Avi/ujkelet.live

A háború 219. napja, likvidálás: Az Izraeli Védelmi Erők a Sabak belbiztonsági szolgálattal együttműködésben pénteken likvidálta Naim Gult, a Hamász terrorszervezet Sati zászlóaljának egyik vezető operatívját, jelentette a hadsereg este.

Gul részt vett Izrael elleni rakétatámadásokban, és ő volt az egyik terrorista, aki Noa Marciano szakaszvezető fogvatartásáért felelt a Gázai övezetben.

Marcianót, akit október 7-én raboltak el, később a Hamász meggyilkolta a Sifa Kórházban. Holttestét az izraeli csapatok novemberben találták meg.

Februárban a hadsereg likvidálta Ahmed Gult, a Sati zászlóalj másik parancsnokát, aki szintén részt vett Marciano fogvatartásában.

Tárgyalások: A Hamász hivatalos közleményben elítélte Joe Biden amerikai elnök kijelentését, miszerint ha a terrorszervezet szabadon engedi a túszokat, tűzszünet lesz. A Hamász szerint ,,ez visszalépést jelent az amerikai álláspontban a tárgyalások utolsó fordulójának eredményeitől, amely ahhoz vezetett, hogy a Hamász beleegyezett a közvetítők által neki továbbított javaslatba”.

A Hamász megjegyezte, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök „sietett megfúrni” a tárgyalások utolsó fordulóját azzal, hogy offenzívát indított a dél-gázai Rafahban.

Látogatás: Michael Erik Kurilla négycsillagos tábornok, az US CENTCOM vezetője a hétvégén Izraelbe érkezett, hogy találkozzon Herci Halevi vezérkari főnökkel.

Kurilla és Halevi „operatív helyzetértékelést tartott, megvitatta a hadműveleti fejleményeket, valamint a hadseregek közötti koordináció és együttműködés erősítését”.

A látogatásra a Washingtonnal fennálló feszültségek közepette került sor, miután Joe Biden amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy befagyaszt bizonyos Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat, ha az izraeli hadsereg jelentős offenzívát indít a dél-gázai Rafahban.

Egyiptom: Szameh Sukri egyiptomi külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy országa ellenzi az izraeli katonai belépést Rafahba, mert attól tart, hogy súlyos károkat okoz a civil lakosságban, valamint tűzszünetre és fogolycserére szólított fel, bár a tárgyalások utolsó fordulója nem vezetett eredményre.

A kairói sajtótájékoztatón szlovén kollégája mellett Sukri hangsúlyozta, hogy tűzszünetet és fogolycserét kell kötni annak a válságnak a megfékezése érdekében, amelynek következményei a háború kiterjedését okozták a régióban, a Vörös-tengeren és a katonai műveleteket Izrael és Irán között, ,,minden ilyen dolog veszélyes, és negatív következményekkel jár a térség biztonságára és stabilitására nézve” – mondta Sukri.

Hozzátette, hogy az Egyiptom és Izrael közötti békemegállapodás stratégiai választás, amelyről Egyiptom több mint négy évtizeddel ezelőtt döntött, és a megállapodás a béke és biztonság megteremtésének fő pillérének számít a térségben. Sukri szerint a megállapodásnak vannak olyan mechanizmusai, amelyeken keresztül a megállapodás minden megsértését megvitatják, ez a Katonai Összekötő Bizottság technikai keretein belül történik.

Még mindig: Az egyiptomi külügyminisztérium vasárnap bejelentette, hogy Kairó úgy döntött, hogy beavatkozik és támogatja Dél-Afrika Izrael ellen benyújtott keresetét a hágai Nemzetközi Bíróságon.

A közleményben leszögezik, hogy a döntés „a Gázai övezet palesztin lakosai elleni izraeli támadások súlyosbodása, és a palesztin nép elleni szisztematikus gyakorlatok folyamatos végrehajtása, beleértve a civilek közvetlen célba vételét és az infrastruktúra lerombolását az övezetben, valamint a palesztinok menekülésre késztetését” miatt született.

Egyiptom bejelentette, hogy nem nyitja meg határait a harcok elől menekülő nagyszámú gázai előtt. A Rafah-átkelőt is lezárta a humanitárius segélyek elől, tiltakozásul az izraeli hadsereg gázai oldalán végzett művelete ellen.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a nap folyamán megbeszéléseket folytattak a miniszterelnök részvételével, attól tartva, hogy a hágai bíróság végzést ad ki a háború leállítására.

Jom Hazikaron: Jom Hazikaron, az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapja, vasárnap este veszi kezdetét Izraelben.

A védelmi minisztérium a nap folyamán frissítette az elesett katonák számát. Az elmúlt évben 766-an estek el szolgálat közben. 61 hadirokkant hunyt el a szolgálat közben szerzett sérüléseik szövődményeinek következtében.

Az 1860 óta vezetett adatok szerint a biztonsági erők körében az ország védelme során elesettek száma 25040 és a megölt civilek száma 5100. Az elmúlt évben 1600 új név került fel a listákra.

Az elmúlt egy évben 834 civil lett terror áldozata, 99%-uk október 7-én és azt követően. A meggyilkoltak között 40 gyermek és tinédzser, valamint 68 külföldi állampolgár volt.

A Gázában fogságban lévő 132 túsz közül 65 civil, 67 pedig a biztonsági erők tagja.

Vasárnap este 8 órakor egy percre megszólalnak a szirénák országszerte az izraeli háborúkban elesett katonák és a terrortámadások áldozatainak emlékére. 

Közvetlenül a sziréna után országszerte megemlékezések kezdődnek. A fő szertartásra Jeruzsálemben a Siratófal plázánál kerül sor.

Másnap 11:00 órakor két percre megszólalnak a szirénák, majd elkezdődnek az állami megemlékezések országszerte 52 katonai temetőben és az emlékhelyeken. A fő ceremóniára a jeruzsálemi Herzl-hegyen kerül sor. 

Az Emléknap hétfő este 7:45-kor fáklyagyújtással ér véget és kezdetét veszi a 76. Függetlenségi Nap.

Az emléknapot 1951-ben, az akkori miniszterelnök és védelmi miniszter, David Ben Gurion kezdeményezte és jelölte ki ijár 4-re.

The post Likvidálás, Hamász, Egyiptom 2x és Jom Hazikaron first appeared on Új Kelet online.