza nem áll a biztonság a libanoni határunkon”.

Hagari figyelmeztetett, hogy ,,így vagy úgy biztosítjuk az izraeliek biztonságos visszatérését észak-izraeli otthonaikba. Ez nem vita tárgya”.

,,Irán terrormegbízottjai továbbra is a pusztulásba sodorják a régiót. Izrael folytatni fogja a harcot Irán gonosz tengelye ellen minden fronton – Gázában, Libanonban –, miközben a Közel-Kelet biztonságosabb jövőjéért dolgozunk”.

,,Október 7 nem fordulhat elő újra Izrael egyik határán sem. Izraelnek kötelessége megvédeni Izrael népét. Ezt a kötelességet minden áron teljesítjük” – tette hozzá Hagari.

Mindeközben: Joe Biden amerikai elnök vezető tanácsadója ma Izraelbe érkezik. Amos Hochstein erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy elkerülje a további eszkalációt az Izrael és Libanon közötti „kék vonal” avagy a nemzetközileg elismert határ mentén.

A CBS News a múlt héten arról számolt be, hogy az amerikai tisztviselők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy több mint nyolc hónapos összetűzés után kirobbanhat egy valódi háború Izrael és Hezbollah között.

The post 312, páncéltörő rakéta ölte meg a 8 katonát és üzenet first appeared on Új Kelet online.