ujkeletlive

Gyásznap – 11 temetés

Az Izraeli Védelmi Erők tegnap közzétette a szombati gázai robbanás következtében elesett katonák személyazonosságát

Jakir Já’ákov Levi őrmester Hafetz Chaimból 21 éves, Elijahu Mose Zimbaliszt őrmester Beit Semesből 21 éves, Itáj Amar őrmester Kochav Jáirból 19 éves, Sztanyiszlav Kosztarev törzsőrmester Asdodból 21 éves, Or Blumovitz törzsőrmester Pardesz Hanna-Karkurból 20 éves, Oz Jesaja Gruber törzsőrmester Tal Menaséból 20 éves, Salom Menachem őrmester Beit Élből 21 éves, Wasszem Mahmúd százados Beit Dzsann, 23 éves.

Egy különálló incidens során szintén a hétvégén két katona vesztette életét az övezet északi részén zajló harcokban, amikor robbanóeszközt élesítettek a tankjukat célozva.

Eitan Koplovich százados a tartalékosoknál Jeruzsálemből 28 éves, Elon Weiss zászlós a tartalékosoknál Pszagotból 49 éves – mindketten a 8. tartalékos páncélosdandár 129. zászlóaljában szolgáltak.

Továbbá a hadsereg közölte, hogy egy korábban súlyosan sérült katona tegnap hunyt el.

Jáir Roitman őrmester Karnei Somronból a Givati-dandár felderítő egységében szolgált, 19 éves.

Tegnap országszerte többezren búcsúztatták a 11 elesett katonát, az egész nemzet osztozik a családok gyászában.

Wasszem századost Beit Dzsann drúz faluban helyezték nyugalomra, ahol elhalasztották az Eid al-Adha ünnepséget a gyásznap miatt.

Mahmúd október 7-én megsérült a harcokban, de visszatért a harctérre anélkül, hogy családjának szólt volna, hogy kórházba került. Ehelyett úgy döntött, hogy a fronton marad, teljes hitből és a háború céljaival való azonosulásból, hogy megvédje a déli határt és megakadályozza az olyan szörnyű mészárlásokat, mint ami október 7-én a gázai határ menti településeken történt,” – méltatta példamutató kiállását Muakfak Tarif sejk drúz vezető.

Elijahu Moshe Zimbaliszt őrmestert a jeruzsálemi Herzl-hegyi katonai temetőben helyezték örök nyugalomra.

2005-ben, kisgyermekként érkezett  családjával Izraelbe az Egyesült Államokból, Beit Semesben nőtt fel.

Elijahu Mose, a gibor. Neked kellett volna beszélned a temetésemen, nem nekem a tiéden. Neked kellett volna kaddist mondanod, nem nekem. Ez az egyik legnehezebb nap számomra és a családunk számára. Nincsenek szavak, amelyek kifejezhetnék az érzéseinket, – búcsúztatta édesapja Simmy.

Korábbi iskolájának vezetője szerint, csendes és befelé forduló, az embereket mindig tisztelő, bölcs és alázatos fiút, Sztanislav Kosztarev törzsőrmestert Asdodban helyezték végső nyugalomra.

Itáj Amar őrmestert családja, barátai és tisztelői Kochav Jairban kísérték utolsó útjára. A közösség médiába felkerült egy felvétel, amelyen egy idősek otthonában az október 7-én a Hamász által elrabolt Liri Albaggal táncol.

Elmondta, hogy volt egy barátja, Liri Albag, akit elraboltak, ami nehéz volt számára,” – mesélte testvére, a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

Oz Jesaja Gruber törzsőrmestert szülei, testvérei és Saked telep közössége búcsúztatta.

Or Blumovitz törzsőrmestert Pardesz Hanna-Karkurban helyezték örök nyugalomra. Testvérei úgy emlékeztek rá, mint „könyvmoly, aki több ezer könyvet olvasott el Izrael történelméről.”

Jakir Já’ákov Levi őrmestert a jeruzsálemi Herzl-hegyi katonai temetőben temették el. Szülei és négy testvére gyászolják. Salom Menachem őrmestert tegnap késő este szintén Jeruzsálemben helyezték örök nyugalomra, szülei és hét testvére gyászolják. Levivel és Zimbalistával együtt, a heszder jesiva-programban tanult.

Koplovich századost az északi Hoshajában kísérte utolsó útjára felesége és gyermeke.

Tartalékos századosként másfél hete lépett be Gázába, miután a háború kitörése óta négy hónapig harcolt északon. Kitüntetéssel diplomázott a Héber Egyetemen jogi szakon, és éppen gyakornoki állásinterjúkra készült,” – idézte nagybátyját a Maariv újság.

A szintén tartalékos, 49 éves Elon Weiss zászlóst a jeruzsálemi Herzl-hegyi katonai temetőben helyezték örök nyugalomra, feleségét, hét gyermeket és egy unokát hagyott maga után.

Jáir Roitman őrmestert Karnei Somronban búcsúztatták. 

Olyan gyerek volt, aki soha nem adta fel, azt tette, amit akart, és mindenki mást is magával rántott az álmai felé, nagyobb volt az életnél,” – búcsúztatta édesanyja.

Az október hetedikei mészárlások után kezdődött háború során eddig 311 katona vesztette életét.

Az ugyanazon a napon elesett 11 katona tragikus halála az egész országot megrendítette. Miközben Herci Halevi vezérkari főnök a gázai övezet középső részén tett körútja során hangsúlyozta, hogy amennyiben a besorozott ultraortodoxok rátája emelkedne, csökkenne a tartalékos katonák terhe, mivel kevésbé lenne szükség rájuk, és azt is hozzátette – „egyértelműen szükséges a hadköteles korú ultraortodoxok besorozása, Jichák Goldknopf [Jahadut HaTora] építésügyi és lakásügyi miniszter másképpen vélekedett.

Az askenázi-háredi Bnei Brak város 100 éves jubileumi ünnepségén – egyidőben a 11 katona temetésével, Goldknopf azt sérelmezte, hogy egy általa megemlített, a közösségi médiában közzétett bejegyzés szerint „az év eleje óta 4,000 háredi szeretett volna csatlakozni, de 3,300-at elutasítottatok, ti nem akartok minket, nincs szükségetek ránk, miért bántotok minket ennyire?”

Ha nem lenne a Tóra, nem tudom, hol tartanánk, ki fog megvédeni minket?” – tette hozzá Goldknopf, utalva a sok vihart kavart háredi sorozási törvényre, emellett a Gali Baharav-Miara főügyészt azzal vádolta, beleavatkozik, holott „vajon nem vagyunk egyenlők, ha elnyertük a hatalmat, mi és az egész jobboldal, akik kifejezhetjük magukat?”

A kritikákra válaszul, Goldknopf miniszter ugyan bírálta az elesett katonák temetése idején Bnei Brakban zajló ünnepi eseményt, de azzal magyarázta jelenlétét, hogy beszédet akart mondani az elhunyt katonák emlékére.

Izrael népének helyzete nehéz, belül és kívül egyaránt. Szeretnék néhány szót mondani a tegnapi nyolc elesettről, akiket most kísérünk. Ez gyász és szomorúság egész Izrael népe számára.”

Az ellenzéki Avigdor Liberman [Jiszráel Beitenu] nem értett egyet az elhangzottal, mondván – „amikor Izrael népe együtt gyászol az elesett katonák családjaival, egy valóságtól elrugaszkodott miniszter épp ezt a napot találta meg az ünneplésre. Goldknopf, Izrael népének valóban nincs szüksége rád.”

Eközben, szintén tegnap a Törvényhozó Miniszteri Bizottság megszavazta a felmentési kort betöltött aktív tartalékosok tartalékos szolgálatának egy évvel történő meghosszabbításáról szóló indítvány három hónappal való kiterjesztését, miután a hétvégén 11 katona esett el a harcokban vagy halt bele korábban szerzett sérüléseibe.

A védelmi minisztérium által támogatott ideiglenes rendelet a tartalékos katonai szolgálat alóli felmetési korhatárt a katonák esetében 40 évről 41 évre, a tiszteknél 45 évről 46 évre, a szakembereknél mint például orvosok 49 évről 50 évre emeli az év végéig.

A törvényjavaslat az intézkedés második meghosszabbítását jelenti, amely átmeneti megoldásként szolgált annak megakadályozására, hogy a Gázában zajló harci műveletek közepette tömegesen elengedjék a mentességi kort elérő tartalékosokat.

The post Gyásznap: örök nyugalomra helyezték a gázai szolgálat közben elesett 11 katonát – Goldknopf szerint a hadseregnek nincs szüksége az ultraortodoxokra first appeared on Új Kelet online.