Avi/ujkelet.live

A háború 130. napja: Az AP kedden a tárgyalások részleteit közvetlenül ismerő két tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael és a Hamász terrorszervezet megállapodás felé halad, amelynek célja egy tűzszünet és a Gázai övezetben fogva tartott túszok elengedése, miközben a kulcsfontosságú találkozók a nap folyamán folytatódnak az egyiptomi fővárosban.

  • Az izraeli delegáció, amelyet a Moszad kémszolgálat vezetője, Dadi Barnea vezet, és amelyhez a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronen Bar és Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy, aki a hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit csatlakozott, megbeszélést folytat az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamellel, a CIA vezetőjével, William Burns-szel és Katar miniszterelnökével.
  • A Hezbollah terrorszervezethez köthető al-Mayadeen csatorna szerint Khalil al-Hajja vezette Hamász-küldöttség várhatóan ma szintén találkozik az egyiptomi hírszerzéssel Kairóban.

Egy vezető egyiptomi tisztviselő azt mondta az AP-nek, hogy a közvetítők „viszonylag jelentős” előrelépést értek el az Izrael és a Hamász közötti tárgyalásokon a Katar, az Egyesült Államok és Izrael képviselőinek keddre tervezett kairói találkozója előtt.

Hozzátette, a találkozó a hathetes tűzszüneti megállapodás „végső tervezetének elkészítésére” fog összpontosítani, garantálva, hogy a felek folytatják a tárgyalásokat az állandó tűzszünetről.

Az egyiptomi fővárosban tartózkodó nyugati diplomata pedig azt mondta, hogy egy hathetes megállapodás van terítéken, de figyelmeztetett, hogy még több munkára van szükség a megállapodás eléréséhez. A diplomata szerint a keddi találkozó kulcsfontosságú lesz a fennmaradó hiányosságok áthidalása szempontjából, hogy a két fél megállapodjon a hathetes fegyverszünetben, és megkezdődjön a végső tűzszüneti megállapodás megkötése.

Déli front: Az elmúlt napokban több tucat panasz érkezett a Gázai övezet határán tartózkodó harcosoktól és katonai tisztviselőktől az őket megtámadó gázai kutyafalkák miatt, jelentette délután a Kan közrádió.

Kutyák százai közelednek a harcosokhoz, akik a Gázai övezet északi részén lévő gyülekezési területeken tartózkodnak. Próbálják megharapni a katonákat, eddig a harcosok visszaverték őket, és nem esett bántódásuk.

A Természet- és Parkvédelmi Hatóság becslése szerint több mint ezer kóbor kutya került Izraelbe a Gázai övezetből, vadállatokat, főleg haszonállatokat zsákmányolnak, sokuk a Gázát körülvevő kibucokból, és amint már említettük harcosokat is megtámadnak.

A Hatóság vezető tudósa, Dr. Jehosua Sakedi a következőket nyilatkozta a rádiónak: ,,Figyelmeztetünk, hogy foglalkozni kell a kóbor kutyák jelenségével. Nincs más választás, mint agyonlőni őket. A beduin szektorban már volt egy katasztrófa egy kisgyermekkel, akit halálra haraptak.”

Szamária: Az Izraeli Védelmi Erők, a rendőrség és a Sabak délutáni közös nyilatkozata szerint letartóztatták a Hamász egyik magas rangú tagját egy dzsenini hadművelet során.

Omar Fajed a Hamász katonai infrastruktúrájának egyik vezetője. A közelmúltban részt vett katonák elleni lövöldözésben, és további terrortámadások végrehajtását tervezte.

Az izraeli biztonsági erők két tagja könnyebben megsérült a műveletben.

Szankciók: Franciaország kedden szankciókat jelentett be 28 izraeli ellen, akiket azzal vádolnak, hogy erőszakos cselekményeket követtek el palesztinok ellen Júdea és Szamáriában. ,,A szélsőséges izraeli telepeseket” kitiltották Franciaország területéről.

„Ezek az intézkedések abból erednek, hogy az elmúlt hónapokban megnövekedett a telepesek által a palesztin lakosság ellen elkövetett erőszak” – áll a francia külügy közleményében, hozzátéve, hogy Izrael felelőssége az ilyen erőszak megállítása és az elkövetők bíróság elé állítása.

Franciaország azt is bejelentette, hogy más európai országokkal együttműködve hasonló uniós szintű szankciók bevezetésén dolgozik.

Tegnap az Egyesült Királyság is szankciókat vezetett be négy izraeli állampolgárral szemben. Az Egyesült Államok február 1-jén beutazási tilalmat és vagyonuk és bankszámláik befagyasztását rendelte el négy telepes esetében, akiket palesztinok elleni erőszakos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak.

The post Alakuló túsztárgyalások, szankciók, és letartóztatás Dzseninben first appeared on Új Kelet online.