Avi/ujkelet.live

A háború 197. napja, déli front: A Szderotra kilőtt rakétákat követően az izraeli hadsereg tegnap este célpontokat, köztük egy föld alatti rakétavetőt, támadott a Gázai övezet északi részén található Beit Hanun területén, ahonnan a rakétázást végrehajtották.

A hadsereg szerint több rakétát lőttek ki Szderotra, bár csak egynek sikerült átjutnia a határon és elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer.

A Gázai övezetben több tucat célpontot támadtak még izraeli vadászrepülőgépek és drónok az elmúlt nap során, köztük terroristákat és terrorcsoportok által használt épületeket.

Helyzetértékelés: Tegnap a Déli Parancsnokság vezetője helyzetértékelést tartott a Gázai övezet fő folyosóján, ahol a Nahal-dandár van bevetve.

Járon Finkelman vezérőrnagy találkozott a 162. hadosztály parancsnokával, Iccik Cohen dandártábornokkal, hogy ,,megvitassák a harcok folytatását a térségben” – közölte a hadsereg.

Rafah: Mióta az Izraeli Védelmi Erők kivonta erői nagy részét az övezetből, körülbelül negyedmillió palesztin hagyta el a dél-gázai Rafah-t, és költözött északabbra, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. A Gázai övezetben zajló hadjárat csúcspontján 1,3 millió palesztin élt Rafahban. A legdélibb várost elhagyó palesztinok főként a Nuszeirat és Khan Junesz közötti területen telepedtek le – a Wadi Gazától délre.

A következő két hétben Izrael 10 ezer sátrat visz be a Rafah-n kívüli területre, jelentette korábban a héten a KAN egy jogi dokumentumra alapozva. Továbbá jelenleg további 30 ezer sátor beszerzése zajlik, és később azokat is a területre viszik.

Emellett riportok szerint az izraeli hadsereg a héten evakuálásra szólító szórólapokat akart ledobni a lakosoknak Rafahban. Binjámin Netanjahu miniszterelnök azonban az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy elhalasztja a lépést, és a hadikabinet minisztereit tájékoztatták a döntésről. Netanjahu döntésének háttere, hogy teljes amerikai támogatást akart szerezni az iráni támadás visszaveréséhez.

Az Egyesült Államok és Egyiptom továbbra sem „rajong” a Rafahban tervezett műveletért.

Költözés? ,,A Hamász politikai vezetése el akar költözni jelenlegi katari bázisáról” – jelentette szombaton a Wall Street Journal. A lap szerint a lépés árthat a túszok szabadon bocsátásáról folyó tárgyalásoknak, ugyanis megnehezítheti Izraelnek és az Egyesült Államoknak az üzenetek továbbítását a terrorszervezetnek.

Mindeközben egy magas rangú palesztin forrás azt nyilatkozta a Hezbollah terrorszervezethez köthető al-Mayadeen csatornának: ,,A Hamász megerősíti, hogy most nincs alapja a tárgyalásoknak.” A forrás azt is elmondta, hogy miután ,,a Hamász a terrorfrakciók nevében benyújtotta válaszát a közvetítők javaslatára, nem volt kommunikáció közöttük és az amerikaiak és az izraeliek között”.

A forrás szerint az izraeliek arról tájékoztatták a közvetítőket, hogy ,,a Hamász válasza a tárgyalások kudarcát jelenti, és nem küldenek újabb delegációt, kivéve ha a Hamász megváltoztatja álláspontját”. A forrás azt is hozzátette, hogy a Hamász ragaszkodik a tűzszünetre, az izraeli hadsereg kivonulására, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek visszatérésére és az újjáépítésre vonatkozó négy követeléshez. A forrás kifejtette, hogy meglehet, hogy a Hamász más alternatívákon fog gondolkodni, mert a tárgyalások jelenlegi útja nem vezet megegyezésre.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap kijelentette: ,,Az egyetlen dolog – az egyetlen – ami Gáza népe és a tűzszünet között áll, az a Hamász. Elutasította Izrael nagylelkű javaslatait. Úgy tűnik, jobban érdekli egy regionális konfliktus, mint egy tűzszünet, amely azonnal javítaná a palesztin emberek életét. Továbbra is variál, és a világnak tudnia kell és meg kell értenie, hogy az egyetlen dolog, ami a tűzszünet és a gázai nép között áll, az a Hamász”.

Felbujtás: A jeruzsálemi táblabíróság pénteken szigorú korlátozásokkal elrendelte Nadera Salhub-Kevorkian, a Jeruzsálemi Héber Egyetem arab izraeli professzorának szabadon bocsátását, akit előző nap tartóztattak le felbujtás gyanújával.

A bíróság óvadék ellenében és kihallgatáson való megjelenés kötelezettsége mellett helyezte szabadlábra. A rendőrség a szabadlábra helyezés elhalasztását kérte, hogy fellebbezést nyújthasson be, amit a bíróság elutasított.

A bíró határozatában kijelentette: ,,A nyomozati anyag áttekintése után úgy tűnik, hogy a letartóztatás hátterében olyan dolgok állnak, amelyek egy március 8-i podcastban hangzottak el, vagyis legalább egy hónap telt el azóta. Az anyag áttekintése után úgy tűnik, hogy vannak olyan kifejezések, amelyek átléphetik a véleménynyilvánítás szabadságának körét a felbujtásig.”

,,Ugyanakkor a kérdés a bíróság előtt az, hogy szükséges-e az alperes letartóztatásban tartása veszélyesség miatt. A vádlott letartóztatását követően házkutatást tartottak az otthonában, és nem találtak meggyőző bizonyítékot, amely a veszélyességet erősítené, vagy további bűncselekményekre utalna. Ilyen körülmények között nem vagyok meggyőződve arról, hogy szükség van a vádlott letartóztatására.”

A kriminológus és jogászprofesszor ellen vizsgálatot indítottak, amiért megkérdőjelezte a Hamász általi nemi erőszak eseteket és más atrocitásokat az október 7-i terrortámadás során, és azt mondta, hogy az izraeliek „bűnözők”, és „félniük kéne”.

The post Harcok, Rafah és Hanije költözne first appeared on Új Kelet online.