Avi/ujkelet.live

A háború 184. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy négy kommandósa elesett tegnap délután a Gázai övezet déli részén zajló harcokban: a 21 éves Ido Baruch százados Tel Mondból, a 20 éves őrmester Amitai Even Sosan Azri’elből, a 20 éves Iláj Zair őrmester Kedarból és a 20 éves Reef Harus őrmester Ramat David kibucból.

Halálukkal 260-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A vizsgálat kezdeti szakaszában megállapítást nyert, hogy egy lerombolt épület alagútjából kijött terrroristák tüzet nyitottak az izraeli hadsereg logisztikai útvonala mentén járőröző csapatokra Khan Juneszben, megölve a négy katonát. A terroristáknak sikerült visszamenekülniük az alagútba.

Egy harckocsit egy másik terrorsejt RPG-vel vett célba a környéken, sérülés nem történt. A harckocsi viszonozta a tüzet, megölve a második terrorsejt tagjait.

Alagutak rombolása: Az izraeli hadsereg tegnap este közölte, hogy megtalálta és megsemmisítette a Hamász terrorszervezet három jelentős támadalagútját a dél-gázai Khan Junesz térségben, köztük az egyik átnyúlt Izrael területére, és az elmúlt években izraeli megfigyelés alatt állt.

Az egyik alagutat először egy évtizede tárták fel, és a 2021-es gázai háború idején légicsapást mértek rá, megölve több Hamász-terroristát benne. A folyamatban lévő háború elején ugyanerre az alagútra számos helyen csapást mértek, megakadályozva a használatát. A hadsereg szerint az elmúlt hetekben felrobbantották a járatot.

A második alagutat először 2014-ben tárták fel, akkoriban átnyúlt Izrael területére, és később megsemmisítették. A hadsereg szerint a Hamász nem dolgozott az alagút helyreállításán, és az elmúlt hetekben felrobbantották a földalatti átjáró másik szakaszát Gáza mélyén.

A harmadik alagutat először 2019-ben találták meg, még a föld alatti akadály elkészülte előtt. A hadsereg szerint az alagút egyik ága több száz méterrel behatolt Izrael területére, és azóta megfigyelés alatt állt.

,,Érzékelőket és robbanóanyagokat helyeztek el [az alagútban], hogy szükség esetén az izraeli hadsereg használhassa őket a Hamász terrorszervezet földalatti hálózata elleni különleges művelet részeként” – mondta a hadsereg.

A hadsereg szerint az alagútra a háború során számos alkalommal csapást mértek, más műveletek mellett, amelyek az izraeli területre belépő szakaszát használhatatlanná tették.

Az alagút többi részét az elmúlt hetekben felrobbantották.

A hadsereg szerint a Hamász nem használta az alagutat az október 7-i terrortámadása során, és a háború alatt is szigorú megfigyelés alatt állt.

Északi front: Az izraeli hadsereg az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet légvédelmi egységéhez tartozó posztokat vett célba az északkelet-libanoni Baalbekben.

A célpontok között szerepelt egy komplexum és három további infrastruktúra is, amelyek a Hezbollah légvédelméhez köthetőek.

A csapások válaszul szolgáltak arra, hogy a terrorcsoport tegnap föld-levegő rakétával lelőtt egy katonai drónt Dél-Libanon felett. A Hezbollah először azt mondta, hogy egy Elbit Hermesz 450-est lőtt le, de később azt állította, hogy egy Hermesz 900-as modellről van szó.

A hadsereg a Hezbollah további posztjait is támadta tegnap este Ajta As-Sabban és Odaisszében.

6 hónap: Miközben a Hamász elleni háború hatodik hónapjába lép, az Izraeli Védelmi Erők új adatokat tett közzé reggel a Gázai övezetben, Júdea és Szamáriában valamint Libanonban végzett műveleteiről.

Az adatok szerint az izraeli hadsereg a háború kezdete óta több mint 13 000 Hamász-operatívot és más terrorcsoportok tagját ölte meg a Gázai övezetben, emellett mintegy 1000 terroristát ölt meg Izraelben október 7-én, amikor terroristák a déli közösségekben lemészároltak mintegy 1200 embert, főként civileket, és 253-at Gázába hurcoltak.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint több mint 33 000 palesztin halt meg a háború következtében Gázában, de ezek az adatok nem ellenőrizhetők és nem tesznek különbséget civilek és terroristák között, valamint nem tartalmazzák a terrorszervezet sikertelen rakétaindításai következtében megölt palesztinokat.

Az izraeli hadsereg adatai szerint a hadsereg megölt öt Hamász-dandárparancsnokot és velük egyenrangúakat, valamint több mint 20 zászlóaljparancsnokot, több mint 100 Hamász századparancsnokot és hasonló rangú tisztet.

Libanonban több mint 330 terroristát öltek meg, többségében az Irán által támogatott Hezbollah tagjait, köztük 30 Hezbollah-parancsnokot.

A háború kezdete óta mintegy 32 000 célpontra mértek csapást a Gázai övezetben, köztük több mint 3 600-at a harcok során azonosítottak a Hamász posztjaként.

Libanonban a Hezbollah mintegy 4700 posztját támadták.

A háború kezdete óta mintegy 9100 Gázából kilőtt lövedék lépte át Izrael határát, Libanonból 3100, Szíriából pedig körülbelül 35 lövedék. Ezek az adatok nem tartalmazzák a gázai terrorcsoportok sikertelen rakétaindításait – Izrael szerint több százról van szó – melyek az övezetben landoltak.

A Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es egysége mintegy 4600 palesztin gyanúsítottat hallgatott ki a Gázai övezetben, akik közül sokat letartóztattak és Izraelbe szállítottak további kihallgatásra.

Október 7. óta összesen 604 katona, tartalékos és helyi biztonsági tiszt esett el, további 3193-an pedig megsebesültek. Közülük 260-an estek el a gázai szárazföldi offenzíva során és 1552-en megsebesültek.

A hadsereg felsorolja azt a 41 katonát is, akik Gázában baráti tűzben és más katonai jellegű balesetekben vesztették életüket.

Október 7. óta a katonák Júdea és Szamáriában több mint 3700 keresett palesztint tartóztattak le, közülük több mint 1600 a Hamászhoz köthető, és 420 fegyverest öltek meg. A hadsereg 70 dandárszintű razziát hajtottak végre Júdea és Szamáriában, és lerombolta 19 terrorista otthonát.

Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter és Binjámin Netanjahu miniszterelnök rendszeresen azt állítja, hogy a Hamászt erős katonai nyomással lehet rávenni a túszok szabadon bocsátására irányuló megállapodásra. Herci Halevi vezérkari főnök is ezt mondta szerdán Khan Juneszben. Az övezetben az erők csatasorba állítása jelenleg alacsony – kevesebb mint 15 zászlóalj –, és ez nem tekinthető súlyos katonai nyomásnak, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató péntek este.

A gázavárosi Sifa Kórházban végrehajtott művelet nagyon sikeres volt, és a hadsereg szerint fájt a Hamásznak, és sok halottat eredményezett a szervezetben. Azonban még ez sem késztette a Hamász vezetőjét, Jechíje Szinwart kompromisszumra a követeléseit illetően. Az erők a múlt héten távoztak a kórházból, és most a Gázai övezetben zajló művelet Khan Juneszre összpontosul.

The post 260, alagutak rombolása és a háború adatai first appeared on Új Kelet online.