Avi/ujkelet.live

A háború 219. napja, déli front: Délután 4 órakor megszólaltak a szirénák Szderotban és környékén. Sérülésről vagy kárról egyelőre nem érkezett jelentés.

Harcok: A 98. hadosztály erői tegnap éjszaka hadműveletet indítottak a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalijában, a terroristák jelenlétéről és a Hamász terrorszervezet terrorinfrastruktúrájának helyreállításáról szóló hírszerzési információk nyomán, jelentette délután az Izraeli Védelmi Erők.

A csapatok belépése előtt vadászgépek és más légi járművek mintegy 30 terrorcélpontot támadtak, megölve a Hamász több terroristáját.

Források azt nyilatkozták a szaúdi Al-Arabiya csatornának vasárnap, hogy több mint 50 000 lakóhelyüket elhagyni kényszerült gázai érkezett Dzsabalijából Gázaváros Sati menekülttáborába.

Mindeközben a 162. hadosztály a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Katonai Hírszerzés irányításával folytatja a célzott műveletek végrehajtását Kelet-Rafahban és az Egyiptommal közös Rafah-átkelő gázai oldalán. A műveletek során a Givati-dandár harcosai lokalizáltak és megsemmisítettek számos alagútbejáratot valamint rakétavetőt, melyek bevetésre készek voltak Izrael elleni rakétatámadásokhoz.

A 401. páncélosdandár harcosai azonosították a Hamász tíz terroristáját fegyverekkel kijönni egy terror-infrastruktúrából. Légicsapással és tanktűzzel célba vették és megölték a terroristákat.

A 99. hadosztály Gázaváros Zeitun negyedében van bevetve, ahol a terroristák újraszerveződését azonosította a hadsereg. Az elmúlt 24 órában a csapatok számos fegyveres terroristát megöltek közelharcokban és légicsapásokkal, valamint légicsapásokkal támadták a Hamász infrastruktúráját.

A hadsereg tájékoztatása szerint Gáza egész területén több mint 150 célpont ellen hajtottak végre légicsapást az elmúlt 24 órában. A célpontok között rakétakilövők, fegyveresek terrorsejtek, fegyverraktárak, megfigyelőállomások, alagutak és egyéb infrastruktúra voltak.

Távozás: A Nemzetbiztonsági Tanács biztonságpolitikáért és stratégiai tervezésért felelős személye, Jorám Hamo felmondott, jelentette vasárnap a KAN közrádió. A lépés hátterében az állt, hogy a politikai szintnek nem sikerült döntéseket hoznia a gázai háború után ügyében.

A Nemzetbiztonsági Tanács a kül- és nemzetbiztonsággal megbízott szerv, amely egyebek mellett a háború után kérdésével, valamint a kormány és a miniszterelnök e témával kapcsolatos politikájával is foglalkozik.

A Nemzetbiztonsági Tanács közleménye szerint Hamo ,,már hónapokkal ezelőtt tájékoztatta a szervezet vezetőjét, Tzachi Hanegbit arról, hogy olyan személyes okok miatt be akarja fejezni hivatali idejét, amelyeknek semmi közük a közügyekhez”.

Stratégia: A 13-as csatorna szombat esti riportja szerint Herci Halevi vezérkari főnök a hétvégi biztonsági konzultációk során felrótta Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy nincs kidolgozott terv arra vonatkozóan, hogy ki fogja irányítani Gázát a háború után.

„Most ismét Dzsabalijában hajtunk végre műveleteket. Amíg nincs diplomáciai folyamat egy olyan kormányzó testület kialakítására az övezetben, amely nem a Hamász, addig újra és újra hadjáratokat kell indítanunk más helyeken a Hamász infrastruktúrájának lebontására” – mondta Halevi. ,,Ez Sziszifuszi feladat lesz.”

A jelentés szerint a hadsereg más magas rangú tisztségviselői is döntéshozatalra és stratégia kidolgozására sürgették a politikai vezetőket. Ezenkívül a kabinet tagjai figyelmeztették Netanjahut, hogy Izrael magatartása és a döntéshozatal hiánya az elmúlt hetekben „csak életeket kockáztat”.

A terv: A Nemzetbiztonsági Tanács tárgyal egy, a Gázai övezetben civil ellenőrzést kínáló tervet, amely hamarosan a kabinet elé kerül, állította tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A terv szerint hat hónaptól egy évig terjedő időtartamra a polgári közigazgatást a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken végezné. A civilnek nyújtott szolgáltatásokról arab magáncégek gondoskodnának. A terv szerint az övezet irányítása végül Izraellel szemben nem ellenséges helyi entitásokhoz kerülne.

A biztonsági szervezetek és a politikai kör tárgyalásokat és találkozókat folytat az érintett felekkel a terv megfogalmazása érdekében. Izrael korábban megbeszéléseket folytatott a Palesztin Hatóság egyik magas rangú tisztviselőjével aki közel áll Mahmúd Abbász elnökhöz, Madzsed Faradzs tábornokkal, hogy segítsen kiépíteni a háború utáni mechanizmust Gázában.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök korábban azt mondta, hogy az alternatív kormány létrehozásának egyetlen módja a Gázai övezetben a Hamász katonai és polgári mechanizmusainak teljes felszámolása. Az arab országok azonban kijelentették, hogy megreformált Palesztin Hatóság nélkül nem fognak közreműködni ilyen programokban.

Kalandor: Vasárnap közzétételre engedélyezték, hogy Irakban járt egy külföldi útlevéllel rendelkező Bnei Brak-i fiatalember, akit Izraelbe való visszatérése után letartóztattak. Március végén a tel-avivi táblabíróság Dan régió Bűnüldözési Egységének kérésére hírzárlatot rendelt el a „biztonsági vizsgálatnak” nevezett eljárás részeként. A végzés megtiltotta a nyomozás minden részletének nyilvánosságra hozatalát – és most néhány hét után engedélyezték a szokatlan nyomozás részleteinek közzétételét.

Márciusban egy 24 éves Bnei Brak-i lakos landolt a Ben Gurion repülőtéren, aki felkeltette a helyi biztonsági erők gyanúját. Rövid nyomozás után kiderült, hogy a fiatalember az izraeli útlevélen kívül külföldi útlevéllel is rendelkezik, és Irakban, egy ellenséges országban tartózkodott, ahová a törvény tiltja az izraeliek beutazását.

A Sabak hetekig vizsgálta az esetet. A fiatalember letartóztatását, aki azt állította, hogy csak kirándult Irakban, a bíróság időről időre meghosszabbította, és miután kizárták biztonsági bűncselekményekben való részvételét, a nyomozás a bűnüldöző egységnél folytatódik. A bűnüldöző szerv forrásai „kalandorként” határozták meg a fiatalembert.

The post Harcok, a háború után ügye és egy kalandor first appeared on Új Kelet online.