Avi/ujkelet.live

A háború 138. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este felfedte, hogy talált még egy alagúthálózatot a dél-gázai Khan Juneszben, melyet a Hamász terrorszervezet vezető tagjai használtak.

A Jahalom elit harcmérnöki egység más különleges egységgel rajtaütést tartott a föld alatti járatokban, ahol számos páncélozott ajtóba és egyéb akadályokba botlottak, melyeket a a Hamász terroristái helyeztek el.

A csapatok áttörtek a barikádokon és terroristákat azonosítottak az alagútban, akiket speciális eszközökkel valamint szemtől-szembeni harcban megöltek.

A csapatok átvizsgálták a járatot, mely egy kilométer hosszú volt, és lakóterek is voltak víz- és villamosenergia-infrastruktúrával. A Hamász a becslések szerint több millió sékelt fektetett be az építésébe.

,,Ez az alagút a Khan Junesz alatt elhelyezkedő stratégiai és elágazó földalatti hálózat része, amelyet a Hamász magas rangú tisztviselői és a [terrorcsoport] Khan Junesz Dandárja használtak elrejtőzésre és harcra” – mondta a hadsereg.

Likvidálás: Percekkel azt követően, hogy egy hamászos terrorista az észak-gázai Dzsabaliából aknavetőgránátokat lőtt ki Izraelre, az izraeli csapatok légicsapást irányítottak rá és megölték. Az aknevetők nyílt területen landoltak Izraelben, sérülés nem történt.

UNRWA: A Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma szerdán sajtótájékoztatót tartott, bemutatva egy videót, amin az UNRWA alkalmazottja, egy szociális munkás, Faisal Ali Musalam Naami a Hamász terroristái által október 7-én meggyilkolt 21 éves Jonatán Szamerano holttestét egy fehér ENSZ dzsipbe teszi és Gázába hurcolja. Izrael szerint az UNRWA-alkalmazott a Hamász Nuszeirat zászlóaljában szolgál.

,,Egy UNRWA-alkalmazott elrabolta a fiam holttestét. Hogyan tehet ilyen kegyetlen és embertelen dolgot egy szociális munkás egy olyan szervezetnél, amely azt állítja, hogy a jót hirdeti ebben a világban? – kérdezte Ajelet Szamerano, Jonatán édesanyja az Arutz 7 szerint. ,,Hogy fizethet az ENSZ ennek az embernek, aki a földön vonszolta fiam ernyedt testét, majd felemelte, mintha egy trófea lenne és visszament Gázába? Hány életet tett még tönkre ez a személy, aki úgy hurcolta a fiamat, mintha nem is ember lenne egy UNRWA-járműben? Az ENSZ tartja fogva a fiamat? Tudják, hol van? Hozzátok vissza hozzám – vannak még túszok az ENSZ alkalmazottaknál? Még most is, miközben beszélünk? Hol van a fiam?”

Szamerano a Nova fesztiválon volt október 7-én és Be’eri kibucba menekült, ahol megölték, majd a holttestét elrabolták.

Joáv Gallant védelmi miniszter a múlt héten felfedte az UNRWA 12 alkalmazottjának kilétét, akik ,,aktívan részt vettek” a Hamász által vezetett október 7-i mészárlásban.

Gallant szerint az UNRWA 13 000 gázai alkalmazottjának legalább 12%-a kapcsolatban áll a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoportokkal.

Terrortámadás Ra’ananán: Holnap vádat emelnek a két terrorista, Ahmed (25) és Mahmúd Zidat (44) ellen, akik január 15-én terrortámadást követtek el Ra’ananán, mely során megölték a 79 éves Edna Bluesteint és megsebesítettek további 18 személyt.

A rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat közös nyomozásából kiderült, hogy néhány hónappal a támadás előtt az egyik terrorista egy Ra’anana-i étteremben észrevette az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivőjét, Avichai Adraee alezredest, figyelte őt, és azt tervezte, hogy megtámadja.

Mivel a terroristánál aznap nem volt fegyver, nem tett semmit, de azt követően, hogy szerzett egy kést, keresni kezdte Adraeet. Miután nem találta meg, úgy döntött, hogy kombinált terrortámadást hajt végre.

A terroristákat, akik a Hebron melletti Bani Naim falu lakosai (Palesztin Hatóság területe), ártalmatlanították és letartóztatták. A Sabak belbiztonsági szolgálat szerint a múltban mindketten többször tiltólistára kerültek, mert illegálisan léptek be Izraelbe.

Hazai front: A Kneszet szerdán megszavazta Binjámin Netanjahu miniszterelnök nyilatkozatát, amely ellenzi a palesztin állam „egyoldalú” létrehozását.

Netanjahu Likud pártja közleménye szerint 120 képviselőből 99 szavazott a kabinet által a hét elején elfogadott nyilatkozat mellett.

Az izraeli álláspont azt is kimondja, hogy a palesztinokkal minden tartós megegyezést a felek közötti közvetlen tárgyalások útján kell elérni, nem pedig nemzetközi diktátumok alapján.

The post ,,Az ENSZ tartja fogva a fiamat?” first appeared on Új Kelet online.