ujkeletlive

Erősödő kormányellenes tiltakozások és a tüntetők közé hajtó erőszakos gázolás

Az október hetedikei mészárlások és a háború hatodik hónapjának évfordulóján szombat este országszerte tömegek gyűltek össze a kormány leváltását és azonnali túszmegállapodást követelve.

A héber médiában megjelent becslések szerint a tüntetések központi helyszínén, a tel-avivi Káplán téren 45 ezren csatlakoztak a felvonuláshoz, emellett több ezren gyűltek össze Jeruzsálemben, Haifán, és az ország több tucatnyi más városában, többek között a miniszterelnök kesszáriai magánrezidenciája előtt.

Tel Avivban az ikonikus Káplán téren izraeli zászlókkal megjelent tömeg megemlékezett a tavaly októberi Hamász által elkövetett brutális mészárlásokra, és terroristák által fogvatartott túszokra, közöttük Elad Katzirra, akinek a palesztin Iszlám Dzsihád által meggyilkolt holttestét a hadsereg egy tegnapi művelet során találta meg.

A rendezvényen felszólalók között a Holit kibuc egyik alapítója, Anat Gilor elmondása szerint tavaly októberben kapott semmilyen segítséget a kormánytól, otthona biztonsági szobájában rejtőzött el miközben a terroristák a kis közösség 15 lakóját lemészárolták.

Elvették a védelmemet, a biztonságomat, a bizalmamat, elvettek mindent, amit természetesnek vettem. És senki sem jött bocsánatot kérni,” – mondta, és hozzátette, hogy soha nem bocsátja meg a kormánynak a Hamász támadására adott válaszát.

A beszédek után a tömeg a Begin utcába vonult, ahol összecsapások törtek ki a rendőrség és néhány tüntető között miközben egy a tiltakozók egy csoportja a Hisztadrut Arlozorov utcai székháza felé vonultak, ahol országos sztrájkot követelve máglyát gyújtottak. A rendőrség közleménye szerint négy személyt rendbontás miatt letartóztatottak, kiemelve, hogy egy tüntető arcon ütött egy rendőrt. Az éjszaka folyamán a rendvédelmi szervek visszavonták a vádakat azt követően, hogy a közösségi médiában közzétett incidensről készült felvételen látható, hogy nem történt rosszindulatú cselekmény.

Este 10 óra körül a Namir úton rövid szitkozódó szóváltás követően egy sofőr öt személyt elgázolva a tüntetők közé hajtott majd megpróbált elmenekülni.

A helyszínen készült felvételeken látszik, amint felesége átkozza a tüntetőket és vitatkoznak a rendőrökkel, majd az autót vezető férj tovább hajtott egyenesen tüntetők felé. Egy ötven éves nőt közepesen súlyos, és négy másik személy könnyebb sérülésekkel az Ichilov kórházba szállítottak. A rendőrség őrizetbe vette a sofőrt a gázolás után továbbhajtva menekülni próbáló sofőrt.

Az incidenst számos izraeli vezető elítélte, és óva intett attól, hogy visszatérjenek azok a politikai és társadalmi feszültségek, amelyek az október 7-i atrocitások előtt borzolták az országot.

Jichák Herzog elnök nyilatkozatban rendkívül súlyosnak nevezte az incidenst, arra figyelmeztetve, hogy az erőszak olyan vörös vonal, amelyet soha nem szabad átlépni, és arra az erőszakos cselekményt elkövetők bíróság elé állítására szólított fel.

„Nem térhetünk vissza október 6-ához” – mondta. „Mindent meg kell tennünk Izrael egységének megőrzése érdekében. Csak együtt tudjuk legyőzni ellenségeinket,” – tette hozzá.

Miközben az ellenzék és a közvélemény elítélte a durva gázolást, és a gyűlöletbeszédet a kormány képviselői, közöttük Slomo Karhi kommunikációs és Miri Regev közlekedési miniszterek az incidenst érintőlegesen említve, a megromlott a polgári közbeszédért kizárólag a koalíción belüli és kívüli baloldali vezetőket okolta.

Vasárnap ismét tömeges részvétel várható a Kneszet épülete előtti a nemzeti győzelem egyenlő a túszok visszatérésével jelszó alatt meghirdetett tüntetésen.

Eközben, a Maariv héber nyelvű hírportál felmérése szerint az izraeliek nagy többsége nem elégedett a kormány fél éve zajló háborúban elért eredményeivel. A Menachem Lazar kutatóintézet által készített felmérés szerint a megkérdezettek kevesebb, mint egyharmada elégedett az október hetedikén elkezdődött háború eredményeivel, azaz 62% válaszolt nemmel arra a kérdésre, miszerint összességében elégedett az eddig elért eredményekkel, míg 29% igen, és 9% nem tudja.

The post Erősödő tüntetések szitkozódó gázolással first appeared on Új Kelet online.