Avi/ujkelet.live

A háború 183. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat szombaton bejelentette, hogy szerdán a Gázai övezet déli részén végrehajtott egyik légicsapásban meghalt a Hamász terrorcsoport egyik vezető tagja.

Akram Abd al-Rahman Huszein Szalama ,,több kulcsfontosságú pozíciót” töltött be a Hamászban, köztük a belbiztonsági részleg helyettes vezetői posztját Khan Juneszben.

A közös közlemény szerint Szalama ,,részt vett a Gázai övezetben zajló jelentős terrorműveletek előmozdításában, azzal a céllal, hogy ártson az Izraeli Védelmi Erők tevékenységének, és felelős volt jelentős izraeli terrortámadások tervezéséért és végrehajtásáért”.

Harcok: A Givati-dandár csapatai a Gázai övezet déli részén, Khan Junesz al-Amal negyedében zajló bevetésükön egy fegyverraktárt találtak és megsemmisítették.

A hadsereg szerint több mint 40 robbanószerkezetet és egy tonna robbanóanyagot találtak a helyszínen.

A hadsereg megjegyezte, a Givati csapatok az elmúlt napokban számos Hamász terroristát öltek meg al-Amal térségében.

Segélyek: Az ENSZ gázai humanitárius koordinátora, Jamie McGoldrick nyilatkozatában felsorolta a gázai humanitárius helyzet javítását célzó izraeli lépések sorozatát, melyek mellett szerinte Izrael elkötelezte magát, beleértve az Erez átkelőhely megnyitását az északi övezetbe, október 7. óta először.

A határátkelőhelyek nyitva tartásának és kapacitásának bővítése mellett az ENSZ-tisztviselő szerint Izrael jóváhagyta 20 pékség beüzemelését és a Nahal Oz vízvezeték újbóli megnyitását Gáza északi részén.

A közlemény szerint a Jordániából érkező teherautók számát napi 25-ről legalább 50-re emelik, míg az övezet déli részére vezető Kerem Salom és Nitzana átkelőhelyeken naponta további 100 kamiont vizsgálnak át.

Északi front: A hadsereg délután légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen a dél-libanoni Ajta as-Sabban, Arnunban és Tajr Harfában.

A tüzérség továbbá Aalma As-Sab közelében lévő területeket ágyúzott, ,,fenyegetések elháríta” céljából.

Öt rakétát lőttek ki tegnap éjjel Libanonból Stula területére. Ma délután kilenc rakétát lőttek ki Galileára, egy részüket a légvédelem elfogta, a többi nyílt területen landolt. Sérülés vagy kár nem történt. A hadsereg válaszul a rakétaindítókat ágyúzta.

Jegy: A közösségi médiában széles körben terjed a libanoni Dahieben, a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah beszéde alatt kiosztott „jegy Jeruzsálembe” képe. A képzeletbeli jegyre a következő volt írva: ,,Érkezés dátuma: hamarosan”, „A kiontott vér győzelemmé válik, és költözünk (Jeruzsálembe)”.

Júdea és Szamária: A biztonsági erők az éjszaka végzett terrorelhárító műveletek során letartóztattak hét keresett személyt Júdeában és Szamáriában.

A Hebron melletti Deir Szammit faluban a harcosok rengeteg elrejtett fegyvert találtak és koboztak el, köztük két M-16-os puskát mellette egy pisztollyal, egy Carlo puskát, lőszert és egyéb fegyvereket.

Túszok: A ma esti tel-avivi tüntetések előtt az izraeli hadsereg főhadiszállásánál tartott sajtótájékoztatón Einav Zangauker, akinek fia, Matan Zangauker fogságban van Gázában, azt mondta, hogy a közvélemény-kutatások szerint az emberek többsége úgy véli, Binjámin Netanjahu miniszterelnök „politikai megfontolásokból” halogatja a Hamász terrorszervezettel kötött megállapodást és arra kérte a koalíció tagjait, hogy „akinek van lelkiismerete, kérem, segítsen nekünk”.

Zangauker szerint a kormányzó Likud párt tagjai, akik beszéltek a túszok családjaival, azt mondták, nem értik, hogy a miniszterelnök miért enged a szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir és Becalel Szmotrich pénzügyminiszter keményvonalas követeléseinek, akiknek álláspontja „a túszok cserbenhagyása”.

„Netanjahu szándékosan hagyja bukni a megállapodást, és közénk és Gázában lévő szeretteink közé áll. A túszoknak nincs idejük választásokra és várakozni, most kell eltávolítani a megállapodás akadályát, és azonnal le kell váltani Netanjahut”.

Tárgyalások: A Hamász nem hajlandó „meghátrálni” a teljes tűzszünet követelésétől, de beleegyezik abba, hogy delegációt küldjön a hétvégén Kairóba a tárgyalások megújítására.

„A Hamász megerősíti, hogy ragaszkodik a március 14-én bemutatott álláspontjához… és mi nem fogunk kihátrálni ebből” – áll a terrorcsoport közleményében, utalva követeléseire, amelyek között szerepel az izraeli hadsereg kivonulása a Gázai övezetből.

A Reuters szerint a Hamász-küldöttséget a terrorcsoport gázai vezetőjének helyettese, Khalil Al-Hajja fogja vezetni.

A közvetítők szombaton nyomást gyakoroltak a Hamászra a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás megkötése miatt, azonban Izrael még nem döntötte el, hogy elmegy-e a kairói csúcstalálkozóra. Amennyiben megy, a Moszad vezetője, David Barnea, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar és Nitzan Alon vezérőrnagy csak holnap indulnak és így a csúcsra legkorábban vasárnap kerül sor. Egy politikai forrás szerint hajlanak a delegáció Kairóba küldésére, de jelzést várnak Egyiptomtól, hogy a Hamász kész rugalmasságot mutatni.

The post Harcok és likvidálás Gázában, túszok és tárgyalások first appeared on Új Kelet online.