Avi/ujkelet.live

A háború 131. napja, északi front: Egy nő meghalt és nyolcan megsebesültek reggel a Libanonból Cfát területére irányított rakétatámadás következtében. A cfáti Ziv Kórházba nyolc sebesültet szállítottak, az egyikük állapota súlyos. A média szerint legalább tíz rakétát lőttek ki a térségre, és több közvetlen becsapódás történt.

,,Nem sokkal ezelőtt számos rakétaindítást észleltek Libanon területéről Netu’a, Manara térségére, valamint az ország északi részén található katonai bázis felé. Az Izraeli Védelmi Erők célba vette a lövések forrásait” – áll a hadsereg nyilatkozatában.

A Magen David Adom főigazgatója, Eli Bin szerint, miközben a mentősök átvizsgálták azokat az épületeket, amelyeket rakétatalálat ért, egy nő holttestére bukkantak.

Gyerekek a rakétatámadás alatt Cfáton:

Becslések szerint a csapások célpontja egyebek mellett a hadsereg Északi Parancsnoksága volt. Arab médiajelentések arról számoltak be, hogy ,,rakétákat lőttek ki a légierő meroni bázisára és egy cfáti bázisra”. A libanoni Hezbollah terrorszervezethez köthető al-Mayadeen azt állította, hogy ,,egy izraeli célpont” irányába tüzeltek Manara térségében. Izrael tüzérségi tűzzel válaszolt.

A mai eltérést mutat az eddig látott támadásoktól, mivel egy több tízezer lakosú északi nagyvárost vett célba. Más mint Kirjat Shmona esete, ahonnan többnyire evakuálták a lakókat.

,,A vörös vonal fehér zászlóvá vált – a hadikabinet megadta magát a Hezbollahnak, és elvesztette északot” – reagált a fejleményekre Avigdor Liberman X-en, az ellenzéki jobboldali szekuláris Jiszráel Beitenu elnöke.

Kirjat Smona városa reggel közölte, hogy a tegnapi rakétatámadásban megsérült anya és tinédzser fia továbbra is súlyos, de stabil állapotban vannak.

A 47 éves Heli Szaada és a 15 éves Idan Szaada még mindig a Rambam Kórház intenzív osztályán van, intubálva és mesterséges kómában tartva. A kórház azt tervezi, hogy még a nap folyamán megpróbálja levenni őket a lélegeztetőgépről.

Emlékeztető: Franciaország írásos javaslatot nyújtott be Bejrútnak, amelynek célja az Izraellel szembeni ellenségeskedés befejezése és a vitatott libanoni-izraeli határ rendezése, derül ki a Reuters által megtekintett dokumentumból, amely felszólítja a Hezbollahot és más csoportokat, hogy vonuljanak vissza 10 kilométerre a határtól.

  • A terv, amely lehetővé tenné, hogy a Hezbollah terroristái jócskán az ENSZ által meghatározott ütközőzónán belül maradjanak, az Irán által támogatott csoport és Izrael közötti harcok befejezését célozza a határon.
  • Az ellenségeskedés a gázai háborúval párhuzamosan zajlik, és egy teljes körű háború kitörésével fenyeget.
  • A három lépésből álló terv 10 napos deeszkalációs folyamatot irányoz elő, amely a Libanon és Izrael közötti szárazföldi határ régóta megoldatlan kijelöléséről szóló tárgyalásokkal zárulna.

Egy francia diplomáciai forrás szerint a javaslatot az izraeli valamint a libanoni kormány és a Hezbollah elé terjesztették.

Mindeközben Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője szerint terrorcsoportjának rakétatámadásai Izrael ellen csak akkor érnek véget, ha véget ér Izrael „agressziója” a Gázai övezetben.

Naszrallah kedden azt állította, hogy minden külföldi diplomatának, aki az elmúlt hetekben Libanonba érkezett, hogy tárgyalásos megoldást találjon az Izraellel fennálló konfliktusra, „csak egy célja van: Izrael biztonságának biztosítása és az izraeli területre irányuló lövöldözés megszüntetése”.

Naszrallah reagált Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter bejelentésére is: ,,Az izraeli védelmi miniszter nyilatkoztot tett, és mit mondott? Azt mondta: Nem, még akkor is, ha leállítjuk a harcokat Gázában, Dél-Libanonban folytatjuk. Rendben, hát legyen, nincs semmi probléma. Ha te folytatod Dél-Libanonban, mi is folytatjuk”.

The post 1 halottja és több sérültje van a Cfátot célzó libanoni rakétatámadásnak first appeared on Új Kelet online.