ujkeletlive

Frontközelben – Beni Gantz nyilatkozata

A hadikabinet minisztere Beni Gantz [Nemzeti Egység] a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán tartott szerdai sajtótájékoztatón az ígérte, hogy minden követ megmozgatnak az október 7-én elraboltak kiszabadítására irányuló erőfeszítések kapcsán, és miközben utalt egy újabb lehetséges túszalku kezdeti körvonalaira, hangsúlyozta, hogy amennyiben nem jutnak megállapodásra, a hadsereg a Ramadán böjthónap alatt is folytatni fogja a rafáhi szárazföldi inváziót.

Gantz nem közölt részleteket, de különböző meg nem erősített riportok szerint a Hamász állítólag némileg enyhített álláspontján, emellett Bill Burns, a CIA igazgatója várhatóan pénteken Párizsba utazik, ahol katari, egyiptomi és elvileg izraeli tisztviselőkkel fog tárgyalni a túszok szabadon bocsátását célzó lehetséges megállapodást illetően, jelentette forrásokra hivatkozva a héber média.

  • az amerikai erőfeszítések célja, hogy a kevesebb mint három hét múlva kezdődő ramadán előtt a felek megállapodjanak egy ideiglenes tűzszünetről, ami jelentős áttörés – azaz a Hamász izraeli szempontból lehetetlen követeléseinek feladása hiányában, a helyzetet jelenlegi állása szerint nem kecsegtet túl sok eséllyel.
  • a 12-es csatorna szerda este arról számolt be, hogy Izrael elvileg részt fog venni a pénteki párizsi találkozón, a Walla riportere, Barak Ravidnak nyilatkozó forrás szerint azonban Binjámin Netanjahu miniszterelnök még mindig nem járult hozzá az utazáshoz, másrészt a tárgyalócsoport egyes tagjai állítólag nem is hajlandóak részt venni a találkozón, amennyiben a miniszterelnök, hasonlóan a legutóbbi kairói alkalomhoz, részvételüket mindössze megfigyelői státuszra korlátozza.

A továbbiakban, a szerdai sajtótájékoztatón az izraeli arab hívők ramadán alatti Templom-hegyre való belépésének korlátozásáról, Gantz azt nyilatkozta, hogy a hadikabinet egyöntetűen, kizárólag a veszélyesnek ítélt személyekre vonatkozó korlátozásokra törekszik, és „nem azokra, akik imádkozni mennek,” emellett hangsúlyozva, hogy a társadalom szerves részeként az izraeli arabokat egyenlő jogok illetik.

  • a belbiztonsági szolgálat és a rendőrség vezetőjének figyelmeztetése ellenére Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter úgy véli: ,,nem szabad mindent természetesnek venni. Ez is egy koncepció a biztonsági szervezetek részéről. Ahogyan a zsidók belépését a Templom-hegyre, úgy az arabokét is korlátozni kell. Háborús időszakban vagyunk, és fennáll a terrortámadások valószínűsége. Az én véleményem és a rendőrség véleménye egységes,” – tette hozzá, véleményét eddig nem hivatalosan ugyan, de a miniszterelnök is osztja.

A rafáhi hadművelettel kapcsolatban a gázai foglyok szabadon bocsátását biztosító túszalku hiányában, és tekintet nélkül a közelgő muszlim böjt hónapra, Gantz azt mondta – „a harctéren Rafáhban hadművelet előtt állunk, amely azután kezdődik, hogy a lakosságot evakuálták a területről,” – hozzátéve, hogy az övezet demilitarizálása szempontjából kulcsfontosságú a helyszínen működő utolsó megmaradt Hamász-erők kiiktatása.

„Ismétlem, ha nem lesz túszalku, akkor a ramadán alatt is működni fogunk,” – mondta, hozzátéve, hogy a novemberi ideiglenes tűzszünet óta „egyetlen napra sem hagytuk abba a harcot – és egy percre sem fogjuk abbahagyni, anélkül, hogy túszainkat visszaadnák.”

A háború utáni rendezéssel kapcsolatban Gantz kijelentette, hogy Izrael teljes biztonsági ellenőrzést fog gyakorolni az övezet felett, kizárva ugyanakkor a polgári ellenőrzést, mondván – „bármilyen jövőbeni helyzetben Izrael fenntartja fennhatóságát és műveleti képességeit a Gázai övezet egész területén, és nem fogja megengedni a gyilkosoknak, hogy visszatérjenek.”

Ezenkívül, a Hamász terrorszervezettel együttműködő UNRWA segélyszervezet kiesése miatt keletkezett vákuumot pótlására vonatkozóan, Gantz megjegyezte, hogy több lehetőség is szóba került annak érdekében, hogy a Gázába irányuló segélyeket egy mérsékelt arab országokból álló, az USA támogatásával működő nemzetközi adminisztráción keresztül juttassák el az övezetbe.

„A mi és az adományozó országok célja ugyanaz: a lakosok és nem a terroristák segélyezése. Azon dolgozunk, hogy megerősítsük a mérsékelt tengelyt Iránnal szemben, és létrehozzunk egy regionális adminisztrációt, amely segít a palesztinoknak egy másik kormányt felépíteni Gázában.”

Végezetül, a társadalmat megosztó ultraortodoxok katonai sorozására térve, a hadsereg volt vezérkari főnöke felszólította a háredi közösség tagjait, hogy „álljanak fel és jelentkezzenek a hadseregbe, nincs szükség törvényre a sorozáshoz, – ez a megoldás Izrael biztonsági szükségleteire.”

Hazai frontújabb nő esett gyilkosság áldozatául

Csütörtökre virradó éjszaka egy bat-jami 72 éves nő a helyszínen belehalt késszúrás miatt elszenvedett sérüléseibe. A rendőrség emberölés gyanújával letartóztatta 83 éves élettársát.

A tegnapi gyilkosság újabb bizonyítéka az Izraelben az utóbbi években megnőtt, és halállal végződő családon belüli erőszaknak.

A Héber Egyetem nők ellen elkövetett gyilkosságokra szakosodott megfigyelőcsoportjának adatai szerint tavaly 22 nőt gyilkoltak meg, közülük 19-en ismerték az elkövetőt.

A témához kapcsolódóan Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter megszüntette a Michal Szela Fórum – családon belüli erőszaknak kitett nőket segítő biztonsági program finanszírozását, – jelentette hétfőn a Somrim oknyomozó újságírói csoport, amit a miniszter egy keddi rádiós nyilatkozatban meg is erősített, emellett azzal vádolva a szervezet munkatársait, hogy a bántalmazott nőknek szánt pénzekkel tömik a zsebüket.

A finanszírozás felfüggesztéséről a Fórum a médiából értesült, hivatalos értesítést még nem kapott a nemzetbiztonsági minisztérium döntéséről.

„Megdöbbenve tapasztaltam a médián keresztül, hogy nincs szándék a megállapodás megújítására, különösen a háború napjaiban, amikor 20 százalékkal nőtt az igény a gyilkosság veszélyének kitett nők védelmére,” – mondta Lili Ben Ami, a szervezet ügyvezető igazgatója a Calcalist gazdasági hírportál megkeresésére.

Ben Ami elmondása szerint biztonsági programjaikat a tárca 2022 augusztusa és 2023 augusztusa között 1 millió sékel erejéig finanszírozta, és azóta teljes egészében magánadományokból folytatták tovább tevékenységüket.

A Somrim megkeresésére a nemzetbiztonsági minisztérium azzal hárította a felelősséget a döntést illetően, hogy a program túl drágává vált.

A nemzetbiztonsági minisztériumnak a Michal Szela Fórummal való együttműködése közös vállalkozások keretében két fontos projekt előmozdításához vezetett a nők védelmében. A kísérleti jelleggel meghatározott megállapodás már régen véget ért, és úgy döntöttek, hogy nem hosszabbítják meg, mivel az egyesület által a minisztériumhoz eljuttatott magas költségű javaslat olyan járulékos költségeket tartalmazott, amelyek korábban nem voltak. A minisztérium ezért más alternatívákat kíván megvizsgálni a fontos projektek támogatására,” – áll az indoklásban.

Emellett, Ben-Gvir keddi rádiós nyilatkozatában, bizonyítékok megnevezése nélkül, azt állította – „egyértelművé vált számomra, hogy nem a nőknek akarják a pénzt, hanem a saját zsebük kitömésére. Minden tisztelettel: nem kell finanszíroznom egy szervezet személyzetét,” – tette hozzá.

A Midot megbízhatósági tanúsítvánnyal is rendelkező szervezet viszont kifogásolta a miniszter „üres állításait,” mondván, hogy „egy éven át gyümölcsözően együttműködtünk a Közbiztonsági Minisztérium szakmai stábjával.

A Michal Sela Forum nevét egy 2019-ben meggyilkolt áldozatról kapta, jelenleg két személyi biztonsági programot működtet a családon belüli erőszak veszélyének kitett nők védelmére, egyik a megfenyegetett nőket biztosító Szájeret Michal, illetve a másik program, amely révén a veszélyeztetett nők speciálisan kiképzett őrzőkutyát kapnak.

A szervezet kimutatásai szerint programjaik eddig több mint 270 nő és gyermekeik [kb. 900] védelmét szolgálják, élhető alternatívát kínálva számukra a menhellyel szemben, amely az egyetlen lehetőség, amelyet a kormány a családon belüli erőszak áldozatainak kínál. A 23 milliárd sékeles költségvetéssel rendelkező közbiztonsági minisztérium számára a szervezet finanszírozása alig fél  – egymillió sékeles terhet jelentene 

The post Frontközelben: Beni Gantz a háborúról és a túszalku lehetőségéről first appeared on Új Kelet online.